Mainos

Nousiaislaisten näytteistä löytynyt kolmea tautia aiheuttavaa virusta – normaaliarki aikaisintaan parin viikon kuluttua

Nousiaisten vatsatautiepidemian takana on mitä ilmeisimmin jätevesisaastuminen, eli pieni määrä jätevettä on päässyt talousvesiputkistoon, sanoo ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola.

–  Sitä tukevat myös potilasnäytteet, joista on löytynyt toistaiseksi kolmea eri virusta, jotka aiheuttavat tautia, ja bakteereitakin, hän sanoo.

Useampien erilaisten virusten löytyminen viittaa hänen mukaansa siihen, että kyse on ulkoisesta lähteestä eikä pelkästään tarttuvasta taudista.

Vesijohtoverkoston tehoklooraus Nousiaisissa aloitetaan ilmeisesti maanantaina, ja se tehdään todennäköisesti vaiheittain verkoston eri osissa.

–  Ensi viikon aikana verkosto toivottavasti saadaan käytyä läpi.

Tähän mennessä lähes 350 nousiaislaista on ilmoittanut terveysviranomaisille sairastuneensa vatsatautiin. Lukumäärän nousu ei kuitenkaan tarkoita, että uusia tapauksia olisi välttämättä tullut ilmi. Ihmiset kun eivät ole aina ottaneet heti yhteyttä terveyskeskukseen.

–  Tautihuippu on ollut selkeästi torstain ja lauantain välillä, Nivola sanoo. 

Paluu normaaliin vie aikaa

Tehoklooraus on Nivolan mukaan suunniteltava tarkasti etukäteen ja esimerkiksi eläintiloille täytyy varmistaa varavesijärjestelmät. Tehokloorauksen aikana vettä ei voi käyttää esimerkiksi vihannesviljelmien kasteluun tai eläinten juottamiseen.

–  Olemme kartoittaneet kaikki tilat. Siellä on viisi siipikarjatilaa, kaksi lypsykarjatilaa, yksi sikala ja muutama isompi kasvihuone. Osalla on varajärjestelmä ja joillakin jopa oma kaivo.

Tehoklooraus kestää 1–3 vuorokautta, minkä aikana verkostovesi on pois käytöstä. Ajankohta ilmoitetaan jokaiselle kiinteistölle erikseen.

Kloori vaikuttaa putkistossa 6–7 tuntia, jonka jälkeen putkisto huuhdellaan. Huuhteluun saattaa mennä parikin vuorokautta. Kiinteistöille järjestetään korvaavaa vettä putkiston desinfioinnin ajaksi.

Tehokloorauksen jälkeen jatketaan keittokehotusta ja ylläpitokloorausta ainakin viikko. Näin ollen nousiaislaiset pääsevät palaamaan normaaliarkeen aikaisintaan parin viikon kuluttua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.