Mainos

Nouseeko käteistä, tuleeko palkka tilille? Näin käy, jos Kreikan pankeista loppuu raha

Jos Kreikan pankit pysyvät pitkään kiinni, alkaa palkanmaksu tökkiä, kun yritykset eivät voi maksaa työntekijöilleen käteisellä. Pankkien kaatuminen laittaisi maan talouden täysin jumiin, arvioivat ekonomistit.

Kreikassa ihmiset ovat viime viikkoina jonottaneet nostamaan varojaan pankkitileiltä, kun maan talous näyttää ajautuvan yhä synkempään kriisiin. Käteisnostoja on rajoitettu ja pankit ovat kiinni, jotta niiden rahat eivät loppuisi.

Nordean pääekonomistiJan von Gerich muistuttaa, että jos pankit pysyvät kiinni, myös yritykset ajautuvat ongelmiin.

– Yritykset, jotka toimivat hyvin, voivat yrittää maksaa palkkoja käteisenä tai muussa muodossa. Mutta jos yrityksetkään eivät saa rahoja pankeista, ei sekään oikein onnistu.

Miten pitkään rahat riittävät?

Von Gerich sanoo, että käteistalous ei toimi loputtomiin.

– Yrityksilläkään ei ole sellaisia käteisvaroja, että ne voisivat maksaa kaikki palkat käteisenä.

Jatkossakin kreikkalaisten on tyydyttävä nostamaan vain pieniä summia päivittäin. 

– Ei varmasti tarvittaisi kuin yksi päivä, että näitä nostorajoituksia ei olisi, niin kreikkalaiset pankit eivät pystyisi enää antamaan rahoja ulos.

Kreikassa käteistä käytetään maksuvälineenä monia muita Euroopan maita enemmän. Tämän takia esimerkiksi vuokrien maksaminen käteisnostorajoitusten aikana on vaikeutunut.

Tavallisten kreikkalaisten rahat ovat toistaiseksi turvassa pankeissa. Sieltä niitä ei tosin saa ulos kuin 60 euroa käteisenä joka päivä.

Jos EKP ei auta, Kreikka voi olla ulkona eurosta

Rahat saattavat loppua Kreikan pankeista hyvinkin pian. Jos pankkien varat loppuvat kokonaan, ei automaateista voi nostaa rahaa, maksuliikenne loppuu ja pankkijärjestelmä menee nurin. Silloin kansalaisten rahat jäävät ainakin joksikin aikaa jumiin.

– Sitten ei saa talletuksia pois, ei saa rahaa pankista. Kyllä rahat varmaan nimellisesti säilyvät, mutta jos menet nostamaan rahaa pankista, sitä ei siellä pankilla ole. Ei pankeilla ole sitä määrää rahaa, mitä sinne talletetaan, koska osa siitä lainataan eteenpäin, sanoo OP:n senioriekonomisti Timo Hirvonen.

Mikäli pankkeja alkaa kaatua rahanpuutteeseen, ovat myös kansalaisten ja yritysten rahat vaarassa. Kreikassa on talletussuojarahasto, josta ihmiset saisivat osan talletuksistaan. Jos kaikki Kreikan pankit menevät nurin, rahastokaan ei pelasta, Hirvonen arvelee.

– Ei siellä talletussuojarahastossa niin paljon rahaa ole, että kaikki tallettajat saisivat kaikki talletuksensa ulos sieltä. 

Nordean pääekonomisti Jan von Gerich arvelee, että pankeilla on jäljellä enää kaksi vaihtoehtoa: joko Kreikka saa vieläkin lisää rahaa Euroopan keskuspankilta tai sitten käyttöön otetaan oma valuutta. 

– Mitä pidempään pankit ovat kiinni, sitä vaikeammaksi tilanne käy myös Kreikan hallitukselle. Rahoitusjärjestelmä pitää jotenkin saada toimimaan. Jos Kreikalla ei ole siinä vaiheessa muuta vaihtoehtoa kuin avata pankit oman valuutan kanssa, sitä kautta voisi käytännössä käydä niin, että Kreikka eroaa eurosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.