Norjalaismies kärsii kroonisesta sairaudesta – elää eristyksissä pimeässä huoneessa

Norjalainen 40-vuotias Bjørnar Krisner on elänyt eristyksissä suuren osan elämästään.

Vuoden 2002 joulun alla Bjørnar Krisnerin vanhemmat havaitsivat poikansa olevan hyvin väsynyt ja noutivat hänet lapsuudenkotiinsa lepäämään. Siitä saakka Krisner on elänyt täydessä eristyksessä vanhempiensa luona Akershusissa, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n leivissä toimittajana työskennellyt Krisner alkoi kärsiä kroonisesta väsymyksestä joulukuussa vuonna 2002. Vanhemmat ovat siitä lähtien pitäneet huolta pojastaan.

Lääkärit: Ajattele itsesi terveeksi

Väsymyksen alkuaikoina useat lääkärit diagnosoivat Krisnerin sairauden ja hänen tilansa psyykkiseksi. Norjan TV2:n haastatteleman Bjørnarin äidin Kjersti Krisnerin mukaan moni lääkäri sanoi heille, että Bjørnar voisi parantua ajattelemalla itsensä terveeksi.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että Bjørnar Krisner kärsii kroonisesta väsymyssyndroomasta, ME:stä.

Norjan TV2:n oli määrä tavata Kjersti Krisnerin lisäksi myös Bjørnar perheen kodissa. Bjørnar oli kuitenkin liian väsynyt sovittuna ajankohtana.

"Jos käymme hänen huoneessaan, hänen tilansa heikkenee jopa kuukausiksi"

Hänen äitinsä esitteli kuitenkin huoneen, jossa Bjørnar oli asunut totaalisessa eristyksessä pimeässä viimeiset 11 vuotta, jotka ovat sairauden vuoksi olleet pahimmat. Huoneesta löytyy muun muassa vanhoja joululahjoja, joita poika ei ole pystynyt väsymyksensä ja heikkoutensa vuoksi avaamaan.

Ääni, valot ja jopa kosketus aiheuttavat 40-vuotiaalle Bjørnarille kipua ja kärsimystä. Pienimmätkin ponnistelut ovat hänelle liikaa.

– Jos käymme huoneessa, hänen tilansa heikkenee aina. Ja se voi jatkua jopa kuukausia, kertoo äiti Kjersti Krisner Norjan TV2:n haastattelussa.

Bjørnar täytti hiljattain 40 vuotta. Hänen äitinsä mukaan se oli erityisen vaikeaa aikaa, sillä poika ei päässyt pois huoneestaan, vaikka oli ajatellut voivansa paremmin ennen kuin täyttää 40 vuotta. Jokin aika sitten Bjørnar jaksoi kuitenkin puhua pikkuveljensä Frode Krisnerin kanssa.

– En ole nähnyt itseäni peilistä sen jälkeen, kun olin 30-vuotias, Bjørnar oli sanonut veljelleen.

Pelastaako syöpälääke?

Toivoakin kuitenkin on. Tutkimukset osoittavat, että Bjørnarin kaltaiset ME-potilaat voivat saada helpotusta tilaansa Rituximab-nimisen lääkkeen avulla. Norjan TV2:n mukaan kyseistä lääkettä käytetään tiettyjen syöpätyyppien hoidoissa.

Pikkuveljelleen Bjørnar oli myös sanonut, että hän uskoo vielä jonain päivänä voivansa paremmin. Tuolloin hän aikoo ottaa kaiken 14 vuoden aikana menettämänsä takaisin.

Lähteet: Expressen ja Norjan TV2

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja