"Norjalaisilla oli jotain ekstraa" – Oberstdorfissa hiihdettiin hämmästyttävä kisa, josta käynnistyneet epäilykset toteutuivat tyrmäävästi MM-Trondheimissa

3:00
Miksi Suomi on onnistunut niin hyvin huoltopuolella MM-hiihdoissa? Huoltopäällikkö Martin Norrgård avasi taustoja MTV Urheilulle tiistaina.

Jari Isometsä hiihti pitkällä urallaan vain yhden kilpailun nykyisissä MM-maisemissa Oberstdorfissa. Kyseinen kisa on jäänyt hyvin kirkkaana MTV Urheilun asiantuntijan mieleen.

Muistikuvien taustalla ei ole oma huippumenestys, sillä Isometsä oli maailmancupin 30 kilometrin perinteisen kisassa yhdeksäs. Kyseisellä kaudella 1996-1997 hän oli kokonaiscupissa kuudes.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Isometsä muistaa Oberstdorfista hämmästyttävän norjalaisylivoiman. Kymmenen joukossa oli kahdeksan norjalaista, ja Isometsän lisäksi vuonomaan marssin pystyi halkaisemaan vain Mika Myllylä 5. sijallaan.

Ja erot repesivät valtaviksi. Myllyläkin hävisi kisan voittaneelle Björn Dählielle lähes kaksi minuuttia, Isometsä viittä sekuntia vaille kolme minuuttia.

– Kisa hiihdettiin erittäin rajussa maastossa. Lämpötila oli +10 ja oli ihan kauhea vesikeli, Isometsä muistelee. 

Norjalaisten hurja ylivoima käynnisti spekuloinnin.

– Silloin ruvettiin puhumaan, että norjalaisilla on nyt joku ihmevoide vesikelille. He olivat niin suvereeneja.

"Norja karkasi alamäessä" 

Kisa käytiin joulukuussa 1996. Arviot norjalaisten voidelöydöstä saivat vahvistuksen kaksi kuukautta myöhemmin Trondheimin MM-kisoissa.

– MM-kisojen viestipäivänä sitten näkyi, että jotain siellä oli keksitty. Norja voitti tuon viestin ja me olimme toisia, mutta ensimmäisellä osuudella Norja karkasi alamäkeen niin, ettemme pysyneet peesissä, Isometsä muistaa.

Suomen joukkue, jossa hiihtivät Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Jari Räsänen ja Isometsä, hävisi Dählien ja Thomas Alsgaardin tähdittämälle norjalaisnelikolle reilut kaksi minuuttia. 

Ja Isometsä huomauttaa, että Suomi oli välinepuolella ylivoimainen kaikkiin muihin verrattuna. 

– Yksikään toinen maa ei pysynyt laskuissa meidän peesissä, joten meilläkin oli ihan hemmetin hyvät sukset!

– Norjalaisilla oli kuitenkin jotain ekstraa. Ja tästä aloimme puhua tuolloin "Oberissa". 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

"Suomi ollut selvä voittaja"

Nyt käynnissä olevissa Oberstdorfin kisoissa Suomi on onnistunut huoltopuolella loistavasti, vaikka yksittäisten urheilijoiden kohdalla on ollut pieniä ongelmia.  

– Suomi on ollut selvä voittaja. Väittäisin, että Suomen sukset ovat olleet joka kisassa sellaiset, että niillä voi menestyä, Isometsä linjasi MTV Uutiset Livessä tiistaina. 

Epäonnistujaksi Isometsä nosti Yhdysvaltojen joukkueen, joka petrasi hieman naisten 10 kilometrin vapaan kisassa tiistana. Siitä osoituksena Jessie Digginsin 4. sija. 

– Tätä ennen Yhdysvallat epäonnistui. Esimerkiksi Digginsin sijoitukset (sprintissä 24:s, yhdistelmäkisassa 15:s ) eivät selity millään muulla. 

Diggins tunnusti välinehaasteet naisten yhdistelmäkisan jälkeen, ja toisti kritiikinsä naisten viestin jälkeen perjantaina

Miesten viesti starttaa Suomen aikaa perjantaina kello 14.15. Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja