Jari Isometsä kummastelee viestin ratkaisun hetkiä – potti satoi Suomen laariin: "Äärimmäisen tyhmää"

5:11
Katso ja kuuntele videolta Suomen viestinaisten MM-pronssitunnelmat.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ihmetteli Yhdysvaltain ankkurin Jessie Digginsin taktiikkaa naisten 4x5 kilometrin MM-hiihtoviestin mitalitaistelussa Oberstdordissa. Krista Pärmäkoski kuittasi vetotehtävät hoitaneen Digginsin ohi stadionalueella ja ankkuroi Suomen pronssille.

Yksi viestin ratkaisuista koettiin jo perinteisen osuuksilla, kun kilpailun suurimpiin suosikkeihin Norjan kanssa kuulunut Ruotsi putosi peräti yhdeksänneksi. Vapaan osuuksien alkaessa eroa kärkeen oli jo 1.39 minuuttia, eikä Ruotsi onnistunut enää nousemaan kuudetta sijaa korkeammalle.

Norja voitti maailmanmestaruuden, ja Venäjä kuittasi selkeäksi kakkoseksi. Ruotsia odotettiin etukäteen mitaleille, mutta ilmeiset suksipuolen ongelmat avasivat peliä kärkisijoilla yllätykselle ja Suomi saavutti ennakko-odotuksia vastaan pronssia joukkueella Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

– Mukava yllätys. Ne otetaan aina vastaan. Näinhän siinä kävi, että toisen epäonni on toisen onni, Jari Isometsä kiteytti.

Asiantuntija korosti, että temppu oli osoitus hiihtourheilun monimutkaisuudesta.

– Suuri yleisö puhuu siitä, onko välineissä niin isoja eroja ja että urheilijat selittelevät turhaan. Tässä oli hyvä esimerkki siitä, että kun väline ei ole kunnossa, niillä on todella merkitystä.

– Seefeldissä tilanne oli toisinpäin. Suomi saattoi jokusen sijan menettää siihen, että vastustajalla oli parempia suksia. Tänä päivänä saavutimme mitalin sillä.

Seefeldin MM-kisoissa 2019 Suomi oli Ruotsin naisten voittamassa viestissä kuudes.

– Pitkässä juoksussa nämä varmasti menevät aika lailla tasan. Mutta se ei urheilijaa, Charlotte Kallaakaan, sillä hetkellä lohduta, Isometsä viittasi Ruotsin kakkososuudella kauas romahtaneeseen hiihtäjään.

"Digginsin taktinen moka avasi tietä"

Isometsä katsoi Suomen hiihtäneen perusvarman suorituksen. Kukin hiihtäjä ylsi hänen arvionsa mukaan kunnon mukaiseen vetoon, ankkuri Pärmäkoski jopa vähän perustasoaan parempaan.

– Krista hiihti taktisesti nerokkaasti, kun taas Digginsin hiihtäminen oli äärimmäisen tyhmää.

Pronssitaistelusta muodostui lopulta Suomen ja USA:n välinen otatus. Diggins veti ja Pärmäkoski seurasi aina stadionalueelle saakka, kunnes suomalainen kuittasi lopussa edelle.

– Diggins on sprinttihiihdossa vapaalla ollut palkintopallilla useita kertoja. Miksi hänen piti yrittää tiputtaa Pärmäkoski? Hän olisi vain voinut peesailla ja satsata loppukiriin.

– Krista ei jäänyt alussa ensimmäiseen iskuun. Se teki Digginsistä epävarman. Yleensä kun ihminen menee epävarmaksi, tulee tehtyä virheitä. Digginsin selkeä taktinen moka avasi lisää tietä Suomelle.

Diggins luultavasti ajatteli, että Pärmäkoski olisi heikommassa kunnossa ja että hän pystyisi jättämään suomalaisen matkalla.

– Näin se varmaan oli, mutta kun on vain vitosen osuus ja tuollainen raskas vesikeli, peesihyöty on aika kohtuullinen. Kristakin sanoi haastattelussa, siellä tuuleskeli jonkin verran. Kyllä hän peesissä säästi voimia.

Peli meni silti jännittäväksi.

– Loppupuolella ison nousun päällä Diggins sai jo sellaisen viiden metrin eron. Näytti, että nytkö Krista nitkahti, mutta kyllä urheilija löytää voimavaroja pääkopasta, kun kuitenkin mitalista taistellaan.

– Jos olisi taisteltu viidennestä sijasta, Krista olisi todennäköisesti nitkahtanut siihen, mutta kun on viimeisestä mitalista kyse, sieltä vain yllättävän paljon löytyy, kuten tänäänkin nähtiin.

Valmennus ohjeisti Pärmäkoskea tulemaan maalisuoralle toisena ja iskemään peesistä ohi, mutta suomalainen päätti tulla suoralle kärjessä. Isometsä muistuttaa, etteivät muut voi tietää urheilijan tunnetiloja kullakin hetkellä.

– Sitä mennään vähän vaistoilla. Vaikka valmennus huutaisi miten ohjeita, urheilija siellä suorittaa ja tekee ne päätökset. Tällä kertaa ne vaistot osuivat oikein.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja