Norjalaisen taksikuskin äreä pirssi on maailmassa ainoa laatuaan: "En tiedä, pitäisikö tuijottaa autoa vai maisemia"

Norjaa on viime vuosina ryhdytty pitämään sähköautoilun mallimaana, mutta tämä sympaattinen palvelualan ammattilainen on elävä todiste siitä, ettei tehokkaiden ja matalalta murahtavien bensavehkeidenkään arvostus ole ainakaan kokonaan kadonnut maasta.

Evald Jåstad on norjalainen taksikuski, joka asuu upeiden vuonojen keskellä sijaitsevassa Oddassa. 36-vuotias kahden lapsen isä on nykyisin pieni julkkis pienessä kunnassa, sillä hän tekee työtään hieman erikoisella työkalulla – nimittäin maailman ainoalla taksikäytössä olevalla Ford Focus RS:llä.

Jåstadin ensimmäinen asiakas on joka päivä hänen oma 3,5-vuotias poikansa. Isänsä tavoin myös poika on hurahtanut nopeisiin autoihin. Tämä vaatiikin isäänsä painamaan lisää kaasua joka aamu heidän ajaessaan päiväkotiin.

Taksikuskikin voi elää unelmaansa

Vaikka Jåstadilla on allaan 350-hevosvoimainen maantieohjus, ei hän lähde kaahaamaan Oddan kapeilla ja mutkaisilla teillä.

– Kukaan ei voi kuitenkaan estää minua kiihdyttämästä nopeasti sallittuun nopeuteen, Jåstad sanoo.

Jåstadin mukaan maailmassa ei ole montaa ihmistä, jotka voivat sanoa elävänsä unelmaansa, mutta hän vakuuttaa olevansa yksi heistä.

Sähkönsininen Focus RS näkyy ja kuuluu kauas

Focus RS:n huippunopeus on noin 270 kilometriä tunnissa. Vaikuttavinta autossa on kuitenkin sen äänimaailma, joka ei jää huonokuuloisemmiltakaan oddalaisilta huomaamatta.

Yksi Jåstadin ja hänen "sinisen salamansa", kuten paikalliset taksi-RS:ää kutsuvat, vakioasiakkaista on 96-vuotias nainen, joka nauttii suuresti Jåstadin autossa matkustamisesta.

– Sininen salama on paras, hän hehkuttaa.

Videolla nähdään myös kanadalaisturisteja, jotka eivät ole uskoa silmiään, kun tilattu taksi paljastuu tavallista ärjymmäksi pirssiksi. Jåstad onkin saanut totutella poseeraamaan turistien valokuvissa.

– En tiedä, pitäisikö minun tuijottaa autoa, maisemia vai lampaita, etupenkille istahtanut nuorimies hämmästelee englanniksi.

Jåstadin RS-taksin mittariin on kertynyt puolessatoista vuodessa hieman vajaat 130 000 kilometriä.

Lähde: Ford

***

2:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja