Mainos

Vanhojen tansseihin käytetään jopa tuhat euroa – vanhemmat yleensä maksumiehinä

Nordean Ajassa-palvelun kyselyn perusteella lähes vanhojen tanssit ovat tärkeä päivä nuorille – kyselyyn vastanneista jopa puolet käyttää juhlaan kaiken kaikkiaan 200–600 euroa. Suurin osa saa rahat vanhemmiltaan.  

Nordean Ajassa-palvelu selvitti lukiolaisten rahankäyttöä vanhojen tanssien osalta ja vastaajat pitävät selkeästi päivää tärkeänä myös taloudellisesta näkökulmasta – osa vastaajista on valmis käyttämään jopa yli tuhat euroa puvun ja muiden kustannusten kattamiseen.

Lähes 80 prosenttia kyselyyn vastanneista oli päättänyt käytettävän rahasumman yhdessä vanhempiensa kanssa ja 57 prosenttia vastaajista kertoi isän tai äidin maksavan kulut. Noin 36 prosenttia juhlijoista kertoi ottavansa itsekin rahallisesti osaa juhlimiseen.  

Nykyään pastellit ovat suosittu valinta, kun vielä vuosikymmen sitten tanssittiin viininpunaisessa, tummansinisessä ja mustassa. 

Puku on selvästi tärkein hankittavien listalla, näin koki 93 prosenttia vastaajista. Suurin osa vastaajista hankki puvun omakseen joko käytettynä tai uutena, vuokraajien osuus oli selvästi pienempi: vain 7,7 prosenttia kulkee lainavaatteissa. 

Vanhojen tanssit väliin rahan puutteen vuoksi?

Vaikka pääasiallisesti nuoret kertovat käyttävänsä juhlaan kaiken kaikkiaan 200–600 euroa, ääripäitäkin löytyy. Muutama kyselyyn vastanneista kertoo käyttäneensä tai aikovansa käyttää juhlakuluihin yli tuhat euroa. Vain yksi vastaajista pärjäsi sadalla eurolla.  

Myös juhlien väliin jättäminen rahan puutteen vuoksi on mahdollista.  

 – Wanhat voi kokea vain kerran elämässä, joten halusin panostaa juhliin. Jotkut kavereistani eivät tanssineet vanhoja, koska ne tulivat maksamaan liikaa. Puvun saa kuitenkin vuokrattua edullisesti tai lainattua tutuilta, kuten itse tein. Itse en siis rahan takia jättäisi menemättä ja siten menettäisi mahtavaa muistoa, kyselyyn vastannut kertoo. 

Meilahden lukion vanhojen tansseissa vuonna 1991 pukumuoti oli erinäköistä kuin nykyään, mutta silloinkin asuun panostettiin.

Käytännöllisyys oli kuitenkin tärkeä osa ostosvalintoja. 

 – Mekolla ja kampauksella erottaudutaan, kaikki muu tulee ostaa tulevaisuutta ajatellen, että niitä voi käyttää myöhemminkin.

Esimerkiksi moni vastaaja oli valmis panostamaan enemmän rahaa korkokenkiin, jos niille löytyi käyttöä vielä tanssiaisten jälkeen muissa juhlissa.

 – Muistot jäävät, vaikka helmet eivät olleet aidot, yksi vastaajista maalailee. 

Kyselyyn vastasi 560 tänä vuonna tai aiemmin vanhojen tansseihin osallistunutta henkilöä. Kyselyä jaettiin muun muassa Nordea Suomi Facebook -sivulla sekä internetin eri keskustelufoorumeilla.

Vanhojen tanssit 2016 rahankäyttö graafi

Kuva: Annika Syvälähde

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja