Norbert Hofer valittiin Itävallan vapauspuolueen uudeksi puheenjohtajaksi – vaalit odottavat korruptioskandaalin ravistelemaa maata

Itävallan oikeistopopulistinen vapauspuolue FPÖ on valinnut Norbert Hoferin uudeksi puheenjohtajakseen.

Hofer toimi kansanpuoluetta edustavan Sebastian Kurzin hallituksessa liikenneministerinä. Kurzin hallitus joutui eroamaan korruptioskandaalin takia.

Skandaali sai alkunsa julkisuuteen tulleesta videosta, jossa vapauspuolueen entinen johtaja Heinz-Christian Strache keskusteli lahjusten ottamisesta venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneen naisen kanssa Espanjan Ibizalla.

Skandaali sai alkunsa, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoo haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada maan tabloidlehden Kronen Zeitungin haltuunsa.

Strache ehdotti videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia.

Hofer myös tunnettu ulkomaalaisvastaisesta retoriikasta

Skandaali hajotti Itävallan koalitiohallituksen. Siksi maassa järjestetään parlamenttivaalit 29. syyskuuta.

Hofer on sanonut haluavansa palauttaa vapauspuolueen hallitukseen yhdessä keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen kanssa. Hän on esiintynyt maltillisemmin kuin Strache, mutta pitää kiinni vapauspuolueen islam- ja ulkomaalaisvastaisesta retoriikasta.

Hofer on myös ylistänyt ystävyyttään Unkarin nationalistisen pääministerin Viktor Orbanin kanssa.

 

Lue myös:

    Uusimmat