Mainos

Nobelin rauhanpalkinto Ahtisaarelle

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna presidentti MarttiAhtisaari.

Hän saa palkinnon pitkästä työstään rauhanvälittäjänä. Komitean mukaan Ahtisaaren rauhantyö yli 30 vuoden aikana on lisännyt "kansakuntien välistä veljeyttä" täysin Alfred Nobelin hengessä.

Ahtisaari toimi muun muassa vuonna 2005 välittäjänä neuvotteluissa Acehin itsenäisyysliikkeen ja Indonesian hallituksen välillä, jotka johtivat osapuolten väliseen rauhansopimukseen ja yli 30 vuotta kestäneiden vihamielisyyksien raukeamiseen.

Ahtisaari ei yllättynyt

Ahtisaari ei ollut yllättynyt saamastaan Nobelin rauhanpalkinnosta. Ahtisaari sanoi presidentinlinnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tänä vuonna palattiin periaatteeseen, jonka mukaan palkinto annettiin rauhanvälittäjälle.

Ahtisaari sanoi luulleensa, että hänet olisi hylätty, koska hänessä on 12,5 prosenttia norjalaista verta.

Hän itse pitää työtään Namibian itsenäistymisprosessissa tärkeimpänä välittäjänurallaan.

Ehdokkaita palkinnon saajaksi oli liki 200.

Palkinnon arvo on tänä vuonna 1,5 miljoonaa dollaria eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

Ahtisaari toivoo Nobelin rauhanpalkinnon nopeuttavan Kosovon itsenäistymistä.

Suomalaisia Nobel-palkittuja enemmänkin

Suomalaisia Nobel-palkinnon saajia muistetaan yleensä kaksi: Frans Emil Sillanpää ja Artturi Ilmari Virtanen. Sillanpää palkittiin kirjallisuuden Nobelilla 1939 ja Virtanen kemianpalkinnolla 1945.

Suomalaissyntyinen Ragnar Granit nimittäin sai lääketieteenpalkinnon vuonna 1967 yhdessä yhdysvaltalaisten Haldan Keffer Hartlinin ja George Waldin kanssa. Ruotsin kansalaisuuden myöhemmin saanut Granit palkittiin hermojen fysiologiaa koskevista tutkimuksistaan, jotka hän oli tehnyt Helsingin yliopistossa.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon sai Al Gore ja hallitusten välinen ilmastopaneeli ICPP. Jälkimmäisestä palkinnon ottivat vastaan paneelin puheenjohtaja sekä 25 muuta, joiden joukkoon arvottiin myös suomalaistutkija Riitta Pipatti.

Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaajille. Palkintoa oli noutamassa silloinenYK:n pääsihteeri sekä kolme rauhanturvaajaa, joista yksi oli suomalainen kapteeni Timo Kattelmäki.

YK:n ohjeiden mukaan palkinto kuului silloisille ja sitä edeltäville YK:n rauhanturvaajille, joita oli puolisen miljoonaa 53 maasta, Suomesta yli 20 000.

(MTV3)

Tästä pääset CMI:n sivuille

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.