Mainos
Mainos

Nivelkipuja hoidetaan eri tavoin – lääkäri vastaa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin

Nivelvaivojen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Toisinaan liikunnasta voi saada apua, mutta välillä kipu voi yltyä niin kovaksi, ettei liikkuminen tunnu mukavalta.

Kannattaako nivelvaivaisen kuitenkin harrastaa liikuntaa? Entä millainen liikunta on kaikkein parasta?

Terveystalon asiantuntija, fysiatrian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Juha Leppävuori vastaa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin nivelvaivoista.

"Polvessa on tunne kuin nivelen välissä olisi jotain ja se pitäisi naksauttaa"

"Käyn noin 10 kilometrin juoksulenkillä joka toinen päivä. Eräs yö heräsin siihen, että en saanut jalkaani suoraksi ja polvilumpion vieressä sisäsyrjällä tuntui painetta. Kun hiukan väänsi väkisellä, niin napsahti ja jalka suoristui. Sitä ennen jalka ei oikutellut mitenkään. Noin viikon polvi jumitti jatkuvasti (jäi koukkuun). Nyt juostessa tulee yhtäkkisiä pistoksia ja niveltaipeeseen jomottaa samaan tyyliin kuin aikanaan murtuneeseen nilkkaan. Kivut eivät ole jatkuvia tai säännöllisiä. Lisäksi polvessa on tunne kuin nivelen välissä olisi jotain ja se pitäisi naksauttaa. Välillä on päiviä ettei polvi vaivaa ollenkaan. Välillä taas pienikin kiertoliike vihlaisee. Normaalia elämää vaiva ei haittaa ja välillä juokseminen helpottaa ja välillä pahentaa. Röntgenkuvissa luissa ei näkynyt mitään poikkeavaa. Tutkimukset toki jatkuvat, mutta ei ole tietoa milloin pääsen magneettikuvaukseen. Mistä oireet voivat johtua?"

Lääkäri vastaa: Nivelen sisäiseltä vialta kuulostaa, voisi olla kierukkavamma tai oireileva nivelkalvopoimu eli tuttavallisesti plica. Magneettikuvaus antaa lisätietoa melkoisella varmuudella. Jatka toki liikkumista.

Nivelrikko polvisäryn takana?

"Hei. Minä joudun kävelemään parhaimmillaan 4-6 kilometriä päivässä työmatkoja. Loppuvuodesta alkoi oikean polven sisäpuolelta kolottamaan, särkemään polvea kävellessä. Kengät pitäisi olla hyvät. Olen 55-vuotias ja mietin, onko kulumia kun olen joskus pelannut 25 vuotta futista. En ole kokeillut mitään geeliä vielä."

Lääkäri vastaa: Voi olla kulumaa eli nivelrikkoa. Älä luovu kävelyistäsi. Kokeile oireenmukaisesti käsikauppalääkkeitä satunnaisesti kipuun ja tee reisilihasharjoitteita.

Sormet puutuvat silloin tällöin

"Hei! Minulla on ollut jo jonkin aikaa oikean käden etu- ja keskisormi turvoksissa ja ajoittain kipeinä ja jäykkiä. Varsinkin fyysisen työn jälkeen sormen nivelet ovat kosketusarat, jäykät ja kipeät. Sormet myös puutuvat silloin tällöin öisin. Mikähän olisi kyseessä?"

Lääkäri vastaa: Nyt kuulostaa siltä, että lääkärisi pitäisi tutkia sormien ohella rannekanava ja niskan seutukin mahdollisten hermopinteiden vuoksi.

Äkillinen vihlova kipu polvessa

"Hei, liikun säännöllisesti, käyn salilla ja joka päivä koiran kanssa kävelylenkillä. Vasempaan polveen särkee/viiltää levossa. Kipu ei kestä kuin noin 10 sekuntia kerrallaan, mutta useamman kerran päivässä. Sitten sain lonkkien bursiittien hoitoon kortisonipiikit, mutta vasemman puolen nivunen on kipeä, eikä pysty nostamaan jalkaa korkeammalle kun käsillä auttamalla. Mikähän voisi auttaa?"

Lääkäri vastaa: Joskus lonkkien bursiittien takana voi olla lonkan nivelrikko, joka oireillessaan voi tuntua lonkan alueella säteillen polveen. Myös joskus iskiasoireet ilmaantuvat alkuun lonkan seudulla. Aina voi kokeilla venyttelyä ensihoidoksi, mutta jos riesa jatkuu, kipin kapin omalääkärille.

Kivut katosivat yllättäen

"Hei! Parikymmentä vuotta sitten olin jonossa polvinivelen operointiin Lahden keskussairaalaan. Jono oli puolen vuoden mittainen. Aloin omatoimisesti nauttimaan piimaajauhetta noin teelusikallisen aamuisin veteen sekoitettuna. Puolen vuoden kuluttua kutsuttiin toimenpidettä varten lääkärin vastaanotolle. Lääkäri väänteli polviniveltä ja kyseli, koskeeko tämä ja tämä liike. Ei koskenut, jolloin lääkäri kysyi, miksi olet tullut vastaanotolle? Vastasin, että aikaisemmin polvi oli niin häijy, että kävely oli vaikeaa ja hölkkä täysin mahdotonta. Käski mennä kotiin ja tulla sitten kun aihetta on. Ei ole ollut. Huomasin myös sen, että kynnet ja hiukset voivat paremmin. Pelaan vielä viikoittain lentopalloa, vaikka ikävuodet ovat 77. Olettaisin, että piimaalla on vaikutusta?"

Lääkäri vastaa: Minä taas uskon, että liikunnallisuutesi ja myönteinen elämänasenteesi olivat vaikuttavimmat tekijät.

Kannattaako liikkua, vaikka koskee?

"Oikeaan polveen sattuu kun kyykistyy. Esimerkiksi kun istuu alas ja nousee ylös tuolista. Voinko harrastaa liikuntaa, esimerkiksi juoksua kivusta riippumatta? Kipu on kohtuullinen ja kestänyt jo vuosia. Tullut ehkä laskettelumäestä. Kipu ei haittaa arjessa juurikaan mutta arastelen liikkumista tämän vuoksi."

Lääkäri vastaa: Lääkärisi pitäisi tutkia polvesi. Ensi kuulemalta tulisi mieleen lumpion alainen nivelrikko.

Särkylääkkeiden syönti ei sovi – mikä avuksi?

"Oikean polven ulkosyrjässä pistävä kipu. Myös magneettikuvattu – hieman nivelrikkoa – kierukassa myöskin jotain pientä vikaa. Kävely tuottaa tuskaa, pyöräillä voi ja altaassa juoksua tehdä. Särkylääkkeitä ei kärsi syödä, kun maksa-arvot ovat koholla. Mistä apua?"

Lääkäri vastaa: Reisilihasharjoitteita kannattaa aina kokeilla. Jos on ylipainoa, muutamankin kilon pudotus vie paljon taakkaa polvelta. Joskus nivelen sisäisesti laitettu kortisoni-injektio auttaa.

Jumppaaminen ja venyttely tuntuvat pahentavan kipua

"Hei, minulla on vuoden verran ollut kipua vasemmassa polvessa ja lonkassa. Kipu alkoi niin, että huomasi polvessa kipua ja jouduin varomaan sitä. Sitten kaaduin pyörällä. Pikkuhiljaa lonkka kipeytyi ja on nyt jatkunut jo noin vuoden. Olen käynyt monissa hoidoissa ja lääkärillä, on magneettikuvattu ja kävely on edelleen hankalaa. Sain jumppaohjeita sekä venyttelyohjeita, mutta selkeää apua en niistä saa. Nyt alan jo epäillä että niistä on jopa haittaa, kukaan ei osaa antaa minulle vastausta. Magneettikuvissa näkyi kulumaa ja rustomuutoksia. Voiko olla, että kävely tai muu liikunta sen lisäksi että se sattuu niin aiheuttaa lisää kulumaa tai muutoin haittaa?"

Lääkäri vastaa: Kokeilepa liikuntaa vedessä tai ladulla perinteisesti, jolloin ei tule tärähdyksiä. Jos olet ylipainoinen, laihdutus auttaa nivelongelmiin.

Lonkkakipu pahenee levossa

"Mistä johtuu oikean lonkan kipu joka pahenee levossa. Helpottuu liikkuessa. Ei ole ylipainoa. Pituus 175 cm, paino 79 kg ja ikä 65 vuotta."

Lääkäri vastaa: Iän myötä alttius nivelrikolle kasvaa, vaikkei olisi ylipainoakaan. Jos oire haittaa arkitoimia, niin lääkäriin.

Sormien nivelten kivut sietämättömiä

"Kärsin sormien nivelien kivuista. Käteni kuvattiin 1,5 vuotta sitten röntgenillä: ei kulumia tai nivelrikkoa, mutta edelleen herään öisin siihen, että jokin sormista on kouristunut ja en saa sormea suoraksi. Kun väkisin väännän sormen suoraksi, on kipu sietämätöntä. Nivelkipu vaeltelee eri sormissa vuorotellen. Nyt peukalon tyvi on niin kipeä, etten voi tarttua esineisiin ja kaikki tippuu kädestä. Taas kävin reumalääkärissä. Ei kuulemma mitään poikkeavia muutoksia nivelissä, kun nivelkipu ei ole sormien 1. nivelissä vaan 2. nivelissä ja peukalon tyvessä. Lääkäri puhui 'napsusormista', joihin kuulemma ei ole parannusta. Peukaloni 2. nivel ei koukistu itsestään, voin koukistaa sen toisella kädellä auttaen. Mutta kipu sietämätöntä. Välillä kipua on molempien käsien pikkurilleissä ja nimettömissä, kipusormi vaihtelee, mutta aina on jossain sormessa. Mistä löytäisin lääkärin, joka oikeasti osaisi auttaa? Buranasta tai nivelvoiteistakaan ei ole ollut hyötyä."

Lääkäri vastaa: Napsusormi on sormen koukistajajänteen tulehdus, joka aiheuttaa jännetupen ahtautumisen. Oireet ovat kuvaamiasi. Alkuvaiheessa oiretta voi hoitaa rasituksen vähentämisellä, jos se on ollut aiheuttamassa asiaa. Tulehduskipulääkekuuri 1–2 viikon ajan auttaa myöskin. 1/3 potilaista paranee itsestään. Vaivan pitkittyessä jännetuppeen laitettu kortisoni-injektio auttaa. Joskus joudutaan leikkauksella vapauttamaan jänne avaamalla jännetuppi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.