Nimi ei muistu mieleen, avaimet hukassa – milloin unohtelusta pitää huolestua?

Ovatko silmälasit taas kadoksissa? Etkö muista, mihin olet jättänyt puhelimen? Unohtelu on yleistä, eikä siitä kannata heti huolestua.

Aivot ikääntyvät Grandparents.comin haastatteleman lääketieteen tohtori Gary Smallin mukaan samalla tavalla kuin muukin keho.

– Yksi vanhentuvien aivojen ilmentymä on unohtelu, mikä onkin yleistä. Aiheesta vitsaillaan usein. Huumorin taustalla voi olla pelko siitä, että muistivaikeudet voi olla merkki jostain vakavasta. Normaalin unohtelun ja dementian välinen raja voi ollakin epäselvä, Small kertoo.

Myös lääketieteen tohtori Richard C. Senelickin mielestä dementian esiasteiden erottaminen normaalista unohtelusta voi olla vaikeaa. Toisin kuin esimerkiksi syövän, dementiaa ja Alzheimerin tautia ei voida todeta kuvaamalla, ja vaikka ne havaittaisiinkin, ei ole olemassa hoitoa, joka pystyisi taudin kehittymisen lopettamaan.

Unohteleminen kuuluu ikääntymiseen

Senelickin mukaan muistin heikkeneminen on luonnollinen asia vanhetessa.

– Yksi ensimmäisistä asioista, johon vanheneminen vaikuttaa, on asioiden tiedonkäsittelyn hidastuminen. Kyky lukea nopeasti, ymmärtää ja käsitellä asioita, samoin kun useiden asioiden prosessoiminen samaan aikaan hidastuu. Joskus sanojen muodostaminen voi olla myös hankalaa. Huolestuttavaa on, kun kyky toimia normaalisti heikkenee.

– Se, että unohdat, minne olet kotiavaimet laittanut on normaalia. Huolestuttavaa on, jos unohdat, miten niitä käytetään. Jos unohdat, minne olet pysäköinyt auton on silloin tällöin ymmärrettävää, mutta jos tällainen toistuu viikoittain, kyse voi olla dementiasta, Senelick jatkaa.

Häiriötekijät voivat vaikuttaa unohteluun

– Yksi syy siihen, miksi unohtelemme on, että emme ole antaneet informaatiolle tarkoitusta. Jos jollain asialla on tarkoitus, sen muistaa helpommin. Kiinnitä huomiota siihen, mitä olet tekemässä, Small huomauttaa.

Vanhenemiseen liittyvät muutokset aivoissa ja nykyaikainen informaatiotulva voi vaikuttaa muistiin sitä heikentävällä tavalla.

– Kiinnitämme huomiota siihen, mikä on meille tärkeää tietyn päämäärän saavuttamiseksi. Samalla jätämme kaiken muun huomiotta, Small kertoo.

Voit esimerkiksi muistaa, kuinka hyvää ruoka oli, mutta et saa millään mieleesi ravintolan nimeä. Tämä johtuu siitä, että olet keskittynyt eniten nimenomaan ruokaan, etkä paikkaan.

Muistikuvat voivat vääristyä ja niitä voi syntyä yllättävän helpostikin. Miten tämä voi vaikuttaa muun muassa todistajalausuntoihin? Katso Huomenta Suomen video aiheesta!


Lue myös:

    Uusimmat