Niinistö otti YK:n yleiskokouksessa kantaa ihmisoikeuksiin ja ilmastonmuutokseen: "Meidän on autettava niitä, jotka kärsivät eniten"

Presidentti Sauli Niinistö piti puheen YK:n yleiskokouksessa 15:04
Presidentti Niinistö puhui tänään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Yleiskokous on järjestön 77:s.

Presidentti Niinistö nosti puheessaan esille muun muassa Ukrainan sodan, energian-, elintarviketurvan- ja rahoituksen kolmoiskriisin sekä maailmanlaajuisen solidaarisuuden hätää kärsiviä kohtaan.

Ukrainasta Niinistö sanoi, että "Ukraina käyttää sille olennaisesti kuuluvaa oikeutta itsepuolustukseen. Tuoreista taistelukentiltä tulleista raporteista päätellen se tekee sen ihailtavalla rohkeudella, voimalla ja tehokkuudella."

Niinistö puhui myös laajasti ilmastonmuutoksesta ja maapallon tilanteesta. 

– Elämän monimuotoisuus on hälyttävästi köyhtymässä maapallollamme, ja myös tämän pitäisi olla vakava huolenaihe meille kaikille. Olemme joukkosukupuuton partaalla, ellemme jopa ole tuon kynnyksen ylittäneet. Meidän on tässäkin suhteessa muutettava kurssia. Kiireisesti, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan "emme saa suhtautua välinpitämättömästi näihin moninaisiin kriiseihin tai vaipua apatiaan niiden edessä". 

– Emme saa ummistaa silmiämme haavoittuvassa asemassa olevien kasvavilta tarpeilta. Emme saa kulkea silmät kiinni kohti katastrofia, joka tuhoaa ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden. Emme myöskään saa menettää toivoamme: meillä on vielä aikaa toimia, presidentti sanoi puheen lopuksi.

Niinistö tapasi Turkin ja Unkarin presidentit

Puheen jälkeen presidentti Niinistö kertoi lehdistötilaisuudessa, että hän tapasi YK:n kokouksen yhteydessä myös Turkin presidentin Receep Tayyip Erdoganin sekä Unkarin presidentin Katalin Novákin

Niinistö puhui Erdoganin ja Novákin kanssa Nato-tilanteesta.

– Aivan selvästi turkkilaiset ymmärtävät Suomen kannan, että meidän mielestämme yhtä jalkaa (Ruotsin kanssa) eteneminen on hyvin, hyvin tärkeää. Sen halusin tehdä jälleen kerran selväksi, Niinistö sanoi.

– Mitä tulee Turkin palautuspyyntöihin me noudatamme Euroopan konventioita, johon Turkkikin on sitoutunut, hän jatkoi.

Presidentti Niinistö suomalaismedian edessä New Yorkissa – arvioi Venäjää ja Putinia 16:43
Presidentti Niinistö suomalaismedian edessä New Yorkissa – arvioi Venäjää ja Putinia.

Yleiskokous kestää perjantaihin asti

Yleiskokouksen odotetuimpana puhujana voidaan pitää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä. Hän ei kuitenkaan saavu New Yorkiin, vaan osallistuu kokoukseen ennakkoon nauhoitetun videon välityksellä.

Laajemmin YK:n yleiskokouksesta kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja kommentissaan.

Lue myös:

    Uusimmat