NHL:n topit ja flopit: Suomalaissensaatiolla valtava rooli pudotuspeleissä

MTV Sport listaa perinteiseen tapaan joka maanantai jääkiekkoliiga NHL:n onnistujat ja epäonnistujat. Mennyt viikko muistetaan Tampa Bayn vakuuttavasta voitosta ja suomalaistähti Joonas Donskoin valtavasta panoksesta.

TOP5

1. Tampa Bay Lightning

Tampa raivasi tiensä ensimmäisenä joukkueena konferenssin finaaliin, kun se kaatoi sunnuntaina New York Islandersin vakuuttavasti 4-0 ja eteni otteluvoitoin 4-1 jatkoon. Ruotsalaispuolustaja Victor Hedman oli voiton takuumies ja on pelannut viime kevään tapaan huikeasti kevään kovimmissa peleissä. Hedman on takonut edellisiin neljään otteluun tehot 4+3. Kukaan ei edes tunnu muistavan, että joukkueen ykköstähti Steven Stamkos on peleistä sivussa, mikä kertoo Tampa Bayn vahvuudesta. Tampalla on erinomaiset saumat päästä yrittämään toisena keväänä putkeen Stanley Cupin finaaleihin.

2. St. Louis Blues

St. Louisilta on odotettu jo vuosia menestystä. Tähän asti joukkueella on jäänyt kuitenkin pahemman kerran piippuun siinä vaiheessa, kun ottelusarjoja olisi pitänyt ratkoa. Niin voi toki käydä vielä tänäkin keväänä, joskaan mikään ei juuri nyt viittaa siihen. St. Louis voitti jo suurimman peikkonsa, kun se lähetti Chicagon ensimmäisellä kierroksella lauluun ja joukkue on ottelusarjassa Dallasia vastaan enää voiton päässä konferenssin finaaleista. Vladimir Tarasenko ja Paul Stastny ovat johtaneet joukkuetta etulinjassa viime otteluissa. Maalivahti Brian Elliott on näyttänyt olevansa voittava maalivahti myös pudotuspeleissä.

3. Joonas Donskoi, San Jose Sharks

Suomalainen sensaatio on takonut kovaa tulosta San Josen etulinjassa myös pudotuspeleissä. Edellisiin kahteen otteluun on syntynyt tehot 1+2 ja koko kevään saldo näyttää lukemia 3+4. Tehojakin tärkeämpää on kuitenkin se työ, joka ei näy suoraan tilastoissa. Donskoi on äärimmäisen tärkeä palanen San Josen tämän kevään menestystä. Hänen ollessaan jäällä San Jose saa useimmiten kiekon hyökkäyspäähän ja pystyy luomaan vaarallisempia maalipaikkoja kuin vastustaja. Kuka olisi vuosi sitten uskonut aivan näin hyvään kauteen?

4. Joe Pavelski, San Jose Sharks

San Josen toinen iso onnistuja. Edellisiin neljään otteluun on syntynyt tehopisteet 3+2. Jenkkipelaaja on jo vuosia saanut aika rauhassa liitää tutkan alla, mutta tänä keväänä hän pääsee isoon valokeilaan, mikäli Sharksin menestyskulku jatkuu. Iskenyt koko keväänä mainiot tehot 8+4.

5. Aleksandr Ovetshkin, Washington Capitals

Washington on edelleen vain yhden tappion päässä kesälomasta. Silti on sanottava, että Ovetshkin nousi tärkeässä paikassa isoon rooliin, kun sitä eniten kaivattiin. Ovy takoi kahteen edelliseen otteluun tehot 2+2 ja nosti omalta osaltaan Capitalsin huipputärkeällä osumallaan voittoon viidennessä pelissä. Ovetshkin metsästää uransa ensimmäistä Stanley Cupia ja voittamisen nälkä näkyy kotikatsomoon saakka.

FLOP5

1. New York Islanders

Ensimmäisellä kierroksella Islanders näytti ryhmältä, jolla voisi olla painavaa sanottavaa tämän kevään pudotuspeleissä, mutta toisin kävi. John Tavares ei pystynyt enää Tampaa vastaan nousemaan siihen rooliin, mitä olisi vaadittu jatkopaikkaan. Islanders ansaitsee yllättävän hyvästä kaudesta kiitosta, mutta ottelusarja Tampa Bayta vastaan ei jättänyt kyllä jälkipolville kerrottavaa.

2. Kari Lehtonen & Antti Niemi, Dallas Stars

Ensimmäisellä kierroksella suomalaistandemi oli vielä vakuuttava viimeinen lukko, mutta toisella kierroksella kaksikolta ei ole enää nähty voittavaan jääkiekkoon tarvittavia otteita. Niemi on hävinnyt nyt jo kolme ottelua putkeen ja torjuntaprosentti on korutonta ja karua tarinaa: 83,9! Lehtonen ei ole juuri sen paremmin onnistunut. Helpot kudit tarttuvat vielä kummallekin rutiinilla, mutta ykkössektorista menee liikaa kiekkoja maaliin. NHL:n pudotuspeleissä maalivahdin täytyy kyetä ottamaan kiinni myös ne kaikkein vaikeimmat kiekot nähtyä kovemmalla prosentilla.

3. Pittsburgh Penguins

Vanhat haamut nostavat päätään teräskaupungissa. Penguinsilla oli jo yksi ottelupallo katkaista ottelusarja Washingtonia vastaan, mutta joukkue ei siihen kyennyt. Se ei tee pelkästään Penguinsista floppia, mutta huolestuttavia merkkejä on ilmassa. Penguins turhautui ensimmäistä kertaa koko keväänä Caps-sarjan viidennessä pelissä. Joukkueen kapteeni Sidney Crosby ja muut avainpelaajat keskittyivät täysin vääriin asioihin, mikä ei lupaa hyvää. Penguinsilla on kuitenkin lyhyt matka takaisin toppien puolelle. Se tarvitsee vain yhden voiton edetäkseen konferenssin finaaliin ensi kertaa sitten vuoden 2013.

4. John Klingberg, Dallas Stars

Runkosarjan tehopuolustaja on häkeltynyt pudotuspelien maailmasta. Sen voi ainakin päätellä tukkoon menneestä kanuunasta. Edelliset neljä ottelua ovat sujuneet kiikaritehoilla ja samaan aikaan Dallas on joutunut selkä seinää vasten. Se ei näytä kiekollisen puolustajan papereissa hyvältä.

5. Jevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Malkin oli ensimmäisellä pudotuspelikierroksella isossa roolissa, mutta toisella kierroksella hän ei ole kyennyt enää samaan. Kolme edellistä ottelua on sujunut ilman tehopisteitä, mikä on tässä vaiheessa kautta iso miinus, kun taistellaan paikasta konferenssin finaaleissa. Malkinin on alettava tehdä tehoja, jotta Penguinsin lupaavasti alkanut taival pudotuspeleissä saisi heidän kannaltaan toivotun lopun.

Lue myös:

    Uusimmat