NHL:n topit ja flopit: Suomalaishyökkääjä teki harvinaisen tempun

MTV Sport listaa perinteiseen tapaan joka maanantai maailman parhaan kiekkoliigan, NHL:n onnistujat ja epäonnistujat.

Viime lauantaina suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi onnistui tempussa, johon vain aniharva suomalainen on pystynyt.

TOP5

1. Joonas Donskoi, San Jose Sharks

Donskoi on pelannut loistavan tulokaskauden, mutta nousee listan ykköseksi elintärkeän maalinsa johdosta. Kolmas finaali eteni jatkoajalle ja Pittsburgh Penguins olisi voitolla ottanut jo ratkaisevan tuntuisen 3-0-johdon ottelusarjassa, mutta Donskoi oli päättänyt toisin. Hänen jatkoaikaosumansa kavensi finaalisarjan tilanteeksi 1-2. Donskoin temppu oli harvinainen, sillä edellisen kerran suomalaispelaaja oli ratkaissut jatkoaikamaalillaan Stanley Cup -finaalin vuonna 1987. Tuolloin jatkoajalla osui Edmonton Oilersia edustanut Jari Kurri. Suomalainen voittomaali nähtiin toki viime vuonnakin, kun Chicagon Teuvo Teräväinen teki ensimmäisen finaalin voittomaalin. Tuo osuma syntyi kuitenkin varsinaisella peliajalla.

2. Joel Ward, San Jose Sharks

Ward hankittiin Sharksiin juuri näitä pelejä varten ja hankinta on viimeistään loppukeväästä osoittautunut äärimmäisen onnistuneeksi. Ward on takonut edellisiin viiteen otteluun viisi maalia. Ward iski kolmannessa finaalissa elintärkeän 2-2-tasoituksen Donskoin syötöstä. Maalin arvo voi olla koko organisaation historian kannalta todella merkityksellinen.

3. Joe Thornton, San Jose Sharks

Thornton on ollut joukkueensa tärkeimpiä pelaajia läpi kevään. Edellisiin seitsemään otteluun Thornton on nakuttanut tehopisteet 0+9, mikä kertoo koruttomasti hänen arvostaan. Johtaa esimerkillään. Kaikesta tekemisestä huokuu suuri halu hakea upealle uralle kiistaton kruunu Stanley Cup-voiton myötä.

4. Logan Couture, San Jose Sharks

Couture on noussut tosissaan taistelemaan Conn Smythe Trophysta pudotuspelien arvokkaimman pelaajan roolissa. Couture on onnistunut tekemään edelliseen 23 otteluun huimat tehot 7+16. Kuuluu monen Sharksin tähtipelaajan kanssa kategoriaan, joka on saanut liitää kauan suurimmalta valokeilalta piilossa. Tänä keväänä tutkan alla liitäminen ei enää onnistu.

5. Nick Bonino, Pittsburgh Penguins

Boninon hankinta on ollut äärimmäisen onnistunut liike Pittsburghin seurajohdolta. Bonino on pelannut viime ajat erittäin hyvin ja hän on koonnut edellisiin 21 otteluun 17 pistettä. Bonino on johtanut Penguinsin ykköstähtien takana esimerkillisesti HBK-ketjua, jonka kaksi muuta lenkkiä ovat Patrick Hörnqvist ja Phil Kessel.

FLOP5

1. Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Crosby on pelannut hyvät pudotuspelit, mutta kolmas finaali oli jonkinlainen ohipeli. Penguinsin kapteenilta odotettiin läpi illan esiinnousua, mutta se jäi tekemättä. Oli todella näkymätön kolmannessa finaalissa ja jäi ilman tehopisteitä. Normaali kolmosketjun mies ei joutuisi sen vuoksi tälle listalle, mutta Crosbyn otteita arvioidaan hieman tarkemmalla ja kriittisemmällä kammalla.

2. Jevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Myös Malkin on hyytynyt toistaiseksi pahemman kerran. Venäläistähti on pelannut finaalit toistaiseksi ilman tehopisteitä. Herää kysymys, kuinka vaarallinen Penguins voisi ollakaan, mikäli Malkin pelaisi omalla tasollaan. Tarvitsee ehdottomasti onnistumisia ja nopeasti, mikäli aikoo saada finaalien saldon käännetyksi vielä plussan puolelle.

3. Joe Pavelski, San Jose Sharks

Pavelskin haaveet Conn Smythesta ovat himmenneet viime aikoina. On vetänyt Malkinin tapaan toistaiseksi finaalit ilman tehopisteitä. Jenkkihyökkääjältä odotetaan tehoja ja selvää parannusta loppujen finaalien aikana. Hän voi onnistuessaan olla käänteentekevä pelaaja.

4. Matt Cullen, Pittsburgh Penguins

Cullen on ollut tämän kevään aikana Pittsburghin salainen ase, mutta finaalisarjassa ei ole ihmeitä esittänyt. Penguins on saanut alemmilta ketjuiltaan hyviä onnistumisia läpi kevään, mutta nyt Cullenin ruuti näyttäisi kastuneen. Edellisiin kahdeksaan otteluun ei ole syntynyt pistettäkään.

5. Patrick Marleau, San Jose Sharks

Marleau taklasi pimeästä kulmasta Pittsburghin Bryan Rustia. Selvisi tempustaan kakkosella, mutta pelikieltokaan ei olisi ollut liioiteltua. Taklaus ei ollut mitenkään erityisen törkeä, mutta kanadalainen antoi tempullaan mahdollisuuden myös isompaan rangaistukseen. Myös tehoja kaivattaisiin enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat