Neulo ryijyä: Näin syntyy ekologinen ja ikivihreä rairuoho

Tuppaako rairuohon kasvatus unohtumaan, jäämään viime tinkaan, tuntumaan tylsältä ja vaivalloiselta tavalta koristella kotia pääsiäiseen? Jos kuitenkin kaipaat kotiisi jotain kevään lailla vihertävää, voit korvata rairuohon ruohoryijyllä.

Ruohoryijyn materiaali voi löytyä omista neulevarastoista: vihreä villasukka, pipo tai lapaspari on nopea purkaa ja uusiokäyttää pääsiäiskoristeeseen. Kirpputorilta löytynyt kirkkaanvihreä kaulaliina kertakaikkiaan huusi pääsyä rairuohoa jäljittelemään ja lunastui kirppikseltä parilla eurolla.

Ryijyn pohjakankaaksi sopii tukeva, harvarakenteinen kangas kuten säkki- tai kanavakangas. Kuvien ruohoryijy solmittiin Ikean pieniruutuiseen, maton alle tarkoitettuun liukuesteeseen. Sen reiät ovat sopivan suuret virkkuukoukulla työskentelemiseen.

Ensin kaulaliinasta avattiin tupsujen solmut ja langat sidottiin kolmen langan ryppäinä ryijyn pohjakankaana käytettävän liukuesteen reikiin. Noin kymmenen senttiä pitkät langat vedettiin keskiosastaan ryijyn etupuolelle virkkuukoukulla. Näin syntyneen lenkin läpi vedettiin langan päät ja ensimmäinen ryijytupsu oli valmis. Tupsujen jälkeen kaulaliinasta purettiin lankaa ja paksulla langalla työ eteni nopeasti. Ruoho kasvoi kohisten kuin yli-innokkaan kevätauringon alla.

Kun ruohomätäs oli sopivan kokoinen, parturoitiin liian pitkät ja ylimääräiseltä näyttävät langat saksilla. Myös pohjakankaan reunat siistittiin.

Multaa ja vettä kaipaamattoman ruohoryijyn esillepanossa vain mielikuvitus on rajana. Rautalangasta väännetty astioiden kuivausteline on oiva esine pääsiäissommitelman asetteluun. Ruohomätäs löysi paikkansa telineen pohjalta, kauneimmat pääsiäiskortit lautasille tarkoitetusta lokerikosta ja nauhalla varustetut koristeet pääsivät esille mukitelineisiin.

Myös pahvi sopii ruohoryijyn pesäksi. Iloisen keltainen laatikon sisus on sopiva annos aurinkoa, muut koristeet saavat olla hillitymmän värisiä. Peltisydämet koristeltiin pienin pöllötarroin, peltinen pupu pääsi ruohoon kurkkimaan ja valkoiset lasimunat edustavat perinteistä pääsiäiskuvastoa.

Kaunis säilytyslaatikko saa olla pääsiäisen ajan esillä avattuna kodin paraatipaikalla mutta kauden jälkeen kansi kiinni, naps, ja koko komeus koristeineen kaappiin odottelemaan seuraavaa sesonkia.

Kuvausrekvisiitta: villaharmonie.fi

Teksti: Henna Kekki
Kuvat: Mikko Kekki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja