Mainos

Nettikysymys: Uupumuksen riitettävä sairausloman syyksi

MTV3:n nettikysymykseen vastanneiden mielestä työuupumus on riittävä syy saada palkallista sairauslomaa. Kysymykseen vastanneista yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että uupumus on riittävä ja oikea syy.

Lähes 20 prosenttia pitää uupumusta kuitenkin huonona sairausloman syynä. Jotkut kysymystä kommentoineet huomauttavat, että uupumus ei johdu aina työstä, vaan taustalla voi olla henkilön omia ongelmia - miksi siis työnantajan pitäisi maksaa näistä?

- Yleensä uupumus tulee koti-, harrastus- tai muista vakavista henkilökohtaisista jutuista, jotka seuraavat töihin ja joista kärsii koko työyhteisö, sanoo nimimerkki "totuus".

- Sanotaanhan, että laiskuus on lahja, kun sen oikein osaa käyttää. Uupumus on monta kertaa sama kuin liian lyhyet yöunet TV-ohjelmien takia, kommentoi Tupu.

Jotkut pitävät työuupumusta vain nykyajan hömpötyksenä, jota ei työnantajan tarvitse ottaa vakavasti.

- Onko nykyajan nuoret kehnompaa tekoa kuin ennen, kun ei ennen tunnettu työuupumumusta?, kyselee Kalle L.

- Ei ole riittävä syy. Näitä työuupumuksia tulee niin paljon ja jopa ihmisille, jotka ovat vasta aloittaneet työnsä. Lääkäreiden pitäisi vähän perehtyä noiden sairaslomien perusteisiin. Jos ihmisellä on henkilökohtaisia ongelmia kotona, ei se mitään työuupumusta ole, sanoo eräs vastaaja.

Lisäksi eräs vastaaja muistuttaa, että jokaisen pitää ottaa itse vastuu omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

- Ei ole riittävä syy palkalliseen sairauslomaan. Jos ei jaksa tehdä työtä, niin pitää ottaa sellainen työ, jota jaksaa, sanoo nimimerkki "minä".

"Uupumus on ahkerien sairaus"

Työssä uupuville riittää kuitenkin ymmärtäjiä. Työ on niin suuri osa monen ihmisen arkea, että työtehon vähenemisen lisäksi pahoinvointi työpaikalla heijastuu helposti myös vapaa-aikaan. Monen mielestä on myös työnantajan etu passittaa väsynyt ja uupunut työntekijä sairauslomalle.

- Työuupumus voi johtua niin monesta syystä, ei pelkästään työn määrästä vaan myös työkavereista, pomosta tai yleisestä huonosta työyhteisöstä. Työpaikka kiusaaminen on yhtä vakavaa kuin koulukiusaaminen. V-mäiset työkaverit ja epäpätevä esimies verottavat työntekijöiden henkisiä voimia. Pitää ensin paneutua syihin, eikä haukkua koko kansaa laiskaksi, eräs vastaaja muistuttaa.

- Eikö työuupumus johdu juuri työn aiheuttamasta väsymyksestä ja liiasta työmäärästä? Jos ei voi pitää normaaleja vapaapäiviä, vaan polttaa itsensä loppuun työn vaatimusten vuoksi olosuhteiden pakosta, siinä lienee työnantajassakin vikaa, sanoo Aapeli.

Erään vastaajan mielestä palkallinen sairausloma myös työssään uupuneille on tasa-arvokysymys.

- Työpaikan huono ilmapiiri tai työolot sairastuttavat. Joku saa fyysisiä, toinen psyykkisiä oireita ja jos näitä ei ajoissa hoideta, seuraa vakavampia sairastumisia. Ei palkallista sairaslomaa saa evätä toiselta ja antaa toiselle, sanoo Ilona.

Jotkut palkallista sairauslomaa vastustavat perustavat mielipiteensä siihen, että työtä vieroksuvat ja laiskat ihmiset voivat näin helposti hyväksikäyttää työnantajaansa.

Muutama vastaaja on kuitenkin sitä mieltä, että ahkerat, hyvät työntekijät ovat niitä, jotka sairastuvat - ja heille palkallinen sairausloma kuuluu.

- Kyllä ilman muuta kuuluu palkallinen sairausloma. Sehän onkin ahkerien työtätekevien sairaus. Ei sitä uupumusta laiskoille tule, se iskee salakavalasti.

- Olen kerran kokenut. Ei ole vähättelyn asia. Sekä fyysisesti että henkisesti olin lähes toimintakyvytön - myös vapaa-ajalla, kertoo Tanja.

Lisa-nimimerkillä kirjoittava vastasi kysymykseen, että palkallinen sairausloma ei kuulu työssä uupuneille. Hänen mielestään kysymys on kuitenkin moniulotteinen. Uupuminen on kuitenkin henkilökohtainen tunne, jonka vakavuutta lääkärin saati työnantajan on vaikea määritellä.

- Miten tähän voi vastata ei tai kyllä? Sehän riippuu tapauksesta. Jotkut ovat itsemurhan partaalla ja jotkut vain muutaman viikon pitkien unien tarpeessa.

Lue myös:

(24.9.)

(23.9.)

(23.9.)

(23.9.)

(23.9.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.