Mainos

Nessi Hovi suunnittelee yksinkertaisia mutta mielenkiintoisia vaatteita

Vaatesuunnittelija Nessi Hovi on päätynyt Pariisin ja New Yorkin kautta helsinkiläisen street-merkin suunnittelijaksi.

Nessi Hovi, 33, ei oikein itsekään tiedä, miten päätyi vaatesuunnittelijaksi. Vaatteet alkoivat vain jossain vaiheessa kiinnostaa.

– Harrastin nuorempana lumilautailua, eikä ollut rahaa ostaa alan vaatteita. Aloin tehdä kavereille laskuhousuja ja näin edelleen, hän muistelee.

Lukion jälkeen Hovi haki Lahden ammattikouluun opiskelemaan vaatetusalaa, mutta päätyi Roihuvuoren ammattikoulun vaatetuslinjalle. Roihuvuoressa Hovi alkoi suunnitella omaa mallistoa portfoliotaan varten. Suunnitelmissa oli hakea Englantiin jatko-opintoihin. Harjoittelun Hovi teki vaatesuunnittelija Anna Ruohosen merkille Pariisissa.

– Pariisista paluun jälkeen ehdin olla kaksi viikkoa Suomessa, kun lähdin Peter Somille suunnitteluassistentiksi New Yorkiin.

New York innoitti tekemään oman malliston

Toimiessaan New Yorkin muotiviikoilla Peter Somin assistenttina Hoville tuli olo, että hän haluaa pitää oman näytöksen. Nessi Hovi Genuine -merkki syntyi, kun mies palasi Suomeen vuonna 2001. Hiusmerkki Cutrin pyysi Hovilta vaatteita lanseeraukseen. Kokoon kertyi 15 naisten ja viisi miesten asukokonaisuutta. Hovi oli edelleen suunnitellut hakevansa St. Martinsin kouluun Englantiin, mutta oman merkin suunnittelu vei miehen mukanaan.

– Aloin suunnitella kaksi mallistoa vuodessa. Edelleen joskus harmittaa, etten hakenut kyseiseen kouluun, kun portfoliota varten olisi ollut jo kiitettävästi materiaalia.

Assistenttityöt ulkomailla olivat kuitenkin koulu alan kiemuroihin.

– Annan luona Pariisissa opin, mitä on olla pieni merkki. Elät ja hengität merkkiäsi 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Jenkeissä taas näki, miten homma toimii astetta korkeammalla.

Yhdysvalloissa Hoville olisi Peter Somin paikan lisäksi ollut tarjolla harjoittelupaikka Tommy Hilfigerille.

– Hilfigerillä olisin todennäköisesti joutunut vain keittelemään kahvia. Peter Somilla pääsin olemaan suunnittelijan oikea käsi. Hän antoi minun suunnitella pieniä juttuja omaan mallistoonsa.

– Pääsin myös stailaamaan tulevia maailmantähtiä. Nyt välillä on elokuvia katsellessa tullut reaktio, että hei, mä tunnen ton! Hovi nauraa.

Hankaluudet veivät uusien töiden pariin

Tällä hetkellä Nessi Hovi Genuine -mallisto on tauolla. Hovi ei ole lopettanut omaa nimeään kantavan mallistonsa työstämistä, mutta merkki joutui puolitoista vuotta sitten ottamaan takapakkia. Virolaisen vaatetehtaan omistaja vaihtui ja nosti hinnat kymmenkertaisiksi.

– Elin omalla mallistollani, joten edessä oli sekä henkisesti että taloudellisesti raskas vuosi. Ja tietysti pelkäsin, mitä merkille käy.

– Tein omia pieniä sarjatuotantoja ja lisäksi tuotantoa oli vähän Virossa ja Suomessa. Tein suunnittelutyön ohella kaikkea muuta, kuten stailauksia, Hovi kertoo.

Nykyisin Hovi työskentelee helsinkiläisen White Moment -street-merkin suunnittelijana ja osaomistajana. Hovin oli alun perin tarkoitus suunnitella merkille vain yhdet farkut, mutta hän sotkeutui hommaan mukaan entistä enemmän.

White Momentin mallistoon kuuluu katuhenkisiä vaatteita ja kenkiä sekä miehille että naisille. Uusimpana mukaan tulivat kengät. Hovin ystävä Hanna Sarén teki osaan lenkkarimalleista värimallit.

Jatkossa White Momentin on tarkoitus laajentaa naisille suunnattua mallistoaan. Vuonna 2011 naisille on luvassa täysmittainen mallisto.

Suunnitteluprosessi alkaa ideoiden keräilystä

Hovi lähtee suunnittelussaan aluksi liikkeelle ideoiden keräilystä. Ideat voivat syntyä mistä vain, esimerkiksi jostain visuaalisesta asiasta, kuten rakennuksesta, miten varjo leikkaa tai aurinko osuu siihen ja näin edelleen.

– Myös omista vanhoista töistä voi saada ideoita. Etenen sellaisella musta tuntuu -fiiliksellä, että tää voisi olla hyvä juttu, Hovi kuvailee.

Miten Hovi itse kuvailisi suunnittelemiaan vaatteita?

– Yritän suunnitella yksinkertaisia vaatteita, joissa olisi kuitenkin oma luonne. Vaikeinta on tehdä yksinkertaisia, kaupallisia vaatteita, jotka eivät ole tylsiä.

– Tätä haen pienillä yksityiskohdilla ja tietynlaisella muotokielellä.

Hovi ei seuraa muiden suunnittelijoiden töitä, eikä hänellä ole lempisuunnittelijaa. Välillä hän toki huomaa yksittäisiä asuja ja mallistoja, jotka tekevät vaikutuksen.

– Olen vähän sellainen self-made-man. Uskon siinä vaiheessa, että jotain ei pysty tekemään, jos en itse pysty siihen, Hovi naurahtaa.

MTV3/Helmi/Emmi Maaranen

Kuvat: Lehtikuva, White Moment, Nessi Hovi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.