Neljä materiaalia aiheuttaa ympäristöön jättipäästöt: Suomalaistutkimus paljastaa, miten ne voitaisiin puolittaa

14:13

Energiantuotantoa pidetään usein suurimpana päästöjen aiheuttajana ja ajatellaan, että uusiutuva energia ratkaisee kaikki maapallon saasteongelmat. Suuri osa päästöistä tulee kuitenkin materiaaleista – ja teknologiset edellytykset päästöjen pienentämiseen ovat jo olemassa.

Teräs, sementti, muovi ja alumiini aiheuttavat jopa noin 70 prosenttia koko EU:n päästöistä, sanoo Sitran kiertotalousprojektin projektijohtaja Kari Herlevi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Pelkästään näiden neljän materiaalin kierrätyksellä voitaisiin puolittaa teollisuuden päästöt vuoteen 2050 mennessä, selviää tänään julkaistavasta Sitran raportista.

– Tänään julkaistavat tulokset tulevat olemaan EU-päättäjien pöydällä mahdollisimman pian. Pitäisi lisätä kierrätystä, vähentää hukkaa ja hävikkiä, pidentää tuotteiden elinkaarta ja siirtyä jakamistalouden palveluihin, Herlevi kiteyttää.

Rakennukset hyötykäyttöön ja parannuksia tuotesuunnitteluun

Esimerkiksi alasta, jolla hukkaa syntyy, Herlevi mainitsee rakennusteollisuuden. Rakentamisvaiheessa hukkaa syntyy Herlevin mukaan 10–20 prosenttia ja asuntojen elinkaaret ovat liian lyhyitä.

– Asuntoja on jouduttu purkamaan ja toisaalta niiden muunneltavuus vaikkapa toimistokäytöstä asumiskäyttöön on ollut aika heikkoa.

– Toimistojen käyttöaste on tällä hetkellä vajaa 40 prosenttia, mikä on todella merkittävää hukkaa. Pitäisi pyrkiä sementin osalta siihen, että se pysyy elinkaarensa osalta pitkään käytössä.

Materiaaleja voitaisiin Herlevin mukaan myös suunnitella niin, että niitä olisi helpompi kierrättää.

– Kysymys on tuotesuunnittelusta ja siitä, mikä on kierrätettävää. Pitäisi keskittyä muovilaatuihin ja siihen, mitkä standardit jatkossa on.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja