Neljä kuoli ja 20 loukkaantui: Kuopion turmabussin kuljettajaa syytetään 18 törkeästä rikoksesta – "Sakoilla ei selviä"

26:31
Katso videolta bussiturmasta järjestetty tiedotustilaisuus

Kuopion toissakesäisestä bussiturmasta on nostettu syytteet linja-autonkuljettajaa vastaan. Elokuussa 2018 tapahtunut turma vaati neljän ihmisen hengen ja noin 20 ihmistä loukkaantui.

Vuonna 1951 syntynyttä linja-autonkuljettajaa syytetään 13 törkeästä vammantuottamuksesta, neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 

Tuhoisa turma tapahtui, kun linja-auto poistui moottoritieltä liittymästä, törmäsi viiteen henkilöautoon ja putosi sillalta junaradalle. Bussi oli tullut liittymään huomattavasti kovempaa vauhtia kuin risteysalueella tulisi ajaa.

Linja-auto putosi turmassa noin 7–10 metrin matkan kyljelleen.

Sakoilla ei selviä

Syyteharkinta valmistui alkuviikosta ja syytteet nostettiin tiistaina. Oikeudenkäynti linja-autonkuljettajaa vastaan alkaa ensi syksynä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii kuljettajalle vankeusrangaistusta.

– Rangaistusvaatimus ei ole vielä julkinen, mutta koska rikosnimikkeet ovat näin vakavat, niin käytännössä sakoilla ei selviä, vaan vankeutta vaaditaan, aluesyyttäjä Heikki Ylisirniö sanoo.

Onnettomuuden taustalla useita syitä

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan bussiturman taustalla oli useita syitä. Bussin kuljettajalla oli pitkäaikaissairaus, minkä lisäksi hänellä oli vain vähän kokemusta onnettomuusajoneuvosta.

Lisäksi turmaristeyksen ramppi oli varsin lyhyt eikä siinä ollut muita hidastamiseen ohjaavia merkkejä kuin lähellä risteystä ollut taajamamerkki. Moottoritien ja rampin välissä oleva puusto rajoitti näkymää risteykseen.

Tapauksen tutkintaselostuksesta selvisi, että auton takaosasta oli muodostunut matkustajille todellinen surmanloukku. Kuolleista kaksi istui takapenkillä, loput kaksi toiseksi ja kolmanneksi viimeisillä riveillä. Myös henkeä uhkaavan vamman saaneista kolmesta henkilöstä kaksi istui viimeisellä penkkirivillä.

Bussi oli tilausajossa, ja sen matkustajat olivat tulossa Kalixista Pohjois-Ruotsista Kuopioon hotelli Rauhalahteen. Matkustajat olivat syntyneet 1940- ja 1950-luvuilla.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja