Mainos

Natriumglutamaatti - paljon melua tyhjästä?

Viime vuonna kohistiin kouluruuan natriumglutamaatista, joka voi aiheuttaa joillekin yliherkkyyttä. STT:n viiteen kaupunkiin tekemän soittokierroksen perusteella arominvahvennetta ei enää käytetä ainakaan Tampereella, Helsingissä, Mikkelissä, Oulussa tai Turussa.

Koulukeittiöistä kerrotaan, että natriumglutamaatin paikan on ottanut hiivauute. Sitä sisältyy yleensä liemivalmisteisiin, joita mainostetaan natriumglutamaatittomiksi.

Tarkimmat ovat jo kritisoineet, että hiivauute on käytännössä samaa tavaraa kuin natriumglutamaatti. Hiivauutetta ei kuitenkaan luokitella lisäaineeksi.

-Kummassakin on glutamiinihappoa. Kyllä siinä samasta aineesta on kyse, vahvistaa ylitarkastaja Annika Nurttila Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Oulun Serviisin palvelupäällikön Pauliina Värtön mukaan hiivauutteeseen on kiinnitetty huomiota, mutta ainetta ei vältellä. Muissa keittiöissä aineesta ei ole käyty keskustelua.

-Meillä pyritään lisäämään tulevaisuudessa mahdollisimman paljon itse tekemistä ja sitä kautta käyttämään vähän lisäaineita, sanoo ruokapalvelupäällikkö Eeva-Marja Matilainen Turusta.

Myös Helsingissä liemivalmisteista yritetään päästä kokonaan eroon reseptejä muuttamalla.

Dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta katsoo, että natriumglutamaatin ja hiivauutteen eroja ei ole syytä miettiä koulukeittiöissä.

-Tämä on esimerkki ravitsemuskeskustelusta, jossa ei ole päätä eikä häntää, koska se peittää todelliset ravitsemusongelmat. Niillä, jotka saavat hurjan paljon lisäaineita, on ravitsemuksessaan lukuisia muita ongelmia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.