Narsistin kanssa elänyt Matti: Vaimo hävitti salaa tavaroitani

Matti meni naimisiin naisen kanssa, joka paljastui nopeasti narsistiksi. Vaikka Matti tunsi tulevansa loukatuksi ja menettävänsä sanavaltansa, kesti lähes 20 vuotta ennen kuin hän sai koottua voimansa eroon.

Matin* toinen parisuhde kesti parikymmentä vuotta. Yhden yhteisen lapsen lisäksi saman katon alla asui lapsia Matin ja vaimon aiemmista liitoista. Matti kuvailee toista vaimoaan voimakkaaksi persoonaksi, joka vei tahtonsa läpi kaikissa asioissa.

Jo muutaman kuukauden yhdessäolon jälkeen Matti huomasi kumppanissaan merkkejä persoonallisuushäiriöstä.

– Olin huolissani lapsestani, johon vaimo kommentoi, etten saa sääliä lasta. Sääli on sairautta. Jos vaimoni tunsi kokeneensa vääryyttä, hän sanoi: ”kostoni tulee olemaan suloinen”. Hän kai kuvitteli, että kostamalla saa asiat korjattua. Mitähän hän kuvitteli kostavansa? Lasten olemassaolon, Matti pohtii.

Kun pari oli muuttanut saman katon alle asumaan, vaimo alkoi hävittää määrätietoisesti Matin tavaroita.

– Osittain hän hävitti niitä salaa. Esimerkiksi takkeja hävisi huomaamattani. Mutta osittain hän ilmoitti suureen ääneen lapsille, että nämä tavarat saa myydä kirpputorilla. En tiedä, mitä hän ajoi tällä kaikella takaa, Matti ihmettelee.

– Jos olin eri mieltä, hän korotti ääntään ja otti huutamalla voiton. Voin näin jälkeenpäin todeta, että olin joutunut tossun alle. Minulla ei vain ollut voimaa ponnistella sieltä pois.

Epäoikeudenmukainen kohtalo

Matti oli ollut aiemmin naimisissa. Siitä liitosta hänellä on kaksi lasta. Ensimmäinen liitto ei ollut sen ruusuisempi kuin toinenkaan.

– Jouduin matkustamaan paljon työni vuoksi ja sillä verukkeella vaimoni alkoholisoitui, Matti kertoo.

Ero tuli, kun vaimo ei enää nähnyt selvää päivää. Matti oli pyrkinyt tukemaan puolisoaan, mutta tilanne tuntui toivottomalta. Useat katkaisuhoidot auttoivat puolison jaloilleen, mutta siitä hän sai vain mahdollisuuden jatkaa juomista.

Ensimmäinen vaimo menehtyi joitakin vuosia eron jälkeen alkoholismiin. Lapset turvautuivat toisiinsa. Kun Matti avioitui pian narsistiksi paljastuvan naisen kanssa, lapset tunsivat kohtalonsa hyvin epäoikeudenmukaiseksi.

Ilkeä äitipuoli

Matti joutui olemaan päiviä poissa kotoa työnsä vuoksi. Sinä aikana vaimo ilmoitti Matin teini-ikäisille lapsille, ettei hänellä ole mitään velvollisuuksia heitä kohtaan, koska ei ole heidän äitinsä.

– Ruokaa lapset saivat järjestää itselleen, kuten parhaiten taisivat. Äitipuoli kritisoi suuriäänisesti myös astioidensa, pesukoneensa, pesuaineidensa ja jopa wc-paperin käyttöä, Matti kuvailee.

Lapset kertoivat tästä isälleen, mutta vaimo kielsi kaiken jyrkästi. Matti ei tiennyt, ketä uskoa.

– Kieltäydyin ajattelemasta koko asiaa, koska tilanne oli niin vaikea. Vältin tietoisesti asian ratkaisemista. Ajattelin, ettei kumppanini voi olla lasteni kuvaama hirviö. Analysoituani myöhemmin kaikkia merkkejä olen todennut, että kyllä hän voi, Matti toteaa.

Eräs kohtaus ravisti Matin hereille. Matti istui tyttärensä kanssa katsomassa televisiota. Se oli harvinainen hetki, jolloin heillä oli aikaa myös keskustella. Kun vaimo tuli illalla kotiin ja näki isän ja tyttären istumassa sohvalla, hän sai käsittämättömän raivarin.

– Hän oli hyvin mustasukkainen tyttäristäni, Matti selittää.

Matin vanhin lapsi muutti kotoa pois jo 16-vuotiaana. Matti tuntee, ettei ollut tarpeeksi lastensa tukena. Lapset tukivat onneksi toisiaan ja ovat pärjänneet kaikesta huolimatta hyvin elämässä. Myös suhde isään on nykyään kunnossa.

Mitta tuli täyteen

Jälkeenpäin ajateltuna narsismista kielivät merkit olivat ilmassa jo suhteen alussa, mutta Matti ei suhtautunut niihin vakavasti. Matilla oli mielekäs työ, ja tien päällä kodin kireä tunnelma unohtui.

– Viikot olin töissä eri paikkakunnalla. Sain olla rauhassa ja ajatella. Parikymmentä vuotta keräsin voimia, ja sitten tuli mitta täyteen, Matti muistelee.

Kun Matti muutti pois, hänen ja vaimon yhteinen lapsi oli 15-vuotias. Eron jälkeen lapsi ei ole ottanut Mattiin yhteyttä kuin muutaman kerran, silloinkin vain tarvitessaan jotain tai kertoakseen sukulaisen kuolemasta.

– Vain minä olen se aktiivinen yhteydenpitäjä. Koen, että lapsi on äitinsä tiukassa ohjenuorassa. Äitinsä antaa ohjeet, miten menetellä minun suhteeni, Matti sanoo.

– Lapsi on nyt aikuinen. Päätin jäädä odottamaan, että hän kasvaa ja kehittyy sen verran, että voimme alkaa luoda yhteydenpitoa uudelleen ja neutraalilta pohjalta. Saattaa olla, että odotan turhia, sillä äidin vaikutus on ollut häneen vahva ja katkeruus lujassa.

Matti on löytänyt uuden elämänkumppanin. Tällä on myös kokemusta siitä, millaista on elää narsistin kanssa.

– Hänen kanssaan on helppo puhua ja olemmekin keskustelleet paljon kokemuksistamme, Matti toteaa.

Matti on vihdoin onnellinen parisuhteessaan. Hän on paljon tekemisissä vanhempien lastensa kanssa. Vaikka menneitä asioita ei välttämättä ole täysin unohdettu, Matti tuntee saaneensa anteeksi ja kiittää siitä lapsiaan. Kun hän vielä saisi vielä nuorimman lapsensa ymmärtämään lähtönsä syyn, kaikki olisi hyvin.

Juttu on uusinta maaliskuulta 2013.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja