Nappaa helppo arkiruokavinkki – Kaappaus keittiössä -ohjelmassa kokataan kevätkaalia yllättävällä tavalla

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan herkullisia kasvisruokia, esimerkiksi harissavoissa paistettua kevätkaalia.

Kaappaus keittiössä -ohjelman huippukokki Kari Aihinen opastaa Nurmijärvellä asuvan perheen kasvisten värikkääseen maailmaan. Kasvisten kanssa tarjoillaan broileria ja grillattua härkää.

Poimi talteen helpot ja herkulliset reseptit!

Broilerin rintafileen paistaminen

Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi ei enää tirise, laita pannulle suolalla ja pippurilla tai muuten makusi mukaan maustetut broilerin rintafileet. Paista fileet kauniin ruskeiksi kummaltakin puolelta. Pannulla kanaan otetaan vain pintaväri, kypsyminen tapahtuu uunissa. Nosta fileet uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin 10-14 minuuttia. Mikäli käytät paistomittaria, rintafileet ovat valmiita, kun sisälämpötila näyttää 74 astetta.

Tsatsiki

2-3 dl turkkilaista jogurttia
1 kurkku
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu
Suolaa
Mustapippuria

Raasta kurkku ja laita raaste siivilään, jotta enimmät nesteet valuvat pois. Murskaa valkosipuli.

Sekoita keskenään kurkkuraaste, jogurtti, murskattu valkosipulinkynsi ja sitruunamehu. Lisää ripaus suolaa.

Tsatsiki sopii hyvin esimerkiksi grillattujen vihannesten, lihan, kalan tai kanan kastikkeena.

Parsaa vinegretissä

Nippu vihreää parsaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2/3 öljyä
1/3 valkoviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria
Sokeria
Kevätsipulin varsia

Kuori parsat kevyesti ja katkaise varren alaosasta noin 3 cm pois. Kypsennä parsoja höyryuunissa 100 asteessa  tai keitä ne kattilassa noin neljä minuuttia.

Valmista sillä välin vinegretti sekoittamalla yhteen öljy, etikka, murskattu valkosipulinkynsi ja silputut kevätsipulin varret. Mausta vinegretti vielä suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Maistele maustamisen välissä, jotta saat täydellisen lopputuloksen.

Nostele esikypsytetyt parsat vinegretin joukkoon laakeaan vuokaan.

Grillatut kasvikset

Nippu parsaa
Makeaa suippopaprikaa
Porkkanaa
Varrellisia sipuleja halkaistuna
Minitomaatteja

Kuori parsat ja porkkanat kevyesti. Katkaise parsan tyvestä noin 3 cm pois sillä parsa on tyvestään usein puiseva. Halkaise paprikat pystysuunnassa ja poista siemenkodat ja kannat. Halkaise myös porkkanat. Kypsennä parsoja höyryuunissa sadassa asteessa noin neljä minuuttia ja porkkanoita kymmenisen minuuttia.  Keitä vihannekset, jos käytössäsi ei ole höyryuunia. Nostele parsat kylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu.

Grillaa kevätsipulit, paprikat, minitomaatit sekä esikypsytetyt parsat ja porkkanat kuumassa grillissä, jotta saat niihin kauniin pinnan. Mausta mustapippurilla ja suolalla ja purista päälle vielä puolikkaan sitruunan mehu.

Mummon kurkkuja ja fenkolia

0,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
1 fenkoli
3 avomaankurkkua
Nippu tilliä silputtuna
1 tl suolaa

Valmista liemi sekoittamalla etikka, sokeri, vesi, suola ja tillisilppu keskenään.

Leikkaa fenkolista kannat pois ja leikkaa veneiksi ai suikaleiksi. Kuori kurkut halutessasi ja tee niistä viipaleita tai veneitä. Nostele fenkolit ja kurkkuviipaleet liemeen ja anna maustua muutama tunti.

Parhaimmillaan kurkut ovat seuraavana päivänä.

Grillattu peruna-parsapaistos

6 perunaa
Nippu valkoista parsaa
Broccolinia
Suolaa
Mustapippuria

Leikkaa perunat n. 1,5 cm paksuisiksi kiekoiksi. Aseta perunakiekot pellille ja höyrytä niitä uunissa noin 15 minuuttia. Kun perunat ovat kypsyneet 10 minuuttia, lisää pellille myös parsat ja broccolinit. Kun vihannekset on esikypsytetty, grillaa niihin kaunis pinta. Mausta sormisuolalla ja rouhi päälle mustapippuria.

Harissavoissa paistettua kevätkaalia

1 varhaiskaali
1 rkl Harissa-tahnaa
Reilu nokare voita
3 valkosipulinkynttä
Tuoretta timjamia
Sitruunamehua
Sormisuolaa

Leikkaa varhaiskaalista veneitä (reilunkokoisia palasia). Kuumenna voi paistinpannulla ja lisää veneet pannulle, kun voi lakkaa tirisemästä. Laita kaaliveneiden päälle reilusti timjamin oksia, ruokalusikallinen (tai maun mukaan) Harissa-tahnaa sekä kuorineen murskatut valkosipulinkynnet. Heiluttele pannua, jotta kaalit eivät tartu pohjaan ja harissa sekoittuu voin kanssa. Ruskista kaalit molemmin puolin. Kun kaalit ovat kypsiä, purista päälle sitruunamehua ja ripottele sormisuolaa

Härän sisäfileen paistaminen grillissä

Naudan sisäfileepihvejä
Suolaa
Pippuria
Rypsiöljyä

Mausta pihvit suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Sivele pintaan rypsiöljyä.

Paista pihvejä pari minuuttia kummaltakin puolelta.

 Siirrä pihvit vuoassa uuniin 200 asteeseen 8 minuutiksi. Anna vetäytyä 15 minuutin ajan.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla maanantaisin klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat