Nämä oltava jokaisessa lääkekaapissa – "Kyypakkaus ei auta"

Käytätkö ibuprofeenia kipuihin? Löytyykö lääkekaapistasi kyypakkaus muttei sienisalvaa? Maalaislääkäri Kiminkinen kertoo, mitä lääkekaapissa tulisi oikeasti olla.

Jokaisessa lääkekaapissa pitäisi lääkäri Tapani Kiminkisen mukaan olla sellainen kipulääke, joka sopii kaikille, ja sen tulisi olla ensisijainen lääke kipuihin.

– Parasetamoli sopii kaikille vauvasta vaariin. Se on maksamyrkkyä eikä yli kolmen gramman päiväannosta suositella, mutta se on silti ylivoimaisesti turvallisinta kaikille, selittää Kiminkinen.

Suomessa ibuprofeeni korvaa usein parasetamolin. Kiminkinen suosittelee jotakin tulehduskipulääkettä kotiapteekkiin, jos kivut ovat liian kovat hoidettavaksi parasetamolilla, mutta muistuttaa myös sen oikeasta käytöstä.

– Käytämme Suomessa liikaa ibuprofeenivalmisteita. Ne ovat hyvä lääkkeitä, mutta niitä saisi ottaa vain kerta-annoksena tai parina päivänä putkeen eikä rouskuttaa käsikaupasta joka päivä. Se saattaa johtaa munuaisvaurioihin ja suoli saattaa alkaa vuotaa.

Tulehduskipulääkkeiden kohdalla on syytä muistaa myös se, etteivät ne sovi kaikille kuten parasetamolivalmisteet. Jotkut ovat niille allergisia eikä niitä suositella esimerkiksi astmaatikoille.

Kyypakkaus turha

Kiminkinen listaa lääkekaapin välttmättömyyksiksi antihistamiinin allergiaoireisiin, hydrokortisonisalvan ihottumiin ja keinoihon hiertymiin. Laastareita, haavanpuhdistusainetta, sidosrullia ja kuumemittari on myös hyvä olla.

Kotiapteekkiin tarvitaan jotakin sienilääkettä, jota voi laittaa varpaiden väliin tai hautumiin.

– Jos on isorintainen, niin iho rintojen alla hautuu ja siihenkin voi tulla sientä.

Kyypakkausta Kiminkinen ei sen sijaan lääkekaappiin suosittele.

– Ei se todellisuudessa auta enkä suosita sitä mihinkään.

Kiminkinen neuvoo säilyttämään lääkkeitä, etenkin omia reseptilääkkeitä niin korkealla, etteivät lapset yletä niihin. Lääkekaapin ovessa on hyvä olla hätäkeskuksen ja myrkytyskeskuksen numerot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja