Nämä loppukesän klassikot kukkivat vielä pitkään

Pihan tai parvekkeen kukkaloiston ei tarvitse loppua vaikka kesä pian niin tekeekin. Lue, millaisia kukkasia kannattaa hankkia alkusyksyn iloksi.

Moni marssii kukkaostoksille, kun kesäloman jälkeen kotona odottavat nuutuneet kasvit parvekkeella tai pihalla. Puutarhuri Hanne Viikilä Helsingin Plantagenista sanoo, että hiljaisen heinäkuun jälkeen elokuussa kukkakauppa käy vilkkaana.

– Loman jälkeen tullaan hakemaan syyskukat ja niillä haetaan selvästi jo erilaista värimaailmaa. Vaaleanpunaiset ja violetit eivät mene samalla tavalla kaupaksi kuin alkukesästä.

Esimerkiksi suositun pallokrysanteemin myydyimpiä värejä ovat nyt valkoinen ja keltainen. Ruskansävyt alkavat kiinnostaa hieman myöhemmin. Krysanteemin lisäksi puutarhahortensia, syklaami ja asteri ovat hyviä hankintoja loppukesäksi. Eksotiikasta pitävälle purppuran ja fuksian väreissa loistava kukonharja sopii puutarhan säväyttäjäksi.

Kastele kukkia harkiten

Kukinta vie kukilta voimaa ja ne vaativat samalla lailla kastelua sekä lannoittamista kuin kesäkukatkin. Veden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä etenkin runsaskukkainen ja -nuppuinen pallokrysanteemi homehtuu helposti.

– Pitää varmistaa, että kukan juuret saavat happea. Kukinta vie kukilta voimaa ja ne vaativat samalla lailla kastelua sekä lannoittamista kuin kesäkukatkin. Veden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä etenkin runsaskukkainen ja -nuppuinen pallokrysanteemi homehtuu helposti.

– Pitää varmistaa, että kukan juuret saavat happea. Krysanteemille sopii valoista ja ilmava kasvupaikka, minkä vuoksi sitä kannattaa pitää katoksen alla.

Ennen routaa voi vielä istuttaa

Pensaiden, puiden ja perennojen istuttaminen on mahdollista niin kauan kunnes routa kylmettää maan. Elokuusta lokakuuhun asti onkin yleensä hyvää istutusaikaa. Nyt onkin hyvä miettiä jo tulevaa kesää ja istuttaa myöhempään kukkaan puhkeavia kasveja niin vuoden päästä puutarhassa riittää värejä pitkälle alkusyksyyn saakka.

Lue lisää:

Kuvat: Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja