Nämä kaksi asiaa herättävät suomalaisissa eniten pelkoa liikenteessä

Liikenneturva selvitti, millaisia asioita suomalaisia pelkäävät liikenteessä kaikkein eniten.

Liikenneturvan kyselyyn tulleista vastauksista käy ilmi, että suomalaiset tienkäyttäjät kokevat pelottavina erityisesti vaaralliset ohitukset ja kaahaavat autoilijat.

Kova vauhti sekä riskien ottaminen näkyvät Liikenneturvan mukaan myös onnettomuustilastoissa.

– Tilastojen valossa ulkopuoliset tekijät vaarantavat autoilijoita tai matkustajia harvemmin. Kohtalokkaita suistumis- ja kohtaamisonnettomuuksia on paljon enemmän, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo tiedotteessa.

– Eli auton hallinta menetetään, kun vauhtia on liikaa tai vaarallisen ohituksen päättää vastaantuleva auto, hän jatkaa.

Älä ärsyynny, vaan korjaa omaa asennettasi

Heiskasen mukaan ajonopeuden nostamisella on selkeitä vaikutuksia kuljettajan näkökulmasta. Ajaminen vaikeutuu, virheiden riski kohoaa, tilaa on vähemmän ja vaaratilanteen tunnistamiseen, jarrutukseen sekä väistämiseen on vähemmän aikaa, mikäli aina pyrkii ajamaan muuta liikennettä nopeammin.

– Nopeuttaan joutuu pumppaamaan sekä kiinni ajettavan jonon että kameravalvonnan takia. Myös tarve ohittamiselle kasvaa, mikä lisää ohituksessa tapahtuvien virhearviointien tai muiden ajovirheiden riskiä. Fysiikan lait koskettavat taitavintakin kuljettajaa. Mitä korkeampi on nopeus, sitä suuremmat ovat törmäysvoimat, Heiskanen selventää.

– Jos jatkuvasti ajautuu tilanteeseen, jossa kokee muut liikkujat liian hitaiksi, on syytä korjata omaa asennetta – ja nopeutta, hän jatkaa.

Suomalaiset ovat Heiskasen mielestä taitavia näkemään vikaa muiden kuljettajien suorituksissa, vaikka samaan aikaan omaa vastaavaa toimintaa voidaan pitää täysin perusteltuna.

– Sen sijaan, että keskittyisi toisten tielläliikkujien aiheuttamaan pelkoon tai ärsyyntymiseen, tulisi pyrkiä keskittymään omaan ajamiseen ja sen turvallisuuteen. Liikennetilanteessa emme pysty vaikuttamaan toisten toimintaan, mutta voimme pyrkiä omalta osaltamme pitämään liikenteen turvallisena, Heiskanen muistuttaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat