Näkökulma: VAR viritti Atleticolle ansan, jonka se vältti

Videotuomarointijärjestelmä VAR saapui Mestarien liigaan neljännesvälierävaiheessa. Oikeusmurhien on tiedetty kesän MM-kisoista asti olleen käytännössä kiusallista historiaa, mutta järjestelmän vaikutusta pelin virtaukseen videotarkistusten jälkeen ei ole pohdittu juuri lainkaan, kirjoittaa MTV Urheilun Anssi Shemeikka.

Atletico Madrid vältti keskiviikkona suurimman (ja mahdollisesti ainoan) ansan, jonka VAR on jalkapalloon virittänyt. Alvaro Moratan hylättyä maalia edelsi Atleticon raivoisa painostus, jossa torinolaisten maalivahti Wojciech Szczesny torjui sormenkynsillään Antoine Griezmannin läpiajon ylärimaan. Moratan puskiessa lopulta pallon yläkulmaan Wanda Metropolitano räjähti.

Juventus päästi viime kaudella ottelua kohti keskimäärin 0,7 maalia. Sellaista puolustusta vastaan johtomaalin tekeminen Mestarien liigan pudotuspeleissä pitkän hallintajakson päätteeksi on itseluottamukselle adrenaliinipiikki, joka voi kantaa miten pitkälle hyvänsä.

Adrenaliini kuitenkin imettiin VARin päätöksellä Atleticon suonista kesken ensivaikutusten. Jalkapallossa ei nykyisin pysty maalia tuulettamaan täysin vapautuneesti kuin harvoin. Koskaan ei voi olla täysin varma, onko maalia edeltänyt pienikin rike, joka voi VARin käsittelyssä kääntää tilanteen. Sellaisesta oli nytkin kysymys. Morata tökkäsi ilmataistelussa Giorgio Chielliniä selkään tilanteessa, jota ei toisinpäin vihellettäisi koskaan hyökkäävän joukkueen rangaistuspotkuksi. Maalin hylkääminen oli sääntöjen nojalla kuitenkin perusteltua. 

Tämä aiheuttaisi Juventuksen kaltaista nihilistisen tiiviisti puolustavaa kollektiivia vastaan suurimmalle osalle jalkapallojoukkueista edes hetkellisen uskon horjahtamisen. Atletico kuitenkin vältti henkisen romahduksen, eikä pelin virtaus kääntynyt. Päinvastoin. Juventus on onnekas lähtiessään kotiotteluun vain kahden maalin takaa-ajosta.

10.10 Juttuun korjattu: Moratan rikkoma pelaaja ei ollut Leonardo Bonucci, vaan Giorgio Chiellini.

Kaikki Mestarien liigan ottelut suorana ja suomeksi selostettuna vain C Moressa. Lue lisää tästä.


 

Lue myös:

    Uusimmat