Näkökulma: Kärppien JJJ-ketjua turha ikävöidä – haalariosaston miehet ovat astuneet esiin tiukassa paikassa

Kärpät on osoittanut SM-liigan finaaleissa HPK:ta vastaan, että se pystyy raapimaan voittoja raskaimmankin kautta. MTV Urheilun Marko Leppänen muistuttaa, että tähtisikermätkin tarvitsevat santapaperia vähintään yhden puukäsityötunnin tarpeiksi.

Keväällä 2015 SM-liigakaukaloita hallitsi Kärppien JJJ-ketju, jossain taituroivat Julius JunttilaJoonas KemppainenJoonas Donskoi.

Ketju oli täysin mahdoton pideltävä vastustajille. Kolmikko piti kovaa vauhtia yllä kaiken aikaa, kikkaili ja kävi inhottavasti vastustajien iholle kulmissa.

Tappara kaatui finaalisarjassa seitsemässä ottelussa. Vaikka nuori Sebastian Aho nousi jatkoaikasankariksi, JJJ-ketju oli se, joka loi pohjan menestykselle.

Ei mikään ihme, että sekä Donskoi että Kemppainen siirtyivät NHL:ään kauden jälkeen. Siellä Donskoi pelaa edelleen.

Keväät eivät ole veljiä, vaikka lopputuloksena olisi mestaruus.

Päävalmentaja Mikko Manner on pyörittänyt ketjuralliaan niin aktiivisesti, ettei JJJ-ketjun kaltaisia superyhdistelmiä ole päässyt syntymään. Nyt näyttää siltä, että lopputulos on silti sama kuin keväällä 2015 – mestaruus.

Jos joku hyökkäyskolmikko on jäänyt mieleen, se on pari viime finaalipeliä yhdessä pelannut nelosketju Jari SailioMiska HumalojaOtto Karvinen. Kärppien nelonen on osoittanut, että tähtisikermätkin tarvitsevat santapaperia vähintään yhden puukäsityötunnin tarpeiksi.

Kärppien nelonen taisteli erinomaisesti sekä neljännessä finaalipelissä Hämeenlinnassa että viidennessä ottelussa Oulussa.

Kun Kärppien hyökkäyspeli ei ottelun alkupuolella lähtenyt käyntiin, kolmikko piti huolta, ettei HPK päässyt liikaa mukavuusalueelle. Varsinkin Sailio ja Karvinen ovat vastustajien kannalta superilkeitä hyöriäisiä, joiden kylkeen voisi niitata kiekkoilullisen K18-leiman.

Ilman huuliltalukutaitoa ei pysty sanomaan mitä Kärppien nelosketjulaiset pelin aikana juttelevat, mutta tuskin niitä tarinoita kannattaa ruuhkabussissa tuiki tuntemattomalle ladella.

Vanhan hokeman mukaan nelosketjun duunarit nousevat esiin tehorintamalla pudotuspeleissä. Siihen ”totuuteen” kannattaa suhtautua hieman varauksella, mutta ainakin Karvinen sai hienon palkinnon kovasta työstään. Hän karvasi kiekon pois yleensä varmaotteiselta Niclas Almarilta ja luritti kiekon ohi Emil Larmin.

Nelosketjun iso panos symboloi koko Kärppien playoffeja. Otteet eivät ole olleet loistokkaita, mutta Kärpät on ollut riittävän usein riittävän paljon parempi paikallaolijoista. Kun tähdillä on ollut vaisumpi hetki, duunarit ovat jaksaneet puurtaa ja näyttää suuntaa.

Kärppien passiivinen pelityyli viidennessä finaaliottelussa herätti ihmettelyä somemaailmassa. Vaikea sitä on lähteä kovin vahvasti kritisoimaan, kun mestaruus on oululaisille katkolla torstaina Hämeenlinnassa.

Olisiko Kärppien pitänyt lähteä tavoittelemaan kansakunnan suosiota ylihyökkäämällä ja heittelemällä kärkikyniä viivojen pinnassa?

Tilanteen voi nähdä niinkin, että HPK on loistavalla pelillään pakottanut Kärpät ottamaan B-suunnitelman käyttöön. Kärpillä kului pitkiä jaksoja, etteivät pakit päässeet avaamaan peliä edes välttävästi HPK:n hyökkääjien kovan vastakarvauksen alta.

Kausi on siinä vaiheessa, että nyt voitot raavitaan keinolla millä hyvänsä. Kuuluu siihen sitten nelosketjun hämmennysyritykset tai tavanomaista räikeämpi peruuttelu.

HPK:n tilanne on karu, sillä joukkue panee kaiken likoon ja saa aikaan loistavia paikkojakin, kuten viidennen finaalin lopussa. Kärpät osoitti huippuvireisen maalivahdin Veini Vehviläisen johdolla, että tähtisikermästä löytyy sielua ja sydäntä tiukan paikan tullen.

JJJ-ketju ja muita superyhdistelmiä on turha ikävöidä. Se jää historiankirjoihin hienona vitjana, mutta maistuvat mestaruusjuhlissa JMO-ketjunkin purskauttelemat kuohujuomat.  

Lue myös:

    Uusimmat