Näkökulma: Iivo Niskasen lupaava lausunto puntariin – myös Krista Pärmäkoskella ja Kerttu Niskasella todistettavaa

Katseet kääntyvät Iivo Niskaseen, Krista Pärmäkoskeen ja Kerttu Niskaseen maastohiihdon maailmancupissa Viron Otepäässä viikonloppuna. Jokaisella on jotain todistettavaa Seefeldin MM-kisojen alla, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Iivo Niskanen on osoittanut parina viime vuonna olevansa kunnon ajoituksen mestari. Suomalaiset maastohiihdon ystävät ovatkin pysyneet rauhallisina, vaikka MM-ykkösen ja olympiavoittajan alkukauden suoritukset eivät ole tuoneet palkintosijoja. 

Niskanen sanoi alkuviikolla, ennen toista peräkkäistä Vuoden urheilija -titteliään, että hän on nyt paremmassa kunnossa kuin Pyeongchangin olympialaisten alla. 

Nämä sanat joutuvat testiin Otepäässä, sillä sunnuntaina hiihdettävä 15 kilometrin perinteisen kisa on kenraaliharjoitus samaiselle, Niskasen MM-päämatkalle. Suomalaistähti puolustaa voittoa Lahden arvokisalumilta. 

Kaksi vuotta sitten Niskanen oli Otepäässä toinen, vuosi sitten kymmenes Planicassa samalla matkalla. Nyt tilauksessa on vähintään kauden tähän mennessä parhaan sijoituksen (seitsemäs) parantaminen.    

Pärmäkosken ero Johaugiin?

Jos Iivo Niskasen tilanne ei herätä vielä huolta, Krista Pärmäkosken kohdalla mittari värähtää, mutta vain hieman. Kolme henkilökohtaista olympiamitalia viime keväänä rohmunneen Pärmäkosken alkukausi on ollut tasainen, palkintosijoja olisi kuitenkin voinut tulla enemmän.

Juttu jatkuu videon alla. 

Krista Pärmäkoski: Olin päivän toiseksi nopein, olen todella tyytyväinen 1:47
Krista Pärmäkoski kommentoi MTV Urheilulle suoritustaan Tour de Skillä. 
  

Tour de Skillä hän oli kolmas, mutta maailmancupin huippukolmikko Therese JohaugCharlotte KallaEbba Andersson viritti harjoittelemalla koneitaan MM-kisoja varten. Ennen Touria Pärmäkoski pystyi uhkaamaan kärkinaisia vain Davosin kympillä. Mutta tässä pieni huomio: Pärmäkosken ero Johaugiin norjalaisen neljässä 10 kilometrin voittokisassa kaventui lupaavasti – 55, 43, 27 ja 19 sekuntia. Suunta on hyvä. 

Jos Pärmäkoski haluaa taistella maailmanmestaruudesta Seefeldissä, hänen on pystyttävä antamaan painava panos kärkikamppailuun Otepäässä. Ja vertailukohta on kova: vuosi sitten Tourilta palannut Pärmäkoski otti uransa ensimmäisen ykköstilan Planican kympillä, minkä jälkeen loppukausi oli yhtä juhlaa. 

Kolmas iso suomalaiskysymysmerkki Otepäässä on Kerttu Niskanen. Surkean alkukauden hiihtänyt nelinkertainen arvokisamitalisti vetäytyi kilpailutauolle Beitostölenin kisan jälkeen, eikä ole kiinnittänyt numerolappua rintaansa yli kuukauteen. 

Niskanen aloitti yhteistyön valmentaja Pekka Vähäsöyringin kanssa keväällä 2017, minkä jälkeen häntä ei ole maailmancupin palkintokorokkeella nähty. Uran suunta pitäisi saada käännettyä, sillä ikää on mittarissa 30 vuotta. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Kerttu Niskanen: Vaikea avausviikonloppu 1:47
Kerttu Niskanen kommentoi vaikeaa kauden avaustaan MTV Urheilulle Rukalla marraskuussa. 
 

Tässä kuukauden päästä käynnistyvät MM-hiihdot näyttelevät suurta roolia. Nousu olisi hyvä saada rivakasti alulle Otepäässä, jotta kilpailutauosta jäisi käteen jotain konkreettista, positiivista signaalia. Niskanen totesi Ilta-Sanomille perjantaina pitävänsä mediahiljaisuutta sunnuntain kilpailun jälkipuintiin saakka, joten paineet tuntuvat olevan kovat. 

Otepäässä hiihdetään lauantaina perinteisen sprinttikilpailut. Naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin perinteisen kisat ovat ohjelmassa sunnuntaina. 

Lue myös:

    Uusimmat