MM-kullan puolustaja Iivo Niskanen kovassa kunnossa kohti Seefeldiä: ”Tilanne on parempi kuin ennen olympialaisia”

Suomen ykköshiihtäjä Iivo Niskanen kertoi tunnelmistaan Suomen Cupin yhteydessä Vantaalla. Ja ne tunnelmat ovat hyvät.

Kultaa Lahden MM-kisojen 15 kilometrin perinteisellä ja 50 kilometrin perinteisellä Pyeongchangin olympialaisissa viime talvena. Iivo Niskasen lähimenneisyys on täynnä menestystä, mutta puheista on tulkittavissa, että vielä parempaa on luvassa.

Niskanen on Suomen kovin kultamitalitoivo Itävallan Seefeldin MM-kisoissa viiden viikon kuluttua. Niskasen päämatka on sama kuin Lahdessa, 15 kilometrin perinteinen.

– Tilanne on vielä parempi kuin viime vuonna ennen olympialaisia, Niskanen sanoi Sotungin koululla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tämä oli viimeinen kerta, kun Niskanen on haastateltavissa pidemmän kaavan kautta ennen MM-kisoja. Keskittyminen h-hetkeen tiivistyy päivä päivältä. Kaikki ”ylimääräinen” karsitaan nyt pois.

Rääkkiä Tour de Skin aikana

Niskanen teki monen muun huippuhiihtäjän tapaan kovan ratkaisun ja jätti Tour de Skin väliin. Hän kertoo saaneensa kuitenkin hyvää harjoittelurauhaa. Eli siinäkin mielessä kaikki tähtää MM-kisoihin.

Niskanen veti kunnon ”sikajakson” hiihtämällä joulun aikoihin kuudessa päivässä 393 kilometriä.

Kova harjoitusjakso päättyi Skandinavia Cupin kisaan, jossa Niskanen keskeytti 30 kilometrin vapaan kisan, kun lähentäjälihas ja lonkankoukistajat kramppasivat.

– Tuntemukset olivat sitä mitä odotettiin. Se oli äärirajoilla harjoittelun tulos.

Kokonaisuutena Niskanen on tyytyväinen kauden nousujohteisuuteen. Rukalla koneet eivät olleet vielä viritettyinä, mutta sen jälkeen vire on löytynyt suunnitellusti.

– En ollut niin valmis kilpailukauteen, siinä oltiin treenattu ylärekisterissä viikkoja.

Niskanen puhuu ”täsmätreenistä”. Harjoitusohjelmaa muovataan omien tuntemuksien mukaan – mutta harkitusti.

– Sitten on huono tilanne, kun alkaa selitellä itselleen tai syyttämään välineitä. Aina voi tehdä niitä asioita paremmin, joita voi kontrolloida, Niskanen järkeilee.

Otepään jälkeen ohjelma auki

Niskanen kilpailee ensi viikonloppuna Viron Otepään maailmancupin kisassa. Jos kisa sujuu hyvin, hän saattaa jättäytyä kotioloihin harjoittelemaan ja jättää Ruotsin Ulricehamnin kisan väliin.

– Jos kilpailut olisivat kotipuolessa, voisin kilpailla vaikka joka viikonloppu, Niskanen huomautti.

Niskanen hiihtää Lahden maailmancupin kisassa helmikuun alussa perinteisen sprinttiviestin Ristomatti Hakolan kanssa. Italian Cognen puolentoista kilometrin korkeudessa on hyvä testata kuntoa Seefeldin MM-latuja varten. Hän pääsee hiihtämään siellä bravuurimatkansa 15 kilometrin perinteisen.

– Seefeld on mukava paikka, sinne on kiva mennä. 15 kilometrin pertsan lenkissä on sopivasti pitkä nousuja.

Mukava mennä. Vielä mukavampi sieltä on tulla kultamitali kaulassa.

Lue myös:

    Uusimmat