Näkökulma: Edes norjalaiset eivät halua nöyryyttää muita näin rumasti – dominanssi saavutti levottomat mittasuhteet

Norjan ylivoima Seefeldin MM-kisoissa oli huolestuttavaa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen.

MM-kisojen mitalitaulukko kertoo karua kieltä. Norja kahmi 13 kultaa, viisi hopeaa ja seitsemän pronssia. Yhteensä siis 25 mitalia. Edes Norja ei ole koskaan MM-kisojen historiassa dominoinut näin järkyttävällä tasolla.

Mikään muu maa ei saanut edes puolia mitalitaulukon ykkösen määrästä, ei lähellekään. Kultavertailussa ainut maininnan arvoinen maa on Saksa, joka otti mestaruutensa mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Kultamitaleita muut maat eivät saaneet edes yhteensä yhtä paljon kuin Norja – Saksalle kuusi, Ruotsille kaksi ja Puolalle yksi.

Maastohiihdossa tilanne on räikein.

Vain Ruotsi sai maastohiihdosta maailmanmestareita norjalaisten lisäksi. Sekä miehet että naiset mittasivat paremmuutta kuudessa kisassa. Mitaleita jaettiin siis 36 kappaletta, 12 kutakin väriä. Kultaisista norjalaisille päätyi peräti kymmenen. 


Todellisuudessahan yksi maa voi voittaa hiihdossa maksimissaan 28 mitalia, yhteensä neljässä joukkuekisassa kun on vain yksi joukkue per maa.

Naisissa Ruotsi vei viestin ja parisprintin, muut kullat Norjaan. Kun joukkuekisat otetaan pois, jäljelle jää neljä henkilökohtaista kisaa, joista jokaisessa Norjan naisilla oli kaksi mitalistia. 14 mahdollisesta mitalista Norja otti kymmenen.

Miehissä joka ikinen kulta kiikutetaan Seefeldistä vuonomaahan, kaikki kuusi mestaruutta. Kaikkiaan Norjan miehet ottivat kahdeksan mitalia.

Lahdessa Norjan miehet ottivat yhden kullan, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Ero tähän vuoteen on siis valtava.

Naisissa Lahden saldo oli kuusi kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia, kiitos Marit Björgenin. Koko kisoissa Norja voitti seitsemän kultaa, kuusi hopeaa ja viisi pronssia, yhteensä 18 mitalia. Viime talven olympialaisissa Norja hiihti 14 mitalia, puolet kultaisia.

Näin ei voi olla

Norjalaiset haluavat tietenkin voittaa, voittaa ja voittaa. Ei ole heidän vastuullaan antaa muille almuja. Silti 80-luvulla punaisessa hiihtopuvussa mainetekoihin sivakoineen Anette Bön lausunto kertoo paljon. Bö sanoi Seefeldissä MTV Urheilulle, että toivoo muiden lyövän kapuloita hänen kotimaansa rattaisiin.

– On tärkeää, että Ruotsi, Suomi ja muut maat saavat mitaleita. Jos ne eivät saa, laji kuolee. Ei voi olla vain Norja, Bö linjasi. 


Norjassakin siis tajutaan, että tilanne ei ole paras mahdollinen. Mäkihypyssä naiset pitävät Norjaa pinnalla Maren Lundbyn johdolla, kun miesten kisoissa Saksa jylläsi. Yhdistetyssä Norjaan meni neljästä mahdollisesta kullasta kaksi, ja niistä kahdesta muustakin kisasta tuli hopeista kunniaa.

Maastohiihdon tilanteen irvokkuutta muiden kannalta lisää se, että Norjan sisäinen kamppailu on niin kovaa, että lähes joka matkalta sivuun jää hiihtäjiä, jotka voisivat kamppailla mitaleista. Absoluuttinen huippu on parempi kuin muilla, laajuutta on enemmän kuin muilla. Viidenkympin kultaan ylivoimaisella soolohiihdolla porhaltanut Hans Christer Holund hiihti kisoissa tasan yhden matkan.

Naisissa siis vain Ruotsi pystyi lyömään Norjalle kampoihin, ilman superjuniori Frida Karlssonin kolmea mitalia sekin vastarinta olisi ollut varsin valjua. Miehissä Venäjä oli Norjan kovin haastaja, mutta pelottavan selkeästi kakkonen.

Ai niin, tasan 30 vuotta sitten mitalitaulukon ykkönen oli Suomi: saldo tuolloin järisyttävät 6+5+4=15. Norjan saldo: kaksi kultaa ja yhteensä kahdeksan mitalia.

MM-hiihtojen mitalitaulukko:

SijaMaaKultaaHopeaaPronssiaYhteensä
1.Norja135725
2.Saksa63
9
3.Ruotsi2215
4. Puola112
5.Venäjä538
6. Itävalta459
7.Italia
112
8.Slovenia
11
9.Japani

22
10. Sveitsi

11
10. Suomi11
10. Ranska11

Lue myös:

    Uusimmat