Näitä autoja suomalaiset hakivat ulkomailta viime vuonna – kaikkien aikojen tuontiennätys jäi pienestä kiinni

Vaihtoautojen räätälöity tuonti ulkomailta luo Suomeen uutta yritystoimintaa 2:06
Vaihtoautojen räätälöity tuonti ulkomailta luo Suomeen uutta yritystoimintaa. Katso videolta MTV Uutisten viimekeväinen juttu aiheesta.

Vaikka sähköautot nostavat koko ajan osuuttaan ensirekisteröinneistä, ovat diesel- ja bensiiniautot kaikkein suosituimpia käytettyjä tuontiautoja.

Käytettyjen henkilöautojen tuonti Suomeen jatkui viime vuonna vilkkaana. Traficomin julkistamien tilastojen mukaan niitä tuotiin 45 367 kappaletta. Ennätysvuodesta 2019 jäätiin vain 547 auton verran.

Käytettyjen tuonti on vuoteen 2015 verrattuna kaksinkertaistunut. Vuonna 2020 tuonti notkahti koronatilanteen vuoksi 4,5 prosenttia, mutta viime vuonna palattiin takaisin kasvu-uralle.

Samalla tuotujen autojen keski-ikä on laskenut 6,8 vuoteen. Autoalan Tiedotuskeskuksen tekemästä koosteesta käy ilmi, että hieman yli puolet tuontiautoista oli otettu käyttöön vuosina 2017–2021.

Käytettyinä tuodaan siis paljon varsin uudehkoja autoja, etenkin kun niitä verrataan Suomessa liikennekäytössä olevaan autokantaan, jonka keski-ikä oli viime vuonna 12,6 vuotta.

Jo joka kolmas tuontiauto on ladattavaa mallia

Etenkin ladattavien hybridien ja täyssähköautojen osuus on kasvanut tarjonnan lisääntyessä voimakkaasti. Traficomin mukaan viime vuonna tuoduista käytetyistä 11 934 oli ladattavia hybridejä ja 3 444 täyssähköautoja, joten kaikkien ladattavien osuus tuonnista oli jo peräti kolmannes.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan monessa EU-maassa ladattavien autojen hankintakannusteet ovat huomattavan korkeat, mikä kannustaa niiden tuontiin.

Käytettyjen tuonti näyttäisi siis omalta osaltaan ”vihertävän” Suomen autokantaa, vaikkakin niiden keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna noin 26 prosenttia suuremmat kuin uutena ensirekisteröityjen autojen.

Diesel yhä ykkönen

Eniten tuotiin kuitenkin dieselautoja, 16 411 kappaletta, seuraavaksi eniten bensiiniautoja, 12 428 kappaletta. Vastaavat prosenttiosuudet ovat 36,2 ja 27,4. Pieni osuus tuoduista autoista kulkee kaasulla tai etanolilla, vaikkakin kaasuautoja tuotiin käytettynä enemmän kuin mitä niitä myytiin Suomessa uutena.

Dieselin suosio selittyy suurelta osin tuontiautojen kokoluokalla, sillä tyypillisimmin maahantuotavat autot kuuluvat suuriin kokoluokkiin.

Tuodut autot ovat vuosi vuodelta kalliimpia. Vuoden 2021 verotusarvot eivät vielä ole tiedossa, mutta vuonna 2020 keskimääräinen verotusarvo oli noin 24 300 euroa.

Suosituimmat tuontimaat ovat Saksa ja Ruotsi, viime vuonna molempien osuus tuonnista oli noin 40 prosenttia. Täyssähköautoista suurin osa, 65 prosenttia, tuotiin Saksasta. Dieselautojen tuonnissa Ruotsi oli ykkönen.

Siinä missä uusia autoja hankkivat pääosin yli 50-vuotiaat, käytettyinä maahantuotujen haltijat ovat tyypillisimmin 30–49-vuotiaita.

Käytettynä maahantuoduista henkilöautoista noin 1 950 oli matkailuautoja.

Pakettiautoja tuotiin 4 500, missä oli vähennystä 8,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat