Julkaistu 04.03.2005 15:32(Päivitetty 04.03.2005 15:34)
Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. helmikuuta. Silloin on hyvä syy kokoontua upeiden naisten kesken vaikkapa yhteisen illallisen ympärille. Ruoka maistuu entistä maukkaammalta, jos sitä ennen malttaa reippailla yhdessä paukkuvista pakkasista ja auringonpaisteesta nauttien.
Päivän taustalla naisten lakko ja leipämellakka
Naistenpäivän ajankohta pohjautuu muun muassa New Yorkin vaate- ja tekstiilitehtaissa 8.3.1897 olleeseen naistyöntekiöiden lakkoon. Ensimmäisen kerran kansallista naisten päivää vietettiin Yhdysvalloissa vuonna 1909. Seuraavana vuonna päätettiin kansainvälisestä naistenpäivästä.
Naistenpäivän tarkoituksena oli osoittaa kunnioitusta naisasialiikkeelle ja edistää yleisen ääni-oikeuden saavuttamista kaikkialla maailmassa.
Myös Neuvostoliitossa naistenpäiväksi valittiin maaliskuun 8. päivänä, koska Pietarin naiset marssivat tuona päivänä vuonna 1917 leipämellakoissa tsaarin politiikkaa vastaan.
Suomessa päivää on vietetty 1920-luvulta alkaen, aluksi työväestön keskuudessa teollisuuspaikkakunnilla. YK alkoi viettää kansainvälistä naistenpäivää kansainvälisenä naisten vuonna 1975.
Paista broilerisuikaleet pannulla ja nosta ne kattilaan. Paista seuraavaksi sieniviipaleita kunnes vesi on niistä haihtunut ja siirrä nekin kattilaan.
Sekoita keskenään kerma, vesi ja jauhot ja kaada seos kattilaan. Kuumenna täyte kiehuvaksi samalla sekoittaen.
Lisää banaaninpalat ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Mausta täyte currylla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi varovasti soijakastiketta. Tarkista maku.
Täytä ohukaiset kanatäytteellä, rullaa ja asettele uunivuokaan. Ripottele päälle sinihomejuustoa ja kuorruta ohukaisia uunissa 225 asteessa, kunnes juustomurut ovat sulaneet ja ohukaiset lämmenneet.
Voit myös valmistaa ohukaiskakun eli koota täytettä ja lettuja kerroksittain. Annostele lettujen väliin täytettä ja sinihomejuustoa.
Jätä päällimmäiseksi ohukainen ja ripottele sen pinnalle juustoa. Kuorruta ohukaiskakkua uunissa kunnes juusto on sulanut.
Kasviscouscous
FinfoodFinfood
pala purjoa
1 pieni keltainen paprika
2 tomaattia
0,5 kurkkua
2 rkl öljyä
2 dl vettä
2 dl couscous-suurimoita
0,5 dl sitruunamehua
0,5-1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
yhteensä 1 dl tuoretta persiljaa ja minttua hienonnettuna
(ruskistettuja ja maustettuja lampaan ulkofileepaloja tai broileripaloja)
Leikkaa purjo, paprika, tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetki purjoa ja paprikaa. Lisää vesi.
Veden kiehuessa lisää couscous ja poista kattila välittömästi liedeltä. Anna suurimoiden turvota jäähtyvässä nesteessä muutaman minuutin ajan. Sekoita couscous irtonaiseksi.
Lisää tomaatti- ja kurkkukuutiot, sitruunamehu, suola, pippuri ja tuoreet hienonnetut yrtit. Voit tarjota couscousin kylmänä, haaleana tai lämpimänä salaatin tai lisäkkeen tapaan.
Couscousiin voi lisätä kypsennettyä lihaa tai kanaa tai tarjota se erikseen esimerkiksi grillattujen lammasvartaiden kanssa.
Maapähkinäinen paprika-possupata
4:lle
450- 500 g porsaan sisä- tai ulkofileetä
2 isoa keltasipulia
3 paprikaa
Kastike:
1 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
4 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl thaimaalaista kalakastiketta tai 1 rkl vahvaa kalalientä
3 rkl soijakastiketta
2 dl kookosmaitoa
2 dl suolapähkinöitä
(suolaa)
Viipaloi possunliha viiden sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista viipaleet kypsiksi kookkaalla pannulla. Lisää sekaan lohkotut sipulit ja kookkaaksi paloiksi leikatut paprikat ilman sisuksia.
Kypsennä käännellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja nosta seos sivuun. Kuullota pannulla öljyssä murskatut valkosipulit ja muut kastikkeen ainekset lukuun ottamatta suolapähkinöitä.
Keitä kastiketta hiljalleen noin 5 minuutin ajan ja lisää sekaan juoksevan veden alla huuhdotut maapähkinät sekä paprika-sipuli-porsaanlihaseos. Sekoita ja anna kiehahtaa.
Tarjoa pata keitetyn basmatiriisin kanssa.
Appelsiinijäädykkeet
4 annosta
4 appelsiinia
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1/2 prk rahkaa
Koristeluun sitruunamelissaa ja keltaisia värirakeita
Pese appelsiinit hyvin kuumalla vedellä ja leikkaa niistä lakki pois. Koverra appelsiinien sisus ja silppua se pieneksi.
Laita appelsiinisilppu ja syntynyt mehu kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljakastike ja jatka vaahdottamista muutama minuutti. Sekoita lopuksi joukkoon rahka ja appelsiinisilppu.
Täytä appelsiinit seoksella ja laita ne pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli. Jos kaikki täyte ei mahdu appelsiinien sisälle, laita se kannellisessa astiassa pakastimeen ja sekoita muutaman kerran jäätymisen aikana.
Saat siitä lisää jäädykettä appelsiinien päälle ennen tarjoilua. Koristele sitruunamelissalla ja värirakeilla.
Voit valmistaa appelsiinit jo hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen, mutta laita ne silloin johonkin rasiaan tai kääri jäätyneet appelsiinit muovikelmuun, etteivät ne ota makua pakastimesta.
Hedelmäwokki
0,5 ananas
1 mango
1 rasia ananaskirsikoita
0,5 l mansikoita
2 kiiviä
1 banaani
2 rkl margariinia
2 rkl juoksevaa hunajaa
kookoshiutaleita
Halkaise ananas kahtia ja poista puinen keskusta. Kuori ananaksen puolikas ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Ota mango käteen vaakatasossa.
Leikkaa mango pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmin puolin. Keskimmäiseen osaan jää mangon keskellä oleva kivi. Leikkaa reunimmaiset puolikaat irti kivestä.
Kuori keskimmäinen osa ja leikkaa hedelmänliha paloina irti kivestä. Viillä puolikkaisiin ruudukko ja käännä kuori kuperaksi. Irrota kuutiot kuoresta veitsellä. Halkaise ananaskirsikat ja mansikat. Kuori ja viipaloi kiivit ja banaani.
Kuumenna wok-pannu, sulata margariini ja lisää pilkotut hedelmät. Sekoita hedelmiä varovasti hetken kuumalla pannulla. Lisää hunaja ja kuumenna vielä hetki.
Koristele kookoshiutaleilla ja tarjoile ohukaisten tai jäätelön kera.