Naistenpäivänä illastetaan upeiden naisten kesken

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. helmikuuta. Silloin on hyvä syy kokoontua upeiden naisten kesken vaikkapa yhteisen illallisen ympärille. Ruoka maistuu entistä maukkaammalta, jos sitä ennen malttaa reippailla yhdessä paukkuvista pakkasista ja auringonpaisteesta nauttien.

Päivän taustalla naisten lakko ja leipämellakka

Naistenpäivän ajankohta pohjautuu muun muassa New Yorkin vaate- ja tekstiilitehtaissa 8.3.1897 olleeseen naistyöntekiöiden lakkoon. Ensimmäisen kerran kansallista naisten päivää vietettiin Yhdysvalloissa vuonna 1909. Seuraavana vuonna päätettiin kansainvälisestä naistenpäivästä.

Naistenpäivän tarkoituksena oli osoittaa kunnioitusta naisasialiikkeelle ja edistää yleisen ääni-oikeuden saavuttamista kaikkialla maailmassa.

Myös Neuvostoliitossa naistenpäiväksi valittiin maaliskuun 8. päivänä, koska Pietarin naiset marssivat tuona päivänä vuonna 1917 leipämellakoissa tsaarin politiikkaa vastaan.

Suomessa päivää on vietetty 1920-luvulta alkaen, aluksi työväestön keskuudessa teollisuus­paikkakunnilla. YK alkoi viettää kansainvälistä naistenpäivää kansainvälisenä naisten vuonna 1975.

Vaihtoehtoja naistenpäivän illalliselle Finfoodin keittokirjasta:

  • Alkuruuaksi:
  • Aurinkoinen kasvissosekeitto
  • Aurinkorannan kalasalaatti
  • Pääruuaksi:
  • Kanatäytteiset ohukaiset
  • Kasviscouscous
  • Maapähkinäinen paprika-possupata
  • Jälkiruuaksi:
  • Appelsiinijäädykkeet
  • Hedelmäwokki

Aurinkoinen kasvissosekeitto

  • 1 l vettä
  • 4 paloiteltua porkkanaa
  • 2 paloiteltua perunaa
  • 150 g paloiteltua kukkakaalia
  • 5 cm pala paloiteltua purjosipulia
  • 1 paloiteltu sipuli
  • ½ pkt sulatejuustoa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl yrttimaustetta
  • suolaa
  • basilikaa
  • rakuunaa
  • chilijauhetta
  • mustapippuria
  • 4 keitettyä kananmunaa

Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.

Soseuta kypsät kasvikset liemessään ja mausta seos maun mukaan.

Lisää sulatejuusto ja keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti.

Tarjoile keiton kanssa keitettyjä kananmunia.

Aurinkorannan kalasalaatti

  • n. 400 g savusiikaa tai muuta kypsää kalaa
  • 4-6 savusilakkaa
  • erilaisia salaatteja
  • 1/2 kurkku
  • 1 iso omena
  • 2 appelsiinia
  • 1/2 verkkomeloni tai hunajameloni
  • 2 banaania (sitruunamehua)
  • Kastike:
  • 1 dl (kevyt)majoneesia
  • 1 dl ruokajogurttia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,25 tl rouhittua musta- tai valkopippuria
  • Pinnalle:
  • pähkinärouhetta

Perkaa kalat. Revi kahta tai kolmea salaattia pienemmäksi tarjoiluvadille tai annoslautasille.

Suikaloi kurkku ja ripottele salaatille. Paloittele kuoritut omena, appelsiinit, meloni ja banaanit.

Valuta hiukan sitruunamehua banaanipaloille, etteivät ne tummu. Levitä hedelmäpalat salaatille ja nosta viimeiseksi siihen peratut kalapalat.

Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta.

Tarjoa esim. paahtoleivän kanssa tai sellaisenaan.

Kanatäytteiset ohukaiset

  • Lettutaikina:
  • 4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia
  • paistamiseen öljyä
  • margariinia tai voita

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Lisää sulatettu rasva taikinaan ennen paistamista. Kuumenna pannu ja rasva mahdollisimman kuumiksi.

Levitä taikinaa ohuelti pannulle. Paista letut molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.

  • Täyte:
  • 350 g marinoituja broilerisuikaleita
  • 300 g tuoreita herkkusieniä viipaleina
  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl vettä
  • 2- 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1-2 banaania paloina
  • currya
  • mustapippuria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • Päälle:
  • sinihomejuustomuruja

Paista broilerisuikaleet pannulla ja nosta ne kattilaan. Paista seuraavaksi sieniviipaleita kunnes vesi on niistä haihtunut ja siirrä nekin kattilaan.

Sekoita keskenään kerma, vesi ja jauhot ja kaada seos kattilaan. Kuumenna täyte kiehuvaksi samalla sekoittaen.

Lisää banaaninpalat ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Mausta täyte currylla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi varovasti soijakastiketta. Tarkista maku.

Täytä ohukaiset kanatäytteellä, rullaa ja asettele uunivuokaan. Ripottele päälle sinihomejuustoa ja kuorruta ohukaisia uunissa 225 asteessa, kunnes juustomurut ovat sulaneet ja ohukaiset lämmenneet.

Voit myös valmistaa ohukaiskakun eli koota täytettä ja lettuja kerroksittain. Annostele lettujen väliin täytettä ja sinihomejuustoa.

Jätä päällimmäiseksi ohukainen ja ripottele sen pinnalle juustoa. Kuorruta ohukaiskakkua uunissa kunnes juusto on sulanut.

Kasviscouscous

  • pala purjoa
  • 1 pieni keltainen paprika
  • 2 tomaattia
  • 0,5 kurkkua
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl vettä
  • 2 dl couscous-suurimoita
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 0,5-1 tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • yhteensä 1 dl tuoretta persiljaa ja minttua hienonnettuna
  • (ruskistettuja ja maustettuja lampaan ulkofileepaloja tai broileripaloja)

Leikkaa purjo, paprika, tomaatit ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetki purjoa ja paprikaa. Lisää vesi.

Veden kiehuessa lisää couscous ja poista kattila välittömästi liedeltä. Anna suurimoiden turvota jäähtyvässä nesteessä muutaman minuutin ajan. Sekoita couscous irtonaiseksi.

Lisää tomaatti- ja kurkkukuutiot, sitruunamehu, suola, pippuri ja tuoreet hienonnetut yrtit. Voit tarjota couscousin kylmänä, haaleana tai lämpimänä salaatin tai lisäkkeen tapaan.

Couscousiin voi lisätä kypsennettyä lihaa tai kanaa tai tarjota se erikseen esimerkiksi grillattujen lammasvartaiden kanssa.

Maapähkinäinen paprika-possupata

  • 4:lle
  • 450- 500 g porsaan sisä- tai ulkofileetä
  • 2 isoa keltasipulia
  • 3 paprikaa
  • Kastike:
  • 1 rkl öljyä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1 tl thaimaalaista kalakastiketta tai 1 rkl vahvaa kalalientä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 2 dl suolapähkinöitä
  • (suolaa)

Viipaloi possunliha viiden sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista viipaleet kypsiksi kookkaalla pannulla. Lisää sekaan lohkotut sipulit ja kookkaaksi paloiksi leikatut paprikat ilman sisuksia.

Kypsennä käännellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja nosta seos sivuun. Kuullota pannulla öljyssä murskatut valkosipulit ja muut kastikkeen ainekset lukuun ottamatta suolapähkinöitä.

Keitä kastiketta hiljalleen noin 5 minuutin ajan ja lisää sekaan juoksevan veden alla huuhdotut maapähkinät sekä paprika-sipuli-porsaanlihaseos. Sekoita ja anna kiehahtaa.

Tarjoa pata keitetyn basmatiriisin kanssa.

Appelsiinijäädykkeet

  • 4 annosta
  • 4 appelsiinia
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1/2 prk rahkaa
  • Koristeluun sitruunamelissaa ja keltaisia värirakeita

Pese appelsiinit hyvin kuumalla vedellä ja leikkaa niistä lakki pois. Koverra appelsiinien sisus ja silppua se pieneksi.

Laita appelsiinisilppu ja syntynyt mehu kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljakastike ja jatka vaahdottamista muutama minuutti. Sekoita lopuksi joukkoon rahka ja appelsiinisilppu.

Täytä appelsiinit seoksella ja laita ne pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli. Jos kaikki täyte ei mahdu appelsiinien sisälle, laita se kannellisessa astiassa pakastimeen ja sekoita muutaman kerran jäätymisen aikana.

Saat siitä lisää jäädykettä appelsiinien päälle ennen tarjoilua. Koristele sitruunamelissalla ja värirakeilla.

Voit valmistaa appelsiinit jo hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen, mutta laita ne silloin johonkin rasiaan tai kääri jäätyneet appelsiinit muovikelmuun, etteivät ne ota makua pakastimesta.

Hedelmäwokki

  • 0,5 ananas
  • 1 mango
  • 1 rasia ananaskirsikoita
  • 0,5 l mansikoita
  • 2 kiiviä
  • 1 banaani
  • 2 rkl margariinia
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • kookoshiutaleita

Halkaise ananas kahtia ja poista puinen keskusta. Kuori ananaksen puolikas ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Ota mango käteen vaakatasossa.

Leikkaa mango pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmin puolin. Keskimmäiseen osaan jää mangon keskellä oleva kivi. Leikkaa reunimmaiset puolikaat irti kivestä.

Kuori keskimmäinen osa ja leikkaa hedelmänliha paloina irti kivestä. Viillä puolikkaisiin ruudukko ja käännä kuori kuperaksi. Irrota kuutiot kuoresta veitsellä. Halkaise ananaskirsikat ja mansikat. Kuori ja viipaloi kiivit ja banaani.

Kuumenna wok-pannu, sulata margariini ja lisää pilkotut hedelmät. Sekoita hedelmiä varovasti hetken kuumalla pannulla. Lisää hunaja ja kuumenna vielä hetki.

Koristele kookoshiutaleilla ja tarjoile ohukaisten tai jäätelön kera.

Lue myös:

    Uusimmat