Mainos

Naisten kokemuksia kuukautiskupista

Kuukautiskuppi on jo suhteellisen vanha tuttavuus kuukautissuojamarkkinoilla. Kuppivallankumous on vienyt mukanaan niin nuoria kuin vanhojakin siteiden ja tamponien käyttäjiä. Mutta toimiiko kuukuppi todella?

Kuukautiskuppi on silikonista valmistettu taipuisa emättimeen asetettava kuukautissuoja. Se tyhjennetään pari kertaa vuorokaudessa, ja toisin kuin tamponia, kuppia voi pitää myös öisin. Kuukautiskuppi ei kuormita ympäristöä niin paljon kuin kuin kertakäyttöiset kuukautissuojat. Lyhyen kiehauttamisen jälkeen se on valmis uudelleen käytettäväksi. Kuukuppi voi kestää oikein hoidettuna kymmenenkin vuotta.

Alku aina hankalaa…

Kuukautiskupin käyttämisessä on niksinsä. Kupin paikalleen asettaminen on tekniikkalaji, eikä se välttämättä onnistu ensimmäisellä kerralla. 22-vuotias Anna kertoo: ”Eka kerta oli aika hankala, kun kuppi tuntui pongahtavan auki aina ennen kuin sen sai riittävän syvälle. Pitää olla aika hyvin selvillä omasta anatomiastaan, että kupin käyttäminen luonnistuu. Jouduin myös aika paljon opettelemaan kupin asettamista, koska minulla on pitkät kynnet, jotka alussa olivat tiellä”.

Nuoremmat naiset säikähtävät yleensä kupin kokoa. Tamponiin verrattuna se on suurehko, mutta asetuksessa kuppi puristetaan pitkittäin kasaan. Emättimessä auetessaan se muodostaa alipaineen, jonka avulla se pysyy paikoillaan, eikä ohivuotoja tule. Joillakin valmistajilla on myös erikokoisia kuukuppeja synnyttäneille ja lapsettomille naisille.

…lopussa kiitos seisoo!

Suurin osa naisista kuitenkin oppii kupin käytön harjoittelemalla, ja monet ihastuvat ikihyviksi. Riitta on 48-vuotias kahden lapsen äiti, joka kokeili kuukuppia tyttärensä kehotuksesta eikä enää vaihtaisi pois: ”Kuppi on todella kätevä! Minulla ei ollut mitään ongelmaa alussakaan, kuukuppi on oikeastaan helpompi asettaa kuin tamponi, joka tuntuu karhealta ja inhottavalta, kun taas kuukautiskupin materiaali on liukasta ja sileää”.

Anna kertoo kuukautiskupissa olevan huonojakin puolia: ”Välillä jos menee kupin kanssa isolle hädälle vessaan, on vähän vaikeuksia ja samaten joskus kuppi tuntuu painavan rakkoa. Alussa oli myös se ongelma, että tyhjentäessä kupin sisältö jämähti kiinni pytyn pohjaan, eikä se lähtenyt pois vaikka veti vessan. Nykyään laitan vähän vessapaperia alle ennen kuin kaadan sisällön pois kupista”.

Tyhjentäminen sotkuista

Kuukautiskuppi tyhjennetään siten, että alipaine poistetaan sen sisältä puristamalla säiliötä kokoon niin että sinne pääsee ilmaa ja paine tasaantuu. Anna kertoo vaikeuksistaan: "Välillä jos kuppi on päässyt todella täyteen, on vaikea saada sitä ulos ilman että sisältö leviää käsiin. Käytössä kuppi menee välillä liian syvälle, eikä siitä meinaa saada otetta. Silloin pitää vaan rentoutua ja ponnistaa vähän, niin se laskeutuu sormien ulottuville".

Kuukautiskuppi sopii hyvin naisille, joille terveyssiteiden hiostava materiaali aiheuttaa iho-oireita. "Vaipoista" eroon pääsy koetaan usein valtavana vapautuksena ja omanarvontuntoa lisäävänä asiana. "Olen oikeastaan aina toivonut että pääsisin eroon kuukautisten tuottamasta vaivasta ja epämukavuudesta. Kuukautiskuppia käyttäessäni se onnistuu niinkin hyvin että unohdan koko kupin enkä aina muista tyhjentää sitä!", Anna sanoo.

Antenneja ja kuppimaniaa

Internetissä kuppikeskustelu on alusta asti käynyt kiivaana. Kuukautiskuppiin suhtaudutaan intohimoisesti, ja foorumit pursuilevat ylistäviä kommentteja kuukupin mahtavuudesta. Kupittelijat vihkivät uusia käyttäjiä kupin saloihin antamalla käytännön neuvoja ongelmatilanteissa ja vaihtavat kokemuksia eri malleista.

Yksi keskustelunaihe on kupin pohjassa oleva antenni, jonka on tarkoitus helpottaa kupin pois ottamista. Jotkut käyttäjät leikkaavat ulokkeen pois tarpeettomana. Myös osto- ja myynti-ilmoituksiin törmää foorumeilla, kuukautiskuppi kun ei ole kertakäyttötavara.

Mitä en tekisi luonnon hyväksi

Monet ovat valmiit pieneen harjoitteluun luonnon ja kukkaron hyväksi. "Siteistä ja tamponeista kertyy vuosien mittaan aivan järjettömät määrät jätettä. Kun ajattelee, miten monet kuukautiset naisen elämään mahtuu, niin onhan se merkittävä säästö taloudellisestikin. Kuukautiskuppi maksaa pari kymppiä, ja kestää monta vuotta, niin kyllä se kannattaa", Anna muistuttaa.

Yleisin syy kuukautiskupin käyttöön taitaa kuitenkin olla sen kätevyys muihin menetelmiin verrattuna. Kuukautiskuppeja myydään tällä hetkellä netissä, luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa. Tieto kuukautiskupeista leviää käyttäjiltä toisille, koska kuppeja ei juuri mainosteta suurelle yleisölle televisiossa tai lehdissä.

Teksti: Ketsia Anttila
Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.