Tiesitkö tämän? Suolistossasi on yli kilo bakteereita!

Suolisto on tärkeä immuunipuolustuksen elin, jolla on ratkaiseva merkitys ihmisen hyvinvoinnissa.

Ravitsemusfysiologian professori Riitta Korpela on perehtynyt tutkimustyössään suoliston terveyteen; aiheeseen, joka on hankala tutkia ja monin paikoin unohdettu. Kun kyse on hyvinvoinnista, ihmisen "poistoputkella" on tärkeä merkitys kokonaisuudelle.

− Kaikki haitalliset aineet tulevat kehoomme joko suun tai hengityksen kautta. Suoliston pitää osata valita, mitkä niistä päästetään verenkiertoon ja mitkä laitetaan ulosteen mukana ulos.

− Suolessa on pientä poimua, jonka kunto on todella tärkeää, jotta ravintoaineet imeytyvät hyvin ja myrkyt karsiutuvat pois, Korpela kertoo.

Bakteerit osana hyvinvointia

Jokainen meistä kantaa suolistossaan puolentoista kilon edestä bakteereita. Bakteerilajeja on satoja erilaisia. Korpelan mukaan myös bakteerien merkitys terveydelle on aliarvioitu.

− Terveyden kannalta esimerkiksi allergioihin liittyen olisi tärkeää, että suolistossa on mahdollisimman monipuolinen bakteeristo. Antibiootit tappavat sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereita.

Erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita kannattaakin lähestyä ravinnon kautta. Erityisesti riittävä kuidun saanti on tärkeää. Muun muassa ummetusta voi helpoimmin ehkäistä kuitupitoisella ruoalla kuten ruisleivällä tai puurolla.

− Ei kuitenkaan niin, että syö ison määrän leseitä aamulla, mutta ei juo nestettä. Se voi tukkia suolen, Korpela huomauttaa.

Toinen tapa edesauttaa bakteerien ja täten suoliston terveyttä on nauttia terveellisiä bakteereja eli probiootteja, joita lisätään nykyään erilaisiin elintarvikkeisiin.

− Pitää tosin tietää, mitä bakteereja käyttää ja onko niistä tutkimusnäyttöä. Herkästi mainostetaan terveellisinä sellaisiakin probiootteja, jotka eivät mene edes elävänä paksusuoleen asti.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat