Tunnistatko oireet? Saatat sairastaa tulehduksellista suolistosairautta

Tulehduksellinen suolistosairaus voi alkaa viattomasti löysällä vatsalla, mutta edetä veriripuliksi.

Haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti ovat tulehduksellisia suolistosairauksia, joihin sairastutaan tavallisesti noin pari–kolmikymppisenä. Korkeimmillaan tautien esiintyvyys on 30–40-vuotiailla.

– Haavaisen paksusuolentulehduksen tavallisin ensioire on löysä vatsa. Se muuttuu myöhemmin veriripuliksi. Taudin vaikeusasteesta riippuen tämä voi tapahtua muutamassa viikossa, tai sitten tauti alkaa suoraan veriripulilla, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo.

Crohnin taudin oireita Färkkilä kuvailee hyvin epätyypillisiksi ja epämääräisiksi.

– Niihin kuuluvat vatsakipu, lämpöily, laihtuminen ja lopulta anemisoituminen sekä verinen uloste. Viive oireesta diagnoosiin voi olla varsin pitkä – jopa kolme vuotta.

Diagnoosi tulehdusmittareilla ja tähystyksellä

Miten taudit eroavat toisistaan?

– Haavainen paksusuolentulehdus alkaa peräsuolesta ja rajoittuu vain paksusuoleen ja nimenomaan sen limakalvoon. Se ei etene ohutsuoleen, Färkkilä vastaa.

– Crohnin tauti puolestaan voi esiintyä missä tahansa maha-suolikanavassa, aina suun limakalvoilta peräsuoleen saakka. Sille on tyypillistä jaksottaisuus: suolessa on sekä täysin terveitä että voimakkaasti tulehtuneita alueita. Tauti saattaa tehdä reikiä suolesta toiseen, suolesta iholle tai suolesta emättimeen. Tai sitten se tekee ahtaumamuutoksia, joihin liittyvät vatsakivut.

Molemmissa taudeissa voidaan nähdä laboratoriokokeissa CRP:n ja senkan kaltaisten tulehdusmittareiden nousua.

– Jos suolen tulehdussoluista vapautuvan valkuaisen pitoisuus ulosteesta mitattaessa nousee, se viittaa selvästi tulehdukselliseen suolistosairauteen. Lopullinen diagnoosi tehdään paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla, Färkkilä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat