Suomalaisten uusille kansantaudeille ei vielä ehkäisy- tai parannuskeinoa

Kansantaudeiksi yleistyneisiin Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen ei ole löydetty ehkäisy- tai parannuskeinoa.

Miten ihminen voi omalla toiminnallaan ehkäistä sairastumista haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä?

– Tähän kysymykseen ei ole vastausta. Tautien syntyyn vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen on vielä niin alkutekijöissään, että suosituksien antaminen ruokavalion tai elintapojen suhteen on mahdotonta, Färkkilä vastaa.

Jotain sentään on selvinnyt.

– Suuressa eurooppalaistutkimuksessa todettiin, että kaikkein eniten broileria, sianlihaa, rypsiöljyä sekä margariinia käyttäneillä yli 40-vuotiailla ihmisillä riski sairastua jompaankumpaan tautiin nousi muihin verrattuna 2,5-kertaiseksi. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että näiden aineiden poistaminen ruokavaliosta rauhoittaisi jo sairastuneen ihmisen taudin.

– Samanaikaisesti on muistettava, että luopuminen saturoidun rasvan eli lähinnä voin käytöstä on vähentänyt sydän- ja verisuonitauteja.

Taudin pysäyttämistä tutkitaan

Färkkilä kertoo, että tällä hetkellä tutkijoiden mielenkiinto suuntautuu suoliston bakteerikannan tutkimiseen ja taudin etenemisen pysäyttämiseen jo varhaisvaiheessa.

– Teoriassa voisi ajatella, että aivan kuten bakteeriripulin hoidossa käytetään ulosteensiirtoa, niin tulehduksellisen suolistosairauden etenemiseen voisi kenties vaikuttaa samanlaisella bakteeriflooran muutoksella.

Näyttö kuitenkin puuttuu. Tutkimuksia on meneillään Hollannissa ja alkamassa Suomessa.

– Tietoa hoidon mahdollisesta tehosta lievään haavaiseen paksusuolentulehdukseen voidaan saada hyvinkin nopeasti.

– Erilaisten bakteerituotteiden, kuten maitohappobakteerien tai useamman bakteerin yhdistelmäseoksen käyttäminen näyttää rauhoittavan suolistotulehdusta jonkin verran. Kovin tehokkaita nekään eivät silti ole, Färkkilä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja