Kansantaudeiksi yleistyneisiin Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen ei ole löydetty ehkäisy- tai parannuskeinoa.
Miten ihminen voi omalla toiminnallaan ehkäistä sairastumista haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä?
– Tähän kysymykseen ei ole vastausta. Tautien syntyyn vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen on vielä niin alkutekijöissään, että suosituksien antaminen ruokavalion tai elintapojen suhteen on mahdotonta, Färkkilä vastaa.
Jotain sentään on selvinnyt.
– Suuressa eurooppalaistutkimuksessa todettiin, että kaikkein eniten broileria, sianlihaa, rypsiöljyä sekä margariinia käyttäneillä yli 40-vuotiailla ihmisillä riski sairastua jompaankumpaan tautiin nousi muihin verrattuna 2,5-kertaiseksi. Siitä ei kuitenkaan ole näyttöä, että näiden aineiden poistaminen ruokavaliosta rauhoittaisi jo sairastuneen ihmisen taudin.

