Näissä sairaanhoitopiireissä koronatilanne pahenee entisestään – joulun ja uudenvuoden välillä tartunnat lähtivät uudelleen nousuun

Näissä maakunnissa koronatilanne on pahentunut entisestään – MTV selvitti syyt tilanteen takana 3:25
Katso videolta, missä maakunnissa koronatilanne on pahentunut entisestään

MTV Uutiset selvitti kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevat Suomen sairaanhoitopiirit, joissa koronatilanne on viime aikoina selvästi pahentunut. 

Kartalta erottui kolme aluetta: Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa ja Kymenlaakso. Voit tarkistaa oman sairaanhoitopiirisi tilanteen THL:n tarjoamasta verkkopalvelusta.

Lauantaina, jutun kirjoitushetkellä, Länsi-Pohjan alueella on ollut viimeisen kahden viikon aikana koronatapauksia yhteensä 34. Tätä edeltävänä kahtena viikkona tapauksia oli 21.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tilanne alueella on huonontunut monesta syystä. 

– Perusasia taudin lisääntymiseen on se, että ihmiset ovat enemmän tekemisissä toistensa kanssa, jolloin tartuntaketjujen hillitseminen on haastavaa, Taskinen kertoo.

Myös alueen maantieteellinen sijainti on haastava.

Länsi-Pohja on kahden alueen välissä, joissa epidemia on ollut voimakas: Oulun seutu ja Pohjois-Ruotsi. Oulun seudulle tehdään ostos- ja työmatkoja. Myös Ruotsin rajan yli liikutaan paljon puolin ja toisin.

Pohjois-Pohjanmaa: 230 tapausta

Pohjois-Pohjanmaalla on viimeisen kahden viikon aikana ollut 230 koronatapausta, ja tätä edeltävänä kahden viikon aikana tapauksia oli 156.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan seutu on ollut leviämisvaiheessa pidemmällä aikavälillä tarkastellen jo marraskuusta lähtien. 

Joulukuun puolessa välissä tartunnat olivat laskussa rajoitustoimien vuoksi, mutta joulun ja uuden vuoden välillä tartunnat lähtivät nousuun uudelleen. 

– Johtuu mahdollisesti siitä, miten ihmiset liikkuivat joulun aikoihin ja tapasivat toisiaan. Ehkä ohjeet ovat uudenvuoden hulinassa unohtuneet, Korpelainen arvioi.

Korpelaista huolestuttaa, että tartunnat ovat olleet pari viikkoa nousussa, eikä laskutrendi ole lähtenyt käyntiin.

– Myöskään laboratoriotestejä ei ole otettu niin paljon kuin olisi toivottu. Ei ole varmaa tietoa, miten tilanne kehittyy.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 18. tammikuuta asti. Korpelaisen mukaan lisärajoituksia on tällä hetkellä vaikea asettaa.

Kymenlaakso: 106 tapausta

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella on viimeisen kahden viikon aikana on ollut 106 koronatapausta, tätä edeltävien kahden viikon aikana tapauksia oli 54.

Alueen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa arvioi, että tautitapauksien määrän kasvuun vaikuttaa joulun ja uudenvuoden aikoihin lisääntynyt ihmisten liikehdintä. 

– Huolestuttavaa tilanteessa on se, että näytteitä otetaan selvästi vähemmän kuin marras-joulukuun vaihteessa, ja että positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on aika korkea, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson tartuntatapauksiin vaikuttaa myös iso yksittäinen tartuntaketju, joka havaittiin palveluasumisen yksikössä.

Mäntymaa kertoo, että myös Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä ovat voimassa melko täydet rajoitukset.

Lue myös:

    Uusimmat