Metsästäjä räiski aseellaan hirviä kohti holtittomasti kesken Ylen haastattelun: "Kyllähän mä tiesin, että mä en osu siihen" – Riistakeskus ihmettelee ampujan toimintaa

Yle Uutisten video naismetsästäjistä esitettiin Yle Uutisten Pohjanmaan uutislähetyksessä 30. lokakuuta. Nyt video on lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa.

”Metsästyskulttuuri muuttuu, kun naisten määrä lisääntyy”.

Näin on otsikoitu Yle Uutisten nettisivuilta löytyvä video naismetsästäjistä, jotka ovat lähteneet eteläisestä Suomesta hirvimetsälle Keski-Pohjanmaalle. 

Videon alussa yksi metsästäjistä kertoo aiemmin luulleensa karhua mustaksi poroksi. Myöhemmin videolla näkyy, kuinka samainen metsästäjä ottaa aseensa kesken haastattelun ja alkaa ampua tien ylittäviä hirviä kohti.

– Kyllähän mä tiesin, että mä en osu siihen, mutta pitihän se vähän koittaa, että saatiin se luvalliselle puolelle, nainen kertoo tunnelmistaan kameralle.

Sosiaalisessa mediassa video on aiheuttanut järkytystä. Muun muassa entinen kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski on ottanut aiheeseen kantaa Twitterissä.

– Minusta tästä välittyy harkitsemattomuus, etenkin aseenkäytössä. Metsästys pitäisi olla nimenomaan sitä. Paljon osaavampaa ja ammattimaisempaa kuvaa olisi mahdollisuus välittää tällaisen räiskinnän sijaan, vieläpä naisen toimesta, hän kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso myös: Lokakuussa maastopyöräilijä kuoli metsästäjän vahingonlaukaukseen Lapissa. Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko "Peltsi" Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville:

Kokenut maastopyöräilijä ja metsästysharrastaja Mikko"Peltsi"Peltola järkyttyi UKK:n kansallispuiston ampumisesta – antaa nyt tärkeän neuvon metsästysaikaan luonnossa liikkuville. 2:30

”Tilanne ei ollut vastuullinen eikä eettinen”

Riistakeskuksen Metsästäjä-lehden viestintäpäällikkö Klaus Ekman on tietoinen videosta ja hän on keskustellut asiasta Ylen kanssa.

Metsästyksen laillisuuteen hän ei pysty ottamaan kantaa pienen pätkän perusteella, mutta uskoo kyseessä olevan yksityinen tie, jolla hirvien ampuminen on sallittua.

– Lainsäädännöllisessä näkökulmassa ei päästä kiinni siihen, että tilanne ei ollut vastuullisesti eikä eettisesti millään tavalla kestävä.

Ekman epäilee, että tilanteessa on valmisteltu lavastuslaukausta videota varten.

– Yhtäkkiä paikalle on pamahtanut oikeita hirviä sektorille. Ampuja on käynyt niin sanotusti kuumana, Ekman avaa tilannetta.

Ekman kertoo tarkemmin aseen käytöstä metsästystilanteessa.

– Ensimmäinen laukaus on harkittu laukaus, joka ammutaan sellaisesta paikasta, että saaliseläin kuolee nopeasti. Muut patruunat ovat sitä varten, että ensimmäinen laukaus ei ole se kuolettava. 

Hänen mukaansa videolla ei näy lainkaan harkittua laukausta.

– Tietysti kuva hämää monta kertaa. Ulkopuolella on paljon tapahtumia, joita emme pysty arvioimaan. 

Suomen Metsästäjäliitto ei halua ottaa tarkemmin kantaa yksittäiseen videoon. Liiton metsästysampumapäällikö Jussi Partanen kommentoi kuitenkin yleisellä tasolla sen, että ampujalla on metsästystilanteessa adrenaliinia veressä.

– Voimme kommentoida asioita hyvin erikoisella tavalla, hän toteaa.

Traagisia onnettomuuksia

Aiemmin tänä vuonna otsikoihin ovat nousseet erilaiset metsästysonnettomuudet, jotka ovat johtaneet kuolemaan. Esimerkiksi Lapissa Urho Kekkosen kansallispuistossa maastopyöräilijä menehtyi metsästäjän luotiin. 

Ekman kertoo ymmärtävänsä videon aiheuttamia reaktioita.

– Videon tarkoitus oli hyvä ja positiivinen, mutta se kääntyi itseään vastaan. Ei tämä ole miellyttävää kenellekään.

Metsästäjäliitto ja Suomen Riistakeskus haluavatkin muistuttaa metsästykseen liittyvästä turvallisuudesta. 

Metsästykseen on aina tietyt reunaehdot. Hirvenmetsästystä johtaa metsästyksenjohtaja, joka vastaa turvallisuudesta ja metsästäjät toimivat sitten ohjeiden mukaan. Metsästäjillä pitää olla oranssia vaatetusta ja hirven ampumakoe suoritettuna, Partanen sanoo.

Ekmanin mukaan videolla näkyvä metsästäjän vaatetus ei täytä kriteerejä värityksen suhteen. 

Metsästäjälehti on julkaissut tapauksesta kirjoituksen, jossa Ekman kuuluttaa ryhtiliikkeen perään.

Näin Yle kommentoi videon julkaisua

Kysyimme kommenttia videon julkaisupäätöksestä myös Yleltä. Alueellisen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko vastasi MTV Uutisille seuraavasti:

Viime aikoina tapetilla ovat olleet metsästäjien harhalaukaukset. Minkälaisen kuvan uskotte insertin antavan katsojille metsästämisestä?

 – Naisten metsästysharrastuksen lisääntyminen on kiinnostava aihe. Lisäksi se on juuri nyt ajankohtainen, koska metsästyskausi on meneillään. Harhalaukauksiakin valitettavasti sattuu jopa traagisin seurauksin. Toisaalta, meidän tehtävämme on kuvata sitä mitä tapahtuu ja videolla näkyvä toiminta tapahtui. Ei tässä ollut pahaa tarkoitusta, eikä juttua ole leikattu tai yhdistelty tarkoituksena luoda toisenlainen kuva tilanteesta.

Pettikö tässä tapauksessa mielestänne harkinta, olisiko tuo kohta pitänyt jättää pois?

– Jälkiviisaus on somekohuissa helppoa. Harmittaa jahtiin osallistuneiden ihmisten puolesta ja olemme pahoillamme.

Metsästäjäliiton mukaan metsästystilanteessa henkilö voi kommentoida asioita erikoisella tavalla adrenaliiniryöpyn vuoksi. Onko videomateriaali hyväksytetty haastateltavalla jälkikäteen/onko tätä jotenkin huomioitu tilanteessa?

– Videomateriaalia ei yleensä hyväksytetä haastateltavilla etukäteen, ellei haastateltava sitä erikseen pyydä. Videomateriaalin teko oli sovittu etukäteen.

Seuraako tästä jonkinlaisia toimenpiteitä?

– Edellä mainituista syistä video on poistettu jutun yhteydestä. Korostamme puheeksiottamista hyvissä ajoin, jos jutuissa on mitään sellaista, mikä kiinnittää huomiota. Juttua on käyty läpi toimituksessa ja kiinnitämme jatkossa vielä tarkemmin huomiota, miten vaikeita aiheita käsitellään: Metsästys on juuri nyt erityisen paljon pinnalla, koska vähän aikaa sitten tapahtui ikävä, kuolemaanjohtanut metsästysonnettomuus. 

Koetteko tämän kohun kohtuulliseksi?

– Ymmärrän kohun, joka on syntynyt, koska videon sisältö ei yhden kohtauksen osalta vastannut näkökulmaa ja siksi se antoi väärän käsityksen jutun varsinaisesta aiheesta. Jutussa oli hyvä aikomus kertoa naisten määrän noususta metsästyksessä ja osallistua jahtiin, mutta lopputulos kääntyi julkisessa keskustelussa toiseksi kuin oli tarkoitus. 

Yle kertoo myös tekevänsä jatkojuttua aiheesta. Siinä käsitellään mm. metsästyslupien myöntämistä ja saamista sekä ammuntakokeita.

Juttua täydennetty Ylen kommenteilla kello 17.52.
Juttu muokattu 4.11. klo 14.02: Otsikosta poistettu etuliite "nais", korjattu metsästäjäksi. 

Lue myös:

    Uusimmat