Naisleijonat luuli MM-kisojen peruuntumista aprillipilaksi – pettynyt päävalmentaja Pasi Mustonen: "Kaikki joukkueet eivät noudattaneet sääntöjä"

3:17
Video: Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kertoi tunnelmista MM-kisojen peruuntumisen jäljiltä.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen oli määrä nousta torstai-iltana puoli kahdeksalta illalla Helsinki-Vantaalla charter-koneeseen ja aloittaa matka kohti toukokuun 6. päivä alkavia jääkiekon MM-kisoja Kanadassa. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti lähtöä edeltävänä iltana turnauksen peruuntumisesta.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen oli pettynyt kansainvälisen kiekkoliiton päätöksentekoprosessiin ja muiden osallistujamaiden leväperäisyyteen koronaturvallisuuden suhteen.

– Kello 18.22 tuli GM:ltä WhatsApp-viesti, että kisat on peruttu. Mehän luulimme sitä aprillipilaksi ennen kuin katsottiin kalenteria ja todettiin, ettei tänään ole kuun ensimmäinen päivä, Mustonen kommentoi MTV Urheilulle.

– Ihan valtava pettymys tietenkin. Eniten säälittää nuorten pelaajien puolesta. Meillä olisi ollut kahdeksan ensikertalaista, jotka ovat tapelleet itsensä joukkueeseen. Osa heistä on tapellut itsensä kaksi kertaa peräkkäin joukkueeseen ja molemmat turnaukset on peruttu.

Mustosen mukaan osa turnaukseen osallistuvista joukkueista ei ole noudattanut IIHF:n antamia vahvoja koronasuosituksia.

– Ehkä parempi näin, jos mietitään pandemiatilannetta ja kisojen järjestelyitä. Kaikki joukkueet eivät noudattaneet sääntöjä leiritettyään viimeiset kuusi päivää täyttä häkää ympäri maailmaa. Olimme siitä poikkeus ja noudatimme sääntöjä olemalla joko kotikaranteenissa tai neljän hengen pienryhmissä, kuten kaikkien piti olla. Ehkä tämä on parempi näin, koska en olisi sekuntiakaan uskonut, että koronakupla olisi noilla edellytyksillä pitänyt.

– Eihän näitä mihinkään paperille ole allekirjoituksella vahvistettu, mutta on ihan selvää, että pandemiatilanteessa tulee kunnioittaa ihmisten terveyttä. Teimme sen suomalaisina ja olemme ylpeitä siitä, mutta kaikki muut eivät niin toimineet.

Suomen lentokoneessa oli alun perin määrä olla mukana Helsingistä lähtiessä jo Japanin ja Venäjät joukkueet. Tanskan oli määrä hypätä kyytiin Kööpenhaminassa. Mustosen tietojen mukaan Japanin ja Venäjän joukkueet olisivat saapuneet Helsinkiin tilauslentojen sijaan reittilennoilla.

– Voi olla, että olen väärin ymmärtänyt, mutta mikäli näin oli, onhan se järkyttävää. Tämän vuoksi olin huolissani esimerkiksi omasta terveydestäni, 60-vuotiaaksi riskiryhmäläiseksi itsensä profiloiva Mustonen sanoo. 

IIHF olisi ollut valmis järjestämään turnauksen turvallisesti, mutta Nova Scotian provinssi ei halunnut ottaa riskiä. Päävalmentajan pettymys kohdistuu ensisijaisesti prosessiin, jolla kisojen peruminen hoidettiin.

– Edellisenä iltana ilmoitetaan, kun ihmiset ovat lähdössä lähes kuukauden matkalle arvokisoihin. Prosessin hoito oli luokattoman huono.

IIHF kertoi etsivänsä turnaukselle uutta ajankohtaa, mutta Mustonen uskoo sen olevan vielä kaukaista todellisuutta.

– Kansainväliset liitot ottavat tämän viime hetken perumisen takia taloudellisesti takkiin ihan reippaasti. Epäilen syvästi, onko kaikilla kymmennellä osallistuvalla maalla varaa pelata näitä kisoja esimerkiksi elokuussa, Mustonen näkee.

Ennen seuraavia kisoja on haavojen nuolemisen ja arkisen työn aika.

– Pidettiin tuossa pelaajien kanssa palaveri ja todettiin, että huomenna alkaa naiset sitten peruskuntokausi. Sillä mennään kohti olympialaisia ja isoa unelmaa.

Otsikkoa muokattu kello 21.58.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja