Näin voit säästää satasia ruokakuluissa

Ruokamenoissa voi säästää satasia tai jopa tuhansia euroja vuodessa, jos vaihtaa esimerkiksi kaupan valmisruoat itse tehtyihin herkkuihin.

Valmiina ostetuista peruselintarvikkeista, kuten leivästä kertyy vuodessa helposti satojen eurojen lasku. Nelihenkinen perhe säästää satoja euroja leipomalla leipänsä itse. Marttojen laskelmien mukaan leipiin saa kulumaan 90 euroa vuodessa, jos ne leipoo itse. Kaupasta ostettuun leipään taas kuluu 433 euroa.

Katso resepti:

Valmiiden leipien ostaminen on toki helppoa ja säästää aikaa, mutta välillä on hyvä pysähtyä miettimään sitä, kuinka paljon rahaa voisikaan säästää valmistamalla ruokansa itse. Stressiä ei kuitenkaan leipomisestakaan kannata ottaa.

– Kiireisen työpäivän jälkeen on joskus parempi ostaa valmiita tai puolivalmiita tuotteita kuin ryhtyä väsyneenä ja nälkäisenä leipomaan. Säästöjen takia ei kannata kenenkään stressaantua. Kotitekoiset leivät ja sämpylät säilyvät huonommin kuin kaupan leivät, joten ne kannattaa pakastaa, jolloin tarjolla on tarpeen mukaan tuoretta leipää, Martat neuvovat.

Hus heräteostokset!

Marttojen mukaan kotitalouksilla menee ruokaan ja juomaan keskimäärin vajaa 300 euroa kuukaudessa. Tämä tekee noin 3600 euroa vuodessa. Jo pienen pieni viiden prosentin säästö ruokamenoissa kuukausittain vähentää vuoden ruokalaskua 300 eurolla.

Ruokaostosten yhteydessä tulee helposti tehtyä heräteostoksia. Kassan vieressä houkuttelevat herkut sujahtavat helposti ostoskoriin. Eihän yksi suklaapatukka tai sipsipussi nyt paljoa maksa, vai mitä? Puhtaalla matematiikalla voi kuitenkin laskea, että yhden euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa 156 euroa. Kolme sipsipussia viikossa tekee jo 444 euroa.

Osta oikein – hyödynnä raaka-aineet

Ostoslistan suunnittelulla pääsee jo pitkälle ja kun ruokakoriin on kertynyt oikeat ruoat, jäljelle jää vaan ainesten oikeanlainen hyödyntäminen. Ruokakaappiin ei kannata ostaa tuotteita homehtumaan, vaan kaapin sisältö kannattaa hyödyntää ja tarkistaa säännöllisesti. Ei ole mitään järkeä ostaa ruokakaappiin jättimäistä kilohinnaltaan halvempaa tukkupakkausta, jos et todella aio käyttää koko purnukan sisältöä.

Pienellä luovuudella voit saada aikaan maukkaita kotiruokia. Näin Martat vinkkaavat säästämään:

Isosta annoksesta moneksi kerraksi:

• Keitä kerralla kattilallinen keittoa. Tähteeksi jäänyt keitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit myös pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

• Paista suuri annos laatikkoruokia, kasvispihvejä, lihapullia, sämpylöitä tai pullia ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Valmista samasta raaka-aineesta kerralla eri ruokalajeja:

• kasviskastike ja kasvispizza

• jauhelihamureke, jauhelihakastike ja jauhelihapizza

• kalakiusaus ja kalakeitto

Katso reseptejä:

Hintavertailut kannattaa:

• Vertaa hintaa ja laatua yksikköhintojen ja pakkausmerkintöjen avulla.

• Tarjoustuote ei ole aina edullisin tuote.

• Ruoka-aineita kannattaa ostaa, käyttää ja säilöä sesongin aikana, kun hinta on edullinen.

• Suuret pakkauskoot tulevat usein halvemmaksi, kunhan tuote tulee käytettyä.

• Isot pakkaukset vaativat kuitenkin riittävät säilytystilat.

• Yksittäispakatut tuotteet ovat yleensä kalliimpia

Pienistä ostoksista iso menoerä vuodessa

Marttojen mukaan kannattaa laskea, miten paljon rahaa menee vuodessa pikkuostoksiin. Tulos voi yllättää. Jos vähennät vähemmän tärkeitä pikkuostoksia ja laitat nämä rahat säästöön, voit tehdä jonkin isomman hankinnan.

Ostos/viikko / Rahaa vuodessa noin €

Sipsit 300 g pussi / 140

Karkkipussi 300 g pussi / 133

Suklaalevy 1 kpl / 109

Pikkupulla 5 kpl / 208

Keksipaketti 2 kpl / 270

Iltapäivälehti 5 kpl / 312

Tupakka 3 askia / 686

Hampurilaisateria 1 kpl / 312

Täytetty sämpylä 1 kpl / 244

Erikoiskahvi 2 krt/vko / 312

Limsa 5 pulloa (0,5 l) / 403

Lähdevesi 3 pulloa (0,5 l) / 125

Olut 6 pulloa (0,33 l) / 390

Siideri 2 pulloa (0,5l) / 250

Näin säästät:

1. Suunnittele ostoksesi etukäteen – unohda heräteostokset

2. Älä osta valmisruokia – tee itse!

3. Vertaa pakkausten hintoja – minkä kokoinen pakkaus sinulle sopii parhaiten?

4. Valmista raaka-aineista useampia ruokia kerralla, pakasta osa

5. Valmista kerralla suurempia satseja, pakasta osa

6. Hyödynnä ruoantähteet – loihdi munakkaita, pyttipannuja ja risottoja

7. Ota tähteet evääksi töihin tai käytä seuraavan aterian raaka-aineena. Jauhelihakastikkeesta voit seuraavalla kerralla tehdä vaikkapa meksikolaisia tortilloja!

Petra Kiiski/MTV3

Jos et vielä ole Makuja-osion fani Facebookissa, niin nyt viimeistään kannattaa liittyä mukaan. Makuja-fanina pysyt kartalla ruokamaailman uutisista, saat maukkaita reseptejä ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja