Mainos

Näin Valkoisesta talosta on irtisanottu vuosien varrella henkilöstöä: Yksi kuuli potkuista kesken puheen, toinen nauhoitti irtisanomisensa salaa

1:09

Valkoisesta talosta on irtisanottu presidentti Donald Trumpin kaudella merkittävän paljon ihmisiä. Vaihtuvuus on vuosien varrella ollut kiivasta ja kohuilta ei ole vältytty.

Video yllä: Manigault Newman aiheutti Yhdysvalloissa kohun nauhoittamalla irtisanomisensa salaa ja näyttämällä sen myöhemmin televisiossa mainostaessaan uutta kirjaansa. 

Ennen presidenttiyttään Donald Trump oli tunnettu Diili-sarjastaan. Sarjassa kilpailijat tavoittelivat työpaikkaa Trumpin yhtiöstä, ja kerta toisensa jälkeen heille todettiin "You're fired" eli "olet saanut potkut". 

Hokemasta tuli Trumpin suussa tunnettu. 

Vaikka Trump itse lopetti sarjassa esiintymisen presidentinvaalikampanjansa aloitettuaan, on irtisanomisten tahti pysynyt kiivaana myös Trumpin presidenttikauden aikana. Vuosien varrella Trumpin hallinnosta on irtisanottu useita merkittäviä henkilöitä.

"You're fired"-hokeman sijaan irtisanomiset on usein hoitanut Trumpin henkilöstöpäällikkö. Presidentti itse on löytänyt irtisanomisille uuden ilmaisutavan: usein tärkeät uutiset kuullaan ensin Twitteristä.

Kuuli irtisanomisesta kesken puheen

Merkittävien irtisanomisten sarja alkoi toukokuussa 2017, kun Trump päätti irtisanoa silloisen FBI:n johtajan James Comeyn.

Valkoisen talon julkaisemasta kirjeestä käy ilmi, että mies oli irtisanottu apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin kehotuksesta. Comey itse sai tietää irtisanomisestaan television uutislähetyksistä, samalla kun hän oli puhumassa työntekijöilleen Los Angelesissa.

Trump myöhemmin kommentoi Comeyn potkuja kertomalla, että hänet erotettiin "tämän Venäjä-asian takia". Comey itse kommentoi kohupotkuja näyttämällä julkisuuteen muistiinpanoja hänen ja presidentti Trumpin keskinäisestä tapaamisesta.

Niissä Trumpin kerrottiin pyytäneen Comeytä lopettamaan Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin tutkinta.

Istui samassa lentokoneessa irtisanomisen aikaan

Seuraavana irtisanottujen listalla oli vuorossa Reince Priebus, Trumpin kansliapäällikkö. Irtisanominen tapahtui heinäkuun 28. päivä 2017, kun Trump twiittasi lentokoneestaan, että Priebuksen tilalla aloittaisi työskentelemään John Kelly.

Priebus itse istui samassa lentokoneessa.

Laskeuduttuaan lentokentälle Trump kommentoi toimittajille Priebuksen olevan "hyvä mies".

Irtisanominen johtui kuitenkin New Yorker -lehden julkaisemasta artikkelista, jossa silloinen viestintäjohtaja Anthony Scaramucci haukkui Priebuksen esimerkiksi vainoharhaiseksi ja skitsofreenikoksi.

Kohupuheet johtivat potkuihin

Seuraava irtisanominen odotti jo kulman takana.

Ensimmäisenä tehtävänään Trumpin uutena kansliapäällikkönä Kelly sai kunnian irtisanoa myös toisen New Yorker -kohun osapuolen, eli viestintäjohtaja Scaramuccin.

Scaramucci oli ehtinyt olla nimitettynä vain kymmenen päivää ennen potkujansa. Valkoisen talon mukaan irtisanominen tapahtui, jotta Kelly pääsisi aloittamaan työnsä niin sanotusti puhtaalta pöydältä.

Scaramuccin tulo Valkoiseen taloon aiheutti myös muunlaisia vastatoimia: esimerkiksi Trumpin silloinen lehdistösihteeri Sean Spicer erosi vastalauseena Scaramuccin nimittämiselle.

Nauhoitti irtisanomisensa salaa

Joulukuussa 2017 tuli ilmotus uudesta irtisanomisesta. Manigault Newman nousi julkisuuteen ensin Trumpin Diili-ohjelmasta, jonka jälkeen hän työskenteli Valkoisessa talossa viestintäpäällikkönä. 

Hän aiheutti Yhdysvalloissa kohun nauhoittamalla irtisanomisensa salaa ja näyttämällä sen myöhemmin televisiossa mainostaessaan uutta kirjaansa. 

Trump reagoi Newmanin kirjaan haukkumalla naista "koiraksi" Twitterissä.

Työmatka päättyi lyhyeen

Maaliskuussa 2018 tapahtui jälleen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson oli matkalla Afrikassa. Puhelinsoitto kansliapäällikkö Kellyltä katkaisi reissun kuitenkin lyhyeen: mies tulisi saamaan potkut työstään.

Trump ilmoitti asiasta virallisesti pari päivää myöhemmin Twitterissä, jonka jälkeen hän itse soitti Tillersonille. 

Päätös irtisanoa Tillerson tapahtui monen kuukauden kireiden välien jälkeen, joiden arvellaan johtuneen Tillersonin suhtautumisesta Trumpiin.

Lähtö tapahtui "yhteisymmärryksessä"

Maaliskuun loppupuolella Valkoisessa talossa kävi taas väkikato, kun seuraavana listalla oli turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H.R. McMaster. 

Virallisen tiedon mukaan McMaster lähti Valkoisesta talosta "yhteisymmärryksessä". Mediatietojen mukaan McMaster kuitenkin irtisanottiin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan roolista, sillä hän oli ollut Trumpin kanssa vakaasti eri mieltä tärkeistä turvallisuuspoliittisista asioista.

Trump ilmoitti tviittaamalla hänen seuraajaksensa John Boltonin.

Potkuista ei kerrottu puhelussa

Kuusi päivää McMasterin irtisanomisesta Valkoisesta talosta passitettiin pois myös veteraaniasiainministeri David Shulkin.

Valkoisen talon tietolähteiden mukaan Trump oli kyllästynyt miehestä tehtyihin negatiivisiin uutisjuttuihin, joissa kritisoitiin esimerkiksi Shulkinin laskuttamia matkakorvauksia.

Shulkin kertoi myöhemmin haastattelussa, että Kelly oli kertonut hänelle potkuista juuri ennen kuin Trump ehti tviitata asian. Hänen mukaansa Trump itse ei maininnut asiaa kaksikon välisessä puhelinkeskustelussa, joka ajoittui vain muutamaa tuntia ennen tviittiä.

Sessions-erokirje

Irtisanoutui Trumpin toiveesta

Viimeisimpänä irtisanottujen listaan lisättiin eilen irtisanottu oikeusministeri Jeff Sessions

Sessions jääväsi itsensä Venäjä-tutkinnasta puolitoista vuotta sitten, jonka jälkeen apulaisoikeusministeri Rosenstein nimitti työhön erikoistutkija Robert Muellerin. Trump on jääväyksestä lähtien arvostellut Sessionsia kovin ottein.

Sessions kertoi kirjeessä, että hän oli irtisanoutunut työstään presidentti Trumpin pyynnöstä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja