Näin Ullanlinnan murhaajaksi syytetty käyttäytyi videoilla, jotka media sai nähdä, mutta ei näyttää

Ullanlinnan murhan oikeudenkäynnin esitutkintamateriaali on poikkeuksellisen raskaasti salattua, eikä julkisuuteen ole annettu siitä juurikaan aineistoa medialle tutustuttavaksi.

Oikeudessa käytetään todisteena muun muassa kahta valvontakameratallennetta, joissa murhasta syytetty mies tekee hankintoja Motonetissa ja Prismassa. Nämä tallenteet media pääsi katsomaan Helsingin käräjäoikeuteen, mutta ei saanut niistä kopioita esittääkseen niitä yleisölle.

MTV:n rikostoimittajat: Veijo Baltzarin tapaus jälleen oikeuteen 10:31
Helsingin käräjäoikeus on epäonnistunut perustelemaan yleisölle, miksi Ullanlinnan henkirikoksen oikeudenkäyntiä käydään suljettujen ovien takana. Asiaa ruodittiin Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa keskiviikkona. 

Motonetistä mies oli ostanut muun muassa Lasol-lasinpesunestettä, jääraapan sekä Tupla-patukan ja vichy-pullon. Videolta näkyy, miten siististi tummaan takkiin, farkkuihin ja kaulahuiviin pukeutunut silmälasipäinen mies kulkee kassan ja juomahyllyjen välillä päätyen lopulta puolen litran vissyyn. 

Mies asioi Motonetissä kaksi päivää ennen puolisonsa kuolemaa. Syyttäjän mukaan mies valmistautui henkirikokseen, sillä tarvitsi sitruksen- ja havuntuoksuisia lasinpesuaineita muun muassa verijälkien siivoamiseen pariskunnan asunnossa.

Tavaroita hihnalle latoessaan hän vaikuttaa katselevan ympärilleen, mikä näin myöhemmin tulevasta naisen kuolemasta ja henkirikossyytteestä tietoisena voi näyttäytyä pälyilevänä. Hän maksaa ostokset kortilla ja heti maksun jälkeen korkkaa vissypullon siitä juodakseen. Ennen kun hän ottaa lasinpesunesteet ja muut ostokset mukaansa, hän avaa suklaapatukan ja haukkaa siitä palan ennen poistumista paikalta.

Välineitä ruumiin siirtoon ja evästä

Toinen tallenne kuvaa miehen hankintoja ostoskeskus Triplassa apteekissa ja Prismassa muutamaa päivää myöhemmin. Syyttäjä on aiemmin kertonut, että epäilee henkirikoksen tapahtuneen perjantain vastaisena yönä 16. joulukuuta. Videolla näkyvä kauppareissu Triplaan tapahtui perjantaina iltapäiväyhden aikoihin.

Jos syyttäjän epäily henkirikoksen ajankohdasta pitää paikkansa, miehen vaimo oli tässä vaiheessa kuollut.

Prismassa asioidessaan mies tuntuu joutuvan katselemaan paljon ympärilleen ja etsimään haluamiaan tuotteita. Lopulta hän ostaa muun muassa kaksi rullaan teippiä, useiden metrien kevytpeitteen ja kahdeksan metriä sinistä köyttä. Tuotteita vertaillaan toisiinsa hyvän aikaa, ilmeisesti käyttötarkoitukseen sopivaa valiten.

Epäillyt rikoksentekovälineet hankittuaan mies siirtyy Prisman alempaan kerrokseen elintarvikeostoksille, jossa hän joutuu turvautumaan ilmeisesti henkilökunnan apuun löytääkseen haluamansa tuotteet. Kuitin perusteella mies oli valinnut ruuaksi tortelliineja ja kaakaojuomaa.

Videossa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että apteekissa hän tekee ostoksensa kortilla, mutta kun hän ostaa ruumiin hävittämiseen käytettäväksi syytettyjä välineitä Prismasta hän kaivaa lompakostaan nipun seteleitä.

Prisman kassalla näyttää myös siltä, että miehelle tulisi puhelu, johon hän ei syystä tai toisesta vastaa.

Ullanlinnan henkirikoksen pääkäsittely alkoi käräjäoikeudessa 1:55
Ullanlinnan henkirikoksen käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa marraskuun puolivälissä.

Psykiatrian erikoislääkäri jäi kiinni siirtäessään ruumista autoon

Oikeudessa lähes viisikymppistä miestä syytetään vaimonsa murhasta. Henkirikos tapahtui joulukuussa 2022. Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta kiistää murhasyytteen.

Tapaus on herättänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostusta, sillä murhasta syytetty on psykiatrian erikoislääkäri ja henkirikos tapahtui Helsingin Ullanlinnan rauhallisena pidetyllä arvoalueella. 

Naisen kohtalo valkeni, kun lääkärimies jäi verekseltään kiinni pariskunnan kotitalon pihamaalla. 

Mies yritti siirtää kadonneeksi ilmoittamansa vaimon ruumista autoonsa. Sivulliset kiinnittivät huomiota erikoiseen toimintaan.

Syytteen mukaan murhasta syytetty psykiatrimies surmasi vaimonsa viime joulukuussa lyömällä tätä useita kertoja kynttilänjalalla tai muulla esineellä voimakkaasti päähän. 

Poliisi on tehnyt teknistä tutkintaa Ullanlinnan henkirikoksen tekotapaan liittyen 1:34
Tekopaikkana ollut asunto oli eristettynä pitkään. Rikospaikka vieraili paikalla helmikuussa, kun rikosnimikkeen muuttamista harkittiin.

Lue myös:

    Uusimmat