Rikostoimittajat hämmästelevät: Miksi Ullanlinnan murhakäräjiä salaillaan? "Tuomioistuin on epäonnistunut"

MTV:n rikostoimittajat: Veijo Baltzarin tapaus jälleen oikeuteen 10:31
Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa ruodittiin myös Veijo Baltzarin oikeudenkäyntiä, jota puidaan niin ikään suljettujen ovien takana. Katso koko keskustelu videolta.

Helsingin käräjäoikeus on epäonnistunut perustelemaan yleisölle, miksi Ullanlinnan henkirikoksen oikeudenkäyntiä käydään suljettujen ovien takana. Asiaa ruodittiin Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa keskiviikkona. 

Oikeudessa keski-ikäistä miestä syytetään vaimonsa murhasta. Henkirikos tapahtui joulukuussa 2022. Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta kiistää murhasyytteen.

Tapaus on herättänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostusta, sillä murhasta syytetty on psykiatrian erikoislääkäri ja henkirikos tapahtui Helsingin Ullanlinnan rauhallisena pidetyllä arvoalueella. 

Naisen kohtalo valkeni, kun lääkärimies jäi verekseltään kiinni pariskunnan kotitalon pihamaalla. 

Mies yritti siirtää kadonneeksi ilmoittamansa vaimon ruumista autoonsa. Sivulliset kiinnittivät huomiota erikoiseen toimintaan.

Myös asiaan liittyvä oikeudenkäynti on luonnollisesti suuren julkisen mielenkiinnon kohteena. 

Helsingin käräjäoikeus on kuitenkin päättänyt, että asiaa käsitellään pitkälti suljettujen ovien takana. 

Yleisöllä tai medialla ei ole ollut pääsyä istuntoihin esimerkiksi silloin, kun syyttäjä piti asiaesittelyn syytteistä tai silloin, kun murhasta syytetty mies kertoi itse omin sanoin tapahtuneesta.

Rikostoimittajat ihmettelevät, miksi salailuun on ryhdytty.

– Sitä ei ole perusteltu mitenkään, minkä takia tämä on salaisena. Henkirikos on kuitenkin tapahtunut, uhri on täysi-ikäinen, eikä asiaan epäillä liittyvän seksuaalirikoksia, rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén ihmetteli Huomenta Suomessa.

Julkisuus on lähtökohta

Lain mukaan oikeudenkäynnit ovat lähtökohtaisesti julkisia. 

Näin on päätetty, jotta kenellä tahansa olisi mahdollisuus seurata ja arvioida oikeuden toteutumista ja oikeuslaitoksen toimintaa. Julkisuuden tarkoituksena on myös suojella oikeuteen joutuvia ihmisiä mielivallalta. 

Julkisuudesta voidaan poiketa tietyissä tilanteissa, jos erityisiä syitä on. 

Esimerkiksi osallisten terveystietoja käsitellään oikeudessa yleensä suljettujen ovien takana. Niin ikään salaisiksi määrätään usein lapsiin tai arkaluontoisiin seksuaalirikoksiin liittyviä asioita.

Ullanlinnan tapauksessa salaamisen syitä ei ole avattu julkisuudessa.

– Tuomioistuin on epäonnistunut tässä sillä tavalla, että ei ole perusteltu millään tavalla yleisölle, mihin tämä oikeasti perustuu, että asia salataan, rikostoimittaja Rebekka Härkönen kommentoi Huomenta Suomessa.

Härkönen arvioi, että tiedon puute on usein omiaan vauhdittamaan spekulaatioiden ja jopa väärän tiedon leviämistä.

– Tällainen mystinen salailu herättää tai on omiaan herättämään – en tiedä onko tässä tapauksessa herättänyt – salaliittoteorioita. 

Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa ruodittiin myös Veijo Baltzarin oikeudenkäyntiä, jota puidaan niin ikään suljettujen ovien takana. Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat