Näin ulkomailla on reagoitu Suomen rajapäätökseen – "Venäjän kosto"

Useat ulkomaiset mediat ovat raportoineet Suomen päätöksestä sulkea neljä ylityspaikkaa itärajalla.

Mediat nostavat uutisoinnissaan erityisesti esille kotimaassa esitetyn huolen siitä, että rajanylitysten takana ovat Venäjän tahalliset ja koordinoidut toimet.

Viron yleisradio ERR uutisoi, että Suomen hallitus on kertonut venäläisten rajavartioiden ”päästävän tietoisesti ihmisiä läpi ilman tarvittavia matkustusasiakirjoja.”

Britannian yleisradioyhtiö BBC niin ikään kertoo Suomen rajapäätöksestä ja mainitsee uutisessaan vuoden 2021 tapauksen, jolloin tuhannet siirtolaiset ylittivät Venäjän liittolaismaan Valko-Venäjän kautta rajan EU-maihin Puolaan ja Liettuaan.

"Hakemukset otettava edelleen vastaan"

Ruotsalaismedia Expressen tuo esille Ylen aiemmin uutisoiman toiminnan itärajalla, jossa salakuljettajat kauppaavat kuljetuksia rajan yli Venäjältä Suomeen rahaa vastaan.

Uutistoimisto Reuters on haastatellut Suomen yhdenvertaisuusvaltuutettua Kristina Stenmania. Stenman kommentoi Reutersille, että Helsingillä on edelleen kansainvälisten sopimusten ja EU:n lainsäädännön mukainen velvollisuus antaa turvapaikanhakijoille mahdollisuus jättää hakemuksia.

– Jos henkilö tulee raja-asemalle ja sanoo hakevansa kansainvälistä suojelua, hakemus on otettava vastaan, Stenman sanoi Reutersille.

"Venäjän kosto puolustusyhteistyöstä"

Reuters kertoo presidentti Sauli Niinistön lausunnosta, jossa presidentti sanoo itärajalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrän kasvun olevan Venäjän kosto puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. Reuters kertoo Moskovan torjuneen väitteen.

Myös saksalaismedia Der Spiegel kertoo, että Suomen hallitus syyttää venäjää paperittomien siirtolaisten salakuljetuksesta rajan yli ”horjuttaakseen huhtikuusta lähtien Naton jäsenenä ollutta Suomea”.

”Helsinki epäilee, että kyseessä on Moskovan tahallinen politiikka, ja haluaa nyt sulkea puolet kaikista rajanylityspaikoista”, lehti uutisoi.

Useat eri maiden mediat ovat kirjoittaneet pääministeri Petteri Orpon lausunnosta, jossa hän toivoo rajatoiminnan palaavan normaaliksi.

"Haluamme, että tämä ilmiö loppuu ja että rajatoiminta normalisoituu", Orpo sanoi tortaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat