Presidentti Niinistö raja-asemien sulkemisesta: "Tehtävämme on suomalaisten turvaaminen"

Niinistö kommentoi Venäjän toimia rajalla: "Tässä piiloudutaan pakolaisuuden kaapuun" 4:09
Näin presidentti Niinistö kommentoi Venäjän toimia rajalla: "Tässä piiloudutaan pakolaisuuden kaapuun"

Tasavallan presidentti pitää hallituksen päätöstä rajanylityspaikkojen sulkemisesta oikeansuuntaisena.

Suomi sulkee perjantain ja lauantain välisenä yönä Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat. Presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV Uutisille keskustelleensa päätöksestä hallituksen kanssa.

Vaikka itäraja on nyt myös Naton itäraja, Niinistön mukaan maahanmuuttoasiat eivät kuulu sotilasliiton toimialaan. 

– Uskon, että Natossa kyllä seurataan tilannetta ja me annamme kaiken tiedon, mutta ei tämä ole sotilaallinen asia, presidentti sanoo.

– Tässä nyt piiloudutaan pakolaisuuden kaapuun, eikä se mitenkään Natoon liity.

Rajojen sulkemisesta ilmoittivat tänään pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.) tiedotustilaisuudessa.

– Tämä päätös tehtiin sen vuoksi, että Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tekemien havaintojen ja saamien tietojen perusteella on olemassa selviä viitteitä siitä, että vieraan valtion viranomaisilla tai muilla toimijoilla on ollut osuus rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumisen edesauttamisessa, Rantanen sanoi.

Tilanteen laajenemisen uhka aiheuttaa Rantasen mukaan vakavan uhan yleiselle järjestykselle ja kansalliselle turvallisuudelle.

Niinistö: Tehtävämme on suomalaisten turvaaminen

Kainuussa Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalle saapui tänään iltapäivällä noin kymmenen turvapaikanhakijaa pian hallituksen ilmoituksen jälkeen.

– Näköjään kuljetukset tapahtuvat vähän ylemmäs, eli haetaan niitä vapaita rajanylityspaikkoja. Se on tietysti hyvin ikävää, ja johdonmukaisuudenkin vuoksi täytyy katsoa, miten samaan ongelmaan uudelleen vastataan, Niinistö sanoo.

Maahantulijoiden olosuhteet raja-alueella ovat herättäneet huolta ihmisoikeuksien näkökulmasta. 

– Meillä on tässä kaksi suojeltavaa intressiä: toinen on kansallinen turvallisuus, toinen on ihmisoikeudet. Sitä ei voi tietenkään yksipuolisesti ratkaista, mutta jonkinlainen tasapaino on löydyttävä. 

– Kyllä minusta meidän tehtävämme Suomessa on mahdollisimman paljon turvata suomalaisten oleminen – Suomessa olevien turvaaminen, se on valtiollinen tehtävä.

”Tässä masinoidaan ihmisiä Suomeen” – Rajavartiolaitos: Ilmiö on laajenemassa pohjoiseen 1:33
"Tässä masinoidaan ihmisiä Suomeen" – Rajavartiolaitos: Ilmiö on laajenemassa pohjoiseen

Lue myös:

    Uusimmat