Mainos

Näin ulkoilet koiran kanssa helteellä – eläinlääkäri neuvoo

Onko lenkeille koiran kanssa hellerajaa? Voiko lemmikin ottaa mukaan helteiselle piknikille? Saako koiran antaa juoda kuumalla lammikoista tai ojista? Eläinlääkäri kertoo.

Jos lämpö nousee kesällä nopeasti hellelukemiin, koiralla menee noin pari–kolme viikkoa tottua siihen.

– Jos itsestä tuntuu, että on yhtäkkiä tosi lämmintä, niin lenkkejä koiran kanssa täytyy lyhentää. Pentuja tai sydänsairaita koiria ei pidä vielä helteellä ollenkaan varsinaisille lenkeille, vaan silloin niiden kanssa vain hengaillaan, eläinlääkäri Varpu Kupiainen eläinlääkäriasema Mevetiltä kertoo.

Terveen ja hyväkuntoisen, juoksulenkeillä mukana kulkevan urheilukoirankin täytyy antaa tottua lämpöasteisiin pikkuhiljaa.

– Mitään hellerajaa juoksulenkeille koiran kanssa ei ole olemassa. Se on kiinni koiran kunnosta. On kuitenkin ihan hyvä idea ajoittaa lenkit aamuun tai iltaan. Jos itsestä tuntuu, että ei pysty juoksemaan keskellä päivää, niin ei koirakaan pysty. Mutta tässäkin tottumus auttaa.

Loppukesästä koirakin sietää lämpöä jo paremmin.

– Pitää kuitenkin muistaa, että jos koira tykkää ihan hirveästi olla auringossa, se ei välttämättä älyä tulla sieltä itse pois. Kannattaa siis käydä katsomassa koiraa aina välillä.

Mikäli koira otetaan mukaan esimerkiksi helteiselle piknikille, olosuhteet pitää tehdä sille mahdollisimman mukaviksi.

– Koira ei pysty haihduttamaan lämpöä kuin läähättämällä, joten se ei yleensä ole mikään auringonottaja. Sille kannattaa varata varjopaikka ja ottaa tietysti vettä mukaan. Nykyään on myynnissä todella näppäriä koirien kokoontaitettavia juomakuppeja ja -pulloja.

– Ei sekään katastrofi ole, jos janoinen koira juo vettä kuralammikoista tai ojista, mutta tietenkin siinä on ripulin riski. Lisäksi rannoilla pitää muistaa varoa sinilevää, Kupiainen neuvoo.

Hylätystä Kössistä kouliintui syöpäkoira

Syöpäkoira Kössi on kulkenut pitkän matkan hylätystä ja arasta pennusta itsevarmaksi syöpäkoiraksi.

8:09

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja