Näin tunnistat manipuloinnin: "Psykopaatti sanoisi sinulle sen, mitä siinä hetkessä haluat kuulla"

Mistä tunnistaa manipuloinnin? Psykopaattien manipulointiyrityksiin kirjailija Thomas Erikson antaisi vain kaksi vinkkiä.

Psykopaatilla on sisäsyntyinen asenne, jonka mukaan kaikki, mikä on sinun, on myös minun, ja kaikki mikä on minun, on vain minun”.

Näin kirjoittaa Thomas Erikson teoksessaan Psykopaatit ympärilläni. Se kertoo psykopaattien ja manipuloinnin tunnistamisesta.

Mistä tunnistaa manipuloinnin? Katso video ylhäältä!

Suojaudu psykopaatilta näin:

 1. Paranna itseymmärryksesi huippuunsa
 2. Opi tunnistamaan psykopaatin käytös
 3. Päätä, minkä arvoinen itsekunnioituksesi on

Lainaus teoksesta Psykopaatit ympärilläni

Miten manipuloijaa käsitellään?

Yritämme jatkuvasti vaikuttaa toisiimme, jotta saisimme ihmissuhteissa tai työpaikallamme sitä, mitä haluamme. Manipulointi merkitsee asioiden tietoista muokkaamista siihen suuntaan, että lopputulos on manipuloijan kannalta parempi.

Sanana "manipulointi" ei merkitse mitään pahaa, mutta ihmisen tarkoitusperät saattavat olla sitäkin synkemmät.

Miten manipuloijaan sitten pitäisi suhtautua? Se riippuu tietenkin siitä, onko kyseessä psykopaatti, vai "aivan tavallinen kusipää".

– Sanotaan että kohtaat tämän ihmisen. Sanot: "kun teet näin, en tunne oloani hyväksi, vaan…" Jos kyseessä on vain idiootti, voit ehkä käydä hyvän keskustelun hänen kanssaan. Hän sanoo "anteeksi, en tiennyt, että vaikutan sinuun noin, pyydän anteeksi, alan käyttäytyä paremmin", Erikson kuvaa.

Tämä on tavallinen tilanne – siis suhde, jossa on ongelmia. Asiaan voi kenties palata myöhemmin, ja idiootinkin käytös voi muuttua paremmaksi. Psykopaatin kohdalla tilanne on toinen.

Psykopaattien manipulointiyrityksiin kaksi vinkkiä

Psykopaattien manipulointiyrityksiin Erikson antaisi vain kaksi vinkkiä: Tee vastarintaa. Ja lähde pois.

– Psykopaatti sanoisi (riitatilanteessa) sinulle sen, mitä siinä hetkessä haluat kuulla: "anteeksi, anna anteeksi, olet elämäni rakkaus ja elämäni valo…" Sitten kaikki on hyvin pari viikkoa. Kun alat rauhoittua ja laskea puolustusmekanismejasi, hän aloittaa taas, Erikson sanoo.

Tilanne tosin on nyt pahempi kuin aiemmin. Käyttäessäsi lausetta "en tunne oloani hyväksi, kun teet näin", annoit psykopaatille lisää aseita itseäsi vastaan.

– Hän on oppinut, millaisia ärsykkeitä sinulla on. Olet antanut hänelle lisää ammuksia sanomalla "kun teet näin, tunnen oloni tällaiseksi". Tämä kuulostaa karmivalta ja oudolta, mutta psykopaatti ei toimi kuin me.

Osittainen lähde: Thomas Erikson: Psykopaatit ympärilläni, kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena)

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja