Näin teet perinteisen piparitalon

Piparitalosta saa näyttävän ja maistuvan koristeen joulunajan juhlapöytään.

Perinteisen piparitalon valmistamiseen tarvitset tietysti piparitaikinaa sekä mahdollisia koristeita. Koristuksen voi hoitaa perinteisesti sokerikuorrutteella ja lisätä joukkoon esimerkiksi nonparelleja ja ranskanpastilleja. Anna oman luovuutesi kukkia ja kokeile rohkeasti erilaisia karkkeja ja muita koristeluvaihtoehtoja.

Piparkakkutalon kaavat löydät täältä PDF-muodossa

Näitä tarvitset:

2 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g) tai Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)
TAI
1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (1 kg)

Sokerikuorrutus:
n. 3 dl tomusokeria (200 g)
1 kananmunan valkuainen
(n. 6 tippaa sitruunamehua)

TAI
1-2 tuubia sokerikuorrutetta

Koristeluun:
ranskanpastilleja tms. karkkeja
pikkupipareita jne.
tomusokeria

Kiinnitys:
n.1 dl sokeria

Sulata taikinalevy/-levyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levy leivinpaperin päällä ohuemmaksi n. 3 - 4 mm paksuiseksi levyksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, -puita, -eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (n. 20 x 30 cm).

Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat, esim. aluslevy, vaativat pidemmän paistoajan. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

Koristelu ja kokoaminen:

Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla kananmunan valkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Kananmunattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2 - 3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, -puut ja -eläimet.

Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa!

Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle.

Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta! Katso mallia kuvasarjastamme tästä linkistä.

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat