Näin syntyy pääsiäisen paras menu

Tässä vinkkejä pääsiäispöytään, alkuruokia, pääruokia ja suussa sulavia jälkiruokia. Yhdistele vaihtoehdoista oma suosikkimenusi!

Pääsiäisenä on tapana herkutella pitkän kaavan mukaan. Tarjoile upea kolmen ruokalajin menu, ja aloita kevyesti, jotta jokainen varmasti jaksaa vielä pääruuan jälkeen maistella myös pääsiäisen makeita herkkuja.

Alkuruuaksi sopivatkin hyvin pikkupurtavat, esimerkiksi kevyet keitot tai salaatit. Alkusalaatiksi sopivat erinomaisesti vaikkapa hedelmäinen päärynäsalaatti tai .

Jos kokki epäilee, että juhlavieraat kaipaavat suklaan aromeja jo alkuruokaan, kokeile maissisuklaakeittoa!

Mutta mikä sopisi pääsiäiseen paremmin kuin appelsiininen porkkanakeitto. Oranssi värimaailma suorastaan houkuttelee pääsiäisen viettoon.

Appelsiininen porkkanakeitto

4 annosta, à 350 g
4 - 6 (350 g) porkkanaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
n. 7 dl vettä
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

1. Kuori porkkanat ja sipuli ja paloittele pieniksi paloiksi. Kuumennaöljy kattilan pohjalla ja kiehauta kasvikset öljyssä kunnes sipuli hiukan pehmenee.

2. Lisää tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja noin puoli litraa vettä. Keitä porkkanat pehmeiksi ja soseuta sauvasekoittimella.

3. Lisää loppu vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää appelsiinimehu ja raastettu kuori, mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa lisäksi lämpimiä voileipiä.

Pääsiäisenä herkutellaan lampaalla

Pääsiäisen juhlapöytään kuuluu perinteisesti lammas. Tee koko perheelle tai hienostunutta .

Myös lampaan paahtopaistista valmistettava sopii paremmin kuin hyvin pääsiäiseen.

Jos haluat juhlavan, mutta pikaisesti valmistuvan lammasaterian, kokeile fileestä valmistettavaa rosmariinilammasta.

Lampaasta saa myös suussa sulavia vartaita. Kokeile tätä ihanaa reseptiä!

Pääsiäisen juhlavaksi pääruuaksi voi toki tarjota myös muutakin kuin lammasta. Mikäli olet maksan ystävä, herkuttele pääsiäisenä liekitetyillä maksapihveillä. Juhlavan aterian saa myös loihdittua broilerista.

Naudan tai vasikan potkasta puolestaan syntyy osso buco.

Osso bucoa ja rosmariiniöljyssä paistettuja perunoita

1,2-1,5 kg naudan tai vasikan potkakiekkoja
2 sipulia
1 iso porkkana
1 kokonainen valkosipuli
1 palsternakka
1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa
pippureita
muutama laakerinlehti
timjamia
rosmariinia

Leikkaa potkakiekkojen sivuun viillot ja mausta ne suolalla kauttaaltaan. Pyörittele jauhoissa ja ruskista juuresten kanssa nopeasti pannulla. Asettele paistetut potkat sekä juurekset uunivuokaan ja kaada mausteet sekä neste mukaan.

Sulje vuoka kannella ja hauduta uunissa 2 tunnin ajan 160 asteessa. Lisää lientä tarpeen mukaan. Liha on kypsää, kun se irtoaa luusta helposti.

Jälkiruuaksi makeaa mahan täydeltä

Pääsiäisen perinneherkkuihin kuuluvat pasha ja mämmi. Jos mämmi sellaisenaan ei maistu, kannattaa siitä tuunata esimerkiksi .

Pashasta puolestaan voi tehdä esimerkiksi suklaisialeivoksia tai , jos ei miellytä.

Suklaata rakastava voi yllättää vieraat myös . Raikkaampia makuja puolestaan löytyy sitruspiiraasta.

Pääsiäisen keltainen sitruspiiras

Pohja:
200 g Murotaikinaa (yksi taikinalevy)

Täyte:
3 dl vettä
3 keltuaista
n. 1 dl sokeria
1 rkl voita
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

Valmista ensin täyte. Sekoita kaikki täytteen ainekset pinnoitetussa kattilassa ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia. Jäähdytä kiisseli.Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan ja vuoraa sillä piirasvuoka (halkaisija noin 22 cm). Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja paista 225 asteessa 10-12 minuuttiaeli kunnes pohja on saanut vähän väriä. Levitä jäähtynyt kiisseli piiraspohjalle.Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon muutamassa erässä. Levitä marenki lusikalla muotoillen kiisselin pinnalle. Paista vielä 5-8 minuuttia eli kunnes marenki on vähän ruskistunut. Tarjoa jäähtynyt sitruunapiiras jälkiruokana, tai kahvi- tai teepöydässä.

Teksti: MTV3
Kuvat: MTV3, Myllyn Paras Oy, Pirkka ja SXC.

Lue myös:

    Uusimmat