Näin suomalaiset hankkivat asuntonsa

Suomalaiset seuraavat lehti- ja netti-ilmoittelua asuntoa myydessään tai ostaessaan. Myös kiinteistönvälittäjien puoleen käännytään usein.

Jokakoti kysyi lukijoiltaan, kuinka he hankkivat asuntonsa. 28,3 prosenttia vastanneista kertoi seuraavansa lehti- ja netti-ilmoittelua asuntoa etsiessään. Kakkoseksi kiilasi asunnon hankinta välitysfirman kautta. Ääniä välitysfirmat saivat vain vajaan prosenttiyksikön lehti- ja netti-ilmoittelua vähemmän.

Kolmanneksi suosituin asunnonhankkimismuoto oli sen rakentaminen itse. 23,7 prosenttia vastanneista ilmoitti ryhtyvänsä rakennuspuuhiin. Yksityisiä markkinoita puolestaan kannatti vajaa 13 prosenttia äänestäneistä. Nimimerkki Saara mainitsi myös asuntosijoituksen yhtiön kautta.

Yhteensä kyselyyn vastasi 173 lukijaamme. Nimimerkillä huijaamalla kommentoinut lukijamme kehotti välttämään varainsiirtoveroa. – Ottakaa tai maksakaa pimeästi osa kaupoista, jolloin kumpikin hyötyy, hän ehdotti.

Kiinteistönvälittäjiin luotetaan

TNS Gallupin vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia asunnonvaihtajista antoi tai aikoi antaa asuntonsa kiinteistönvälittäjän myytäväksi. Tärkeimpinä kriteereinä painoivat välittäjien luotettavuus ja tunnettuus. Aikaisempi asiakaskokemus, välityspalkkion suuruus sekä hyvä henkilökemia koettiin myös tärkeiksi tekijöiksi.

Enemmistö TNS Gallupin parin vuoden takaiseen tutkimukseen osallistuneista asunnonvaihtajista kannatti netti-ilmoittelua. 81 prosenttia heistä halusi, että myytävästä asunnosta ilmoitettaisiin internetissä. Internet olikin tärkein media asunnon oston suunnitteluvaiheessa. Sanomalehti ja asuntokaupan erikoislehdet mainittiin seuraavina.

Tutkimusta varten TNS Gallup haastatteli puhelimitse 1115:ta asunnonvaihtajaa.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja